Publicat 23/05/2016 17:31

Junta Electoral Central fa llista de 12 coalicions autoritzades per registrar candidatures

MADRID, 23 maig (EUROPA PRESS) -

La Junta Electoral Central (JEC) ha completat aquest dilluns la llista definitiva de coalicions que podran presentar les seves candidatures per a les eleccions generals del pròxim 26 de juny, una relació formada finalment per les 12 aliances que es van registrar fa més d'una setmana.

L'última a rebre l'aval ha estat la coalició Recortes Cero, integrada pels Verds-Grup Verd i Unificació Comunista d'Espanya (UCE).

En la documentació que va entregar a la JEC, l'aliança esmentava Els Verds en la seva denominació, logos i sigles, però existeix un partit que reclama aquesta marca. Finalment la coalició ha renunciat al nom de la discòrdia i la JEC li ha donat via lliure.

El termini per acreditar-se va acabar aquest divendres 20 de maig i la Junta Electoral Central va dedicar la setmana passada a revisar la documentació presentada i reclamar informació complementària per solucionar defectes.

En una primera tanda, l'organisme arbitral va autoritzar aquest dijous passat un total de set aliances, i n'ha deixat aparcades cinc, entre les quals hi ha la de Podem, IU i Equo a la qual li faltava el logotip.

Aquest divendres va donar el vistiplau definitiu a quatre més i aquest dilluns, a poques hores que finalitzi el termini per registrar candidatures al Congrés i al Senat, ha completat la llista amb la incorporació de Recortes Cero.

Així, ja han rebut l'aval totes les coalicions registrades, segons el llistat de la Junta Electoral Central recollit per Europa Press, en què no figuren les coalicions creades per a una única circumscripció, com les que el PP ha signat a Navarra amb UPN i a Astúries amb Foro Asturias, ja que aquestes es presenten en les juntes provincials.

TRES NACIONALS

- Units Podem, la coalició que presentarà Pablo Iglesias com el seu candidat a la presidència del Govern espanyol i número u per Madrid. A més de Podem i Izquierda Unida (IU) aglutina Equo, Unitad Popular en Común (la marca que va anar amb IU el desembre), Construyendo la Izquierra-Alternativa Socialista (CLIAS), Democracia Participativa i partits territorials com els nacionalistes de Més Per Balears-Més Per les Illes (Balears), Izquierra Asturiana (Astúries), Batzarre-Asamblea de Izquierdas (Navarra), Izquierda Castellana i la formació local Segoviemos. L'aliança s'ha constituït per a tot el país excepte a Galícia, Catalunya i el País Valencià i, al Senat, únicament a l'illa d'Eivissa.

- Unidos por el Futuro!, coalició formada per Unidos Sí i Democracia Efectiva (DEF), que es defineixen d'esquerres, però no nacionalistes. Inclou dissidents de Podem i aposten per la democràcia participativa.

- Recortes Cero-Grupo Verde, aliança a la qual pertanyen Grupo Verde i Unificación Comunista de España (UCE). Pretenen eliminar privilegis fiscals per a bancs i multinacionals, augmentar els impostos a grans fortunes i redistribuir els salaris perquè ningú guanyi menys de 1.000 euros al mes ni més de 10.000.

DOS A CATALUNYA

- 'En Comú Podem-Guanyem el Canvi' ('En Comú'), coalició composta per Podem, Barcelona en Comú (el partit d'Ada Colau a l'Ajuntament de Barcelona), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), i Esquerra Unida Alternativa (EUiA) l'organització catalana confederada a IU, que ja es va presentar el desembre recollint 12 diputats. Entre els signants apareix també En Comú Podem, el partit que van crear el mes de gener les formacions d'aquella coalició però que ha reeditat l'aliança instrumental per no perdre els drets adquirits.

- 'Esquerra Republicana de Catalunya-Catalunya Sí' (ERC-CATSÍ), formada per ERC i la plataforma Catalunya Sí, i que el 20D es va fer amb 9 escons al Congrés.

DOS A GALÍCIA I DOS A L'ARAGÓ

- En Marea, composta per Podem, Esquerra Unida (la federació gallega d'IU) i els nacionalistes d'Anova-Irmandade Nacionalista de Xose Manuel Beiras. Repeteix aquesta aliança que a les eleccions del 20 de desembre va obtenir 6 escons.

- BNG-NÓS Candidatura Gallega, coalició del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) amb el Fronte Obreira Galega (FOG) i el Partido Comunista do Pobo Gallec (PCPG).

- Coalició PP-PAR, reedició de l'aliança de les generals del 2011 i el 2015, que van formar el PP i el Partit Aragonès.

- Independientes por Aragón, aliança registrada per la Federación de los Independientes de Aragón (FIA) i la Unión de los Independientes de España (I) amb implantació a les Canàries.

ALIANÇA "A LA VALENCIANA"

- Compromís-Podem-EUPV: A la Valenciana, la coalició que Podem ha tornat a formar amb Compromís --que al seu torn integra el Bloc Nacionalista Valencià (BNV), Iniciativa del Poble Valencià (IPV) i Verds-Equo-- i que ara ha sumat també Esquerra Unida (EUPV-IU). En els comicis de desembre, Podem i Compromís van aconseguir 9 diputats a la Cambra baixa, però com que no van poder formar grup propi els quatre de la coalició valenciana se'n van anar al Mixt i la resta es va quedar a Podem.

- PSOE i Nueva Canarias (PSOE-NCa), que suma els socialistes canaris amb el partit nacionalista que lidera Román Rodríguez i que va néixer a Gran Canaria d'una escissió de Coalición Canària (CC). Ja van estar junts al desembre .

- Extremeños, que agrupa la Coalición Extremeña que havia estat soci electoral del PSOE i els Independientes por Extremadura. De l'aliança que van presentar el desembre s'ha despenjat el tercer soci, Extremadura Unida, un partit regionalista que fins al 2011 anava amb el PP.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés