Actualitzat 30/03/2017 11:26

El jutge va denegar 13 vegades la sortida del violador però l'Audiència ho va permetre

La Junta de Tractament ha destacat la seva "actitud empàtica a les víctimes" i el seu desistiment criminal

BARCELONA, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

El Jutjat de Vigilància Penitenciària 2 de Catalunya va denegar fins a 13 ocasions la concessió d'un permís de tres dies al violador reincident Tomás Pardo, detingut per haver tornat a violar i intentar assassinar una dona a Igualada (Barcelona) aquest dissabte, però finalment el febrer l'Audiència de Barcelona li va permetre sortir d'acord amb els informes de la Junta de Tractament de la presó que informaven favorablement a la seva sortida per risc baix.

Segons han informat fonts judicials, la secció 21 de l'Audiència de Barcelona va estimar el febrer del 2016 el recurs presentat per l'intern --deu anys pres-- d'acord amb els informes de la Junta de Tractament, que van considerar que l'intern havia "avançat molt amb una actitud empàtica cap a les víctimes i corregint la seva impulsivitat", i la seva conducta s'adaptava a la normativa, a més que constataven el seu desistiment criminal.

Alhora, la Junta de Tractament de la presó de Ponent (Lleida) va proposar la concessió del permís de tres dies tenint en compte que ja havia complert la meitat de la condemna, i havia iniciat contactes amb l'exterior de manera progressiva, ja que de fet Tomás Pardo ha tingut 18 permisos de menys de 48 hores --que només depenen d'autorització administrativa-- sense que hi hagués cap incident.

Durant el seu segon permís de tres dies, aquest dissabte l'intern va segrestar la víctima mentre sortia de casa i se la va emportar en cotxe a una zona boscosa, i aquí la va agredir sexualment i la va ferir amb un arma blanca al coll, deixant-la semienterrada pensant que estava morta.

El violador estava intern a Ponent (Lleida) derivat des de Brians 1 (Barcelona) perquè, segons els informes de la Junta de Tractament, sortia a treballar a tallers penitenciaris, i des del 2013 l'esmentada junta estava d'acord amb concedir-li permisos.

Després de la decisió de l'Audiència --que havia rebutjat altres recursos similars fins a en set ocasions-- el febrer, el primer permís de tres dies no es va executar fins a juliol perquè la jutge de vigilància penitenciària va posar de condició que la víctima de la primera violació estigués informada tal com estipula l'Estatut de la Víctima.

Així, el pres només ha tingut dos permisos de tres dies des que es va adoptar la mesura, el juliol i aquest mes d'octubre, quan va tornar a actuar en circumstàncies similars, raptant, violant i intentant matar la víctima.

En la seva sentència, l'Audiència constata que "res és infal·lible i més quan es tracta de comportaments humans", però confien en l'avaluació que realitzen els professionals que estan en contacte amb els reus, ja que segons la seva opinió fan unes prediccions rigoroses, per la qual cosa quan el resultat és de risc baix, no existeixen motius raonables per denegar el permís.

"EPISODI PUNTUAL"

Així, segons un informe, es considerava que el delicte comès per Tomás Pardo era "un episodi puntual" i que de mica en mica havia evolucionat a la presó i havia pres consciència del malament que va causar a les seves víctimes, a més que ja no tenia problemes d'addiccions a l'alcohol i les drogues.

També consideraven que existia un canvi substancial des de la comissió dels delictes feia 13 anys "que el fan tenir un clar desistiment criminal", tant des del punt de vista psicològic com del seu entorn familiar.

L'Audiència va tenir en compte que havia realitzat programes "de manera satisfactòria" i que acudia regularment com a voluntari de la Creu Roja.

A més, consideren que el delicte és greu però que aquest no és suficient argument per denegar el permís: "Per molts anys que passin un delicte d'agressió sexual i homicidi intentat sempre serà greu. Si apliquem aquest raonament cap pres per delictes d'aquesta naturalesa sortiria mai de presó per la gravetat dels fets".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés