Actualitzat 22/12/2016 16:53

Un jutjat suspèn cautelarment el protocol català sobre pobresa energètica

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

BARCELONA, 22 des. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat contenciós administratiu 2 de Barcelona ha suspès cautelarment el protocol per a l'aplicació de la Llei 24/2015 de mesures urgents per fer davant de la pobresa energètica aprovada al Parlament perquè en el seu articulat recull mesures que han estat suspeses pel Tribunal Constitucional.

En una sentència d'aquest dijous, el jutjat contenciós ha admès un recurs d'Endesa en què considera que el protocol obliga les subministradores a mantenir el servei en el cas que el client estigui en risc d'exclusió, quan aquesta obligació no s'inclou a la llei i en tot cas ha estat considerada inconstitucional.

El jutjat considera que, malgrat que l'Agència Catalana del Consum de la Generalitat assegura que el protocol només és vinculant per a les parts que ho signen i busca facilitar els serveis socials i d'intervenció una eina de treball, en realitat el que es pretén "és que sigui de compliment obligat per a les empreses".

Per al tribunal, "la impossibilitat que es talli el subministrament establerta pel protocol suposa per a les empreses l'obligació de mantenir el servei sense percebre de l'usuari les tarifes legalment previstes, per això aquest cost haurà de compensar-se per garantir la sostenibilitat del conjunt del sistema elèctric".

Per això, el jutjat considera que aquesta compensació pot comportar que els altres usuaris, inclosos els de fora de Catalunya, "puguin veure incrementades les seves factures per evitar un eventual desequilibri entre ingressos i costos del sistema derivats de l'aplicació del protocol".

Per al tribunal, el protocol "suposa una fallida del principi constitucional de seguretat jurídica", el que justifica l'adopció de la mesura cautelar de suspensió, a més que obliga l'Agència Catalana del Consum a publicar en la seva web aquesta decisió.

Així, recorda que el TC ha declarat inconstitucionals i nuls els apartats 6 i 7 de l'article 252.4 del Codi de Consum de Catalunya, en les quals s'estableixen obligacions similars per a les companyies subministradores que les que es recullen en el protocol.

Per al jutjat, si una norma, amb rang de llei, que conté previsions similars a les quals s'inclouen en el protocol, ha estat suspesa pel Constitucional, els criteris tinguts en compte per l'Alt Tribunal "són perfectament traslladables" al cas actual.

RECURS

En el seu recurs contenciós, Endesa justificava la petició de suspensió cautelar perquè amb el protocol s'està establint "ex novo" l'obligació de les empreses subministradores de mantenir el subministrament a persones que estiguin en un suposat de risc d'exclusió residencial, quan aquesta previsió no s'inclou a la Llei 24/2015, i per vulnerar-se les competències de l'Estat.

Al·leguen que aplicar aquesta mesura pot suposar vulnerar competències de l'Estat, afectar la sostenibilitat del conjunt del sistema elèctric, amb el crebant del principi d'igualtat entre els espanyols, que podrien veure incrementades les seves factures per evitar un eventual desequilibri entre ingressos i costos de l'elèctrica.

La Generalitat es va oposar a la suspensió al·legant que l'article 6 de la llei no havia estat impugnat i que no és el protocol el que obligarà a les elèctriques a no poder tallar el subministrament, i ha assegurat que el protocol només és una guia per facilitar als agents implicats l'aplicació de la normativa vigent, el que podria resultar un acte inimpugnable.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés