Publicat 15/01/2016 15:32

Un jutge de Tarragona cita l'alcalde Ballesteros com a investigat pel cas Inipro

Félix Ballesteros
EUROPA PRESS

El cas parteix d'una denúncia de la CUP i hi ha 11 investigats

TARRAGONA, 15 gen. (EUROPA PRESS) -

Un jutge de Tarragona ha citat a declarar com a investigat l'alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, i 10 persones més per presumptes irregularitats en la contractació per part del consistori de l'empresa Inipro per potenciar l'associacionisme entre immigrants.

En una sentència recollida per Europa Press, el titular del jutjat d'instrucció 1 de Tarragona, Joaquín Elías Gadea, veu necessari que Ballesteros justifiqui per què "no va actuar per evitar que es continués amb les entregues de diners públics a una empresa en la contractació de la qual semblava advertir-se des del principi de serioses sospites d'irregularitat".

El jutge sospita que aquest servei contractat no calia, que hi va haver un "direccionament" de l'adjudicació a una empresa en concret, que es va excloure qualsevol altre competidor i que podria haver-hi una contrapartida que des de l'administració es podria haver obtingut a canvi d'obtenir el contracte a Inipro.

Ballesteros serà el primer investigat a declarar --el dimarts 26 de gener a les 9.30-- i els 10 restants estan citats entre aquesta data i el 9 de febrer; després declararan sis persones més com a testimonis: el 23 de febrer i l'1 de març.

El jutge també ha reclamat a l'Ajuntament aportar la relació dels treballs d'Inipro del 2010 al 2012; i demana a l'empresa una memòria detallada de les seves tasques durant aquest període per a l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona (IMSST), i els informes que lliurés en acabar el contracte.

Els fets poden comportar delictes de prevaricació, tràfic d'influències, prevaricació i alteració de preus de subhastes públiques.

El cas es remunta a més de dos anys en denunciar la CUP irregularitats de l'IMSST en una adjudicació a Inipro, quan l'Ajuntament va aprovar el 2010 el concurs per a un contracte de serveis sobre 'potenciar l'associacionisme entre la població nouvinguda', "malgrat existir" una Unitat Tècnica d'Immigració i Ciutadania (Utic) a l'IMSST, constata la sentència.

EL CONTRACTE NO PODIA PRORROGAR-SE

La denúncia inicial, signada per la regidora de la CUP Laia Estrada (CUP), al·legava irregularitat en l'adjudicació, en la pròrroga posterior i que, malgrat això, no hi havia tasques fetes.

La investigació va constatar llavors que va ser augmentant la quantitat que l'Ajuntament pagava a Inipro: més de 61.000 euros el 2010, més de 93.000 el 2011 i més de 104.000 el 2012, any que no coincidia la quantitat declarada per l'IMSS (més de 121.000 euros) i la declarada per Inipro (més de 104.000).

A més, la relació de les dues parts va durar aquests tres anys tot i que l'ens públic no podia prolongar aquest contracte, segons figurava en el mateix contracte, que fixava que acabaria el 31 de desembre del 2010 de manera improrrogable; tanmateix, va continuar 21 mesos més, sense suport contractual.

BALLESTERS VA REBRE "ADVERTÈNCIES"

La sentència afirma que el pagament d'aquests 21 mesos sense contracte era possible perquè Ballesteros signava una resolució "tot i les reiterades advertències d'il·legalitat" que se li van fer: segons la documentació recollida al registre judicial, ho va fer per evitar un enriquiment injust de l'administració pública.

Ara se'l cita com a investigat per haver donat autorització tot i les advertències i "sense que hagués corregit d'alguna manera la situació irregular ni adoptat cap mesura".

Pel que fa a la presumpta necessitat del servei, el jutge constata que es va adjudicar durant la forta crisi econòmica, que l'IMSST tenia uns 120 treballadors, que a més ja tenia una unitat d'immigració (Utic), que els estrangers a la ciutat augmentaven molt poc quan es va adjudicar el contracte (2010), que fins i tot van decréixer el 2011, i que hi ha poques associacions entre els arribats a la ciutat aquests anys.

Així, el 9 d'octubre del 2015 hi va haver escorcolls a seus municipals, en els quals es va comprovar documentalment l'"ambigüitat" en la justificació del servei contractat.

CONTRACTE SENSE PUBLICITAT

A més, la presidenta delegada de l'IMSST, la també investigada Teresa Victoria Pelegrín va aprovar contractar el servei sense publicitat, i va convidar tres empreses (vinculades entre ells i inclosa Inipro), que van ser escollides per l'aleshores gerent de l'IMSST, Antonio Muñoz, també investigat.

El jutge considera també que una mateixa persona va poder fer les propostes de les diferents empreses, la qual cosa faria fraudulent el concurs, i fins i tot les ofertes es podrien haver plantejat abans d'invitar les empreses al concurs, fet que suposaria "voluntat fraudulenta" dels seus promotors. A més el procés apunta que es buscava adjudicar finalment a Inipro, segons la sentència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés