Actualitzat 29/03/2017 11:01

JxSí i la CUP mesuren dimecres l'estabilitat del procés en el Debat de Política General

El referèndum del 2017 i els Pressupostos centraran el debat

BARCELONA, 4 oct. (EUROPA PRESS) -

JxSí i la CUP tornaran a mesurar l'estabilitat del procés sobiranista des de les 9.00 d'aquest dimecres en el Debat de Política General del Parlament, on el referèndum i els Pressupostos de la Generalitat del 2017 seran protagonistes.

Els dos partits sobiranistes es van unir la setmana passada perquè el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, superés la qüestió de confiança i la legislatura no quedés truncada, però el ple que comença aquest dimecres servirà un altre cop per mesurar la seva sintonia.

La CUP ja ha presentat les seves propostes de resolució, i algunes anticipen friccions amb JxSí: demana que els Pressupostos incloguin una pujada de l'IRPF a les rendes altes i reclama que el referèndum sigui el juliol del 2017, no el setembre com ha anunciat Puigdemont.

"La nostra proposta inicial és que el juliol es pugui fer aquest referèndum, perquè tenim tota la legitimitat política i la força per fer-lo. A més, és quan finalitzarien els 18 mesos" de legislatura que va fixar el Govern, ha explicat el diputat Albert Botran (CUP).

El diputat de JxSí Roger Torrent ha estès la mà als anticapitalistes per pactar una "resolució conjunta" sobre el referèndum, tot i que existeixi ara per ara la discrepància en qüestions com la data.

Sobre els increments fiscals que demana la CUP i que el Govern no comparteix, JxSí assegura que llegirà "amb atenció" les propostes de tots els grups per analitzar les que pot aprovar i les que no.

La CUP no ha garantit el seu suport als Pressupostos del 2017 tot i que Puigdemont ha avisat que, si no s'aproven, dissoldrà el Parlament, i el Debat de Política General permetrà veure en quin punt es troba la negociació amb JxSí.

DISCURS DEL PRESIDENT

El ple començarà a les 9 hores amb un discurs sense límit de temps del president que se centrarà en qüestions relatives a la gestió de la Generalitat com sanitat i ensenyament, segons fonts del Govern consultades per Europa Press.

Les mateixes fonts defensen que el referèndum no pot centrar un altre cop la seva intervenció, ja que recorden que va ser molt clar la setmana passada en la qüestió de confiança: va posar data --setembre del 2017-- i va assegurar que ho faria amb o sense l'aval de l'Estat.

L'OPOSICIÓ

En el debat també es podrà mesurar la sintonia que JxSí i SíQueEsPot tenen amb el referèndum: els primers s'han obert a donar suport a la proposta de resolució que presenti el grup de Lluís Rabell sobre el tema.

La líder de l'oposició, Inés Arrimadas (C's), ha avançat que centrarà el seu discurs en la reactivació econòmica, la polítiques socials i la regeneració democràtica, tot i que augura que "desgraciadament el protagonista tornarà a ser el referèndum".

El PSC se centrarà en propostes socioeconòmiques i d'autogovern factibles, que contrastin amb la petició d'un referèndum independentista que els socialistes veuen irrealitzable: "No volem fugir del debat de la situació catalana, tenim les nostres propostes i les farem, però no acceptem que sigui de l'únic que es parli".

El PP presentarà una bateria de propostes que ha batejat com de 'sentit comú', entre les quals destaquen exigir que a Catalunya "es compleixin les regles" i no es convoqui un referèndum d'independència.

Després del discurs amb què el president obrirà el debat dimecres, intervindran els líders parlamentaris; a la tarda, cada partit presentarà les seves propostes de resolució, que podran transaccionar fins al dijous, quan es votaran al ple.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés