Actualitzat 18/09/2014 12:38

La justícia europea dóna la raó a Vueling i avala que cobri recàrrec per equipatge facturat

Vueling
CEDIDA

BRUSSEL·LES, 18 set. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) ha avalat aquest dijous que les companyies aèries cobrin un recàrrec per les maletes facturades addicional al preu del bitllet, per la qual cosa la sentència dóna la raó a Vueling en el litigi que mantenia amb l'Institut Gallec de Consum, que li havia imposat una multa de 3.000 euros.

El litigi es remunta a l'any 2010, quan una ciutadana gallega va imposar una denúncia contra Vueling davant de l'Ajuntament d'Ourense en què retreia a la companyia aèria haver-li impost una clàusula abusiva al cobrar-li un suplement per la facturació d'equipatge en un vol entre A Corunya i Amsterdam.

La denúncia va ser enviada a l'Institut Gallec de Consum, que va sancionar Vueling amb 3.000 euros perquè considera que havia vulnerat la normativa espanyola sobre protecció de consumidors.

Segons l'Institut Gallec de Consum, la legislació espanyola reconeix als passatgers el dret a facturar una maleta sense sobrecost sobre el preu base del bitllet d'avió.

Vueling va recórrer la multa davant del jutjat del contenciós administratiu número 1 d'Ourense i va al·legar que la legislació de la UE estableix un principi de lliure fixació de preus, segons el qual les companyies poden fixar un preu base dels bitllets que no inclogui la facturació de l'equipatge, i incrementar després l'esmentat preu si el client desitja facturar.

El tribunal gallec va preguntar llavors al TJUE sobre si la normativa espanyola s'ajusta a dret comunitari. En el marc d'aquest procediment, el Govern espanyol ha al·legat que el tribunal remitent ha interpretat de manera incorrecta la legislació nacional, que segons la seva opinió no obliga a les companyies aèries a transportar gratuïtament l'equipatge facturat.

LLIBERTAT PER FIXAR EL PREU

En la seva sentència d'aquest dijous, el TJUE dictamina que "el preu que ha de pagar-se pel transport de l'equipatge facturat dels passatgers aeris pot constituir un suplement opcional de preu" ja que "tal servei no es pot considerar obligatori o indispensable per al transport dels esmentats passatgers".

"No cap excloure que determinats passatgers aeris prefereixin viatjar sense equipatge facturat, a condició que això redueixi el preu del seu títol de transport", afirma el Tribunal. En contrast, l'equipatge de mà sí és un "element indispensable" i per tant "no pot ser objecte d'un suplement de preu".

Per aquesta raó, la resolució conclou que una norma nacional que prohibeixi a les aerolínies aplicar un recàrrec per l'equipatge facturat vulneraria les normes de la UE perquè no permet "fixar lliurement un preu pel transport dels passatgers".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés