Actualitzat 21/07/2016 12:27

Junqueras supedita el suport d'ERC a qualsevol Govern central que es faci el referèndum a l'escocesa

Oriol Junqueras (ERC)
EUROPA PRESS

Defensa que la independència és "el millor context" per a Catalunya, el futur econòmic de la qual és "esperançador"

MADRID, 21 jul. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dijous que el seu partit, ERC, només donarà el seu suport a algun Govern central si s'acorda que es faci un referèndum a l'escocesa a la comunitat.

Així ho ha manifestat en un esmorzar informatiu organitzat per Nova Economia Fòrum després de ser preguntat si existeix algun escenari en el qual la formació independentista prevegi votar 'sí' a un executiu espanyol i a un dels candidats a presidir la Moncloa: "Un referèndum a l'escocesa", s'ha limitat a dir sobre aquesta qüestió.

Sobre les "intencions pactistes" de CDC si ha facilitat al PP obtenir el control de la Mesa del Congrés en les votacions de la sessió constitutiva, Junqueras no ha volgut pronunciar-se: "La millor resposta és el meu somriure."

"No tinc per costum opinar sobre les decisions internes d'altres formacions polítiques", ha apuntat, i ha posat èmfasi que la posició d'ERC és "clara" i que estaria "fora de lloc" opinar sobre les dels altres.

Diverses vegades durant l'esdeveniment organitzat a Madrid, el vicepresident de la Generalitat ha declinat pronunciar-se sobre assumptes de caràcter polític. "No direm al PP o al PSOE el que han de fer, em semblaria molt pretensiós donar recomanacions als altres", sosté.

Sí que ha instat el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que "faci el que cregui més oportú" amb vista a formar un Govern central i que ho "faci amb qui cregui més útil".

I sobre la composició del pròxim Govern espanyol, sigui del color que sigui, ha subratllat: "Si jo parlés bé d'un candidat a un ministeri segurament el condemnaria a no ser ministre."

En qualsevol cas, creu que sigui qui sigui el pròxim president, és a dir una legislatura curta o llarga, "les qüestions fonamentals" no són l'ocupació de cada ministeri, sinó la gestió econòmica per millorar la situació. "El nom dels ministres caducaran l'endemà però les qüestions transcendentals continuaran sent les mateixes."

I en aquest sentit, ha carregat contra tots els governs anteriors, perquè, segons ha explicat, "l'economia espanyola és l'única que en els últims 35 anys ha tingut episodis amb més del 20% d'atur". Segons la seva opinió, això és "motiu de reflexió".

INDEPENDÈNCIA, EL "MILLOR CONTEXT"

D'altra banda, Junqueras ha defensat que el context d'una Catalunya independent és el millor per a la regió en termes econòmics. I, a partir d'aquí, el Govern treballarà perquè l'economia catalana "sigui al més pròspera possible".

I s'ha compromès a treballar "des de l'obertura i la globalització possible", de manera que ha negat que es vulguin "autoexcloure de la Unió Europea" en el moment en què es declari la independència.

Alhora, ha dit esperar que a l'economia espanyola "li vagi tan bé com es pugui", perquè seran "interdependents", de la mateixa manera que amb la d'altres països del món: "Com millor li vagi, millor per a tots", ha puntualitzat.

El també conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat ha destacat el "creixement" que ha experimentat Catalunya del 3,4% l'any passat i, per a aquest, hi ha dades "esperançadors".

Segons ha afirmat, el creixement és "robust" i se sustenta en una "economia molt oberta" en què van augmentar les exportacions. Alhora, ha posat èmfasi en el "bon comportament de les inversions estrangeres" i a la recuperació de la capacitat del consum intern "associat al procés de desapalancament i desendeutament", tot i "les dificultats".

Durant el seu discurs, Junqueras ha posat a sobre de la taula el panorama econòmic del món occidental i d'Europa del sud. I ha esmentat el Brexit, i ha avisat així que cal intentar que les repercussions siguin "les mínimes possibles" i "les més suaus possibles" perquè "tenen costos per a tots els agents".

Amb tot, ha demanat afrontar els "enormes reptes del futur" però "al marge de qui formi el Govern central i qui presideixi" Espanya al mateix temps que ha assenyalat l'excés de deute existent que, segons la seva opinió, "no és independent del dèficit ni del creixement econòmic".

"Si el dèficit és més alt que el PIB la bombolla del deute continua creixent, per la qual cosa el que necessitem està en el context de creixement econòmic superior al dèficit", ha argumentat, i ha posat d'exemple el cas català.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés