Actualitzat 08/04/2016 15:40

El jutge del 9N accepta no unir a la causa l'informe de Fiscalia contrari a la querella

Papeletas 9N consulta
EUROPA PRESS

Considera el document part de la deliberació interna de la Fiscalia que va acabar acusant

   BARCELONA, 8 Abr. (EUROPA PRESS)

El jutge que investiga la consulta sobre la independència del 9 de novembre ha acceptat la petició de la Fiscalia de no incorporar a la causa un informe elaborat per la Fiscalia Superior de Catalunya que era contrari a querellar-se contra el llavors president de la Generalitat, Artur Mas, per suposadament desobeir el Tribunal Constitucional (TC).

   En una sentència recollida per Europa Press, el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Joan Manel Abril ha acceptat l'argument del recurs de la Fiscalia que aquest escrit --del 17 de novembre del 2014-- era "intern i provisional", ja que després sí que es va presentar la querella criminal a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat.

   El tribunal recorda que la Fiscalia, segons recull al seu propi estatut, actua sota els principis d'"unitat d'actuació i dependència jeràrquica", que el Ministeri Públic és únic per a tot l'Estat i que correspon al Fiscal General de l'Estat impartir les ordres i instruccions oportunes.

   El jutge sosté que aquest informe formava part d'un procés de deliberació interna de la Fiscalia que va culminar amb la querella contra Mas, la llavors vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i la que va ser consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, de manera que considera que "no pot servir per a l'aclariment de la veritat en relació amb els fets ocorreguts".

   Tot i que el tribunal reconeix que aquest informe de la Junta de Fiscals de Catalunya "va poder significar una opció jurídica contrària" a la interposició de la querella, insisteix que es va produir durant el debat intern de la Fiscalia i no resulta útil ni pertinent per aclarir la veritat.

   La Fiscalia, en el seu recurs de reforma contra la incorporació de l'informe --al qual es va unir l'acusació popular exercida per Manos Limpias-- valorava aquest document com "un treball preparatori de la intervenció processal que va culminar amb la querella criminal".

   Per tant, han conclòs que l'informe "no reuneix la condició de prova documental ni pel contingut ni per la finalitat, de manera que no pot ser ni prova pertinent ni útil", argument que ha acceptat el tribunal.

LES DEFENSES, EN CONTRA

   La Fiscalia recordava també al seu recurs que aquest informe es va sotmetre a criteri de la Fiscalia de l'Estat que, després de sentir a la Junta de Fiscals, va adoptar "per aclaparadora majoria la decisió d'interposar la querella criminal".

   Les defenses de Mas i Rigau s'havien oposat a acceptar que es rebutgés de la causa aquest informe de la Fiscalia Superior de Catalunya, tal com recorda el tribunal en la seva sentència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés