Actualitzat 24/09/2016 09:58

Junqueras reclama elevar el sostre de dèficit autonòmic de 2016 per sobre de l'1%

Oriol Junqueras
EUROPA PRESS

Critica que Montoro posi traves a la resta d'administracions públiques

BARCELONA, 24 set. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha reclamat elevar el límit de dèficit autonòmic de 2016 "molt més enllà de l'1%", respecte del 0,3% previst inicialment i el 0,7% plantejat pel govern Espanyol però encara sense ratificar per les Corts.

En una entrevista d'Europa Press, ho ha reivindicat després que la UE acordés el juliol donar dos anys més a Espanya, fins a 2018, perquè rebaixi el dèficit per sota del 3%.

Junqueras ha considerat que aquesta flexibilització de Brussel·les fa que el límit del 0,7% sigui "contraproduent per a l'economia i la societat" perquè és insuficient i fixat de manera arbitrària i contra les lleis i recomanacions nacionals i internacionals.

"La decisió del 0,7% és contrària al que diu la legislació --la llei espanyola d'estabilitat pressupostària preveia un límit per a les autonomies de l'1,07% aquest any--, les autoritats europees, l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) i la resta d'administracions públiques", ha sostingut.

Ha reprotxat que el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, "ell sol té més vots que la resta d'administracions de l'Estat espanyol juntes" per imposar decisions unilaterals sobre el repartiment del dèficit.

També ha criticat que no autoritzi la conversió a llarg termini de crèdits a curt, el que afecta "a totes les administracions públiques de l'Estat" i està pendent que Montoro ho proposi al Consell de Ministres, després de l'informe favorable que ha emès el Tresor fa mesos.

El conseller ha argumentat que el criteri que defensa la Generalitat respecte a dèficit i crèdits coincideix amb el de la majoria d'administracions públiques d'Espanya, amb el criteri de l'Airef, "que per cert ha estat nomenada pel mateix senyor Montoro", amb el criteri que marquen les institucions europees, i sovint fins i tot amb el criteri del ministre d'Economia, Luis de Guindos.

RAJOY, RESPONSABLE

"Si així i tot no es fa, és evident que algú té la responsabilitat que no es faci, i aquest algú és el Ministeri d'Hisenda i el president del Govern espanyol que ho manté en el càrrec en contra de l'opinió de tot el món", ha postil·lat.

Ha afegit que "no és que el ministre Montoro no vulgui fer el que seria bo per als ciutadans de Catalunya, que és evident que no ho vol fer ni ho fa mai, sinó que és evident que dins del Govern del PP hi ha discrepàncies i diferències de criteri que són molt rellevants, molt importants i molt sostingudes en el temps".

Segons ell, això demostra que "els consensos a vegades en la política espanyola no serveixen de res perquè hi ha qui que s'encarrega que no serveixin per a res".

Junqueras ha lamentat que l'actitud del ministre d'Hisenda dificulta l'elaboració de pressupostos a la resta d'administracions, que tampoc coneixen encara les previsions d'ingressos i despeses per a 2017 ni la liquidació de 2015.

"No ha pres cap decisió, quan les pren, les pren malament, a la baixa, i dos anys i mig després ha de liquidar enormes quantitats que mentrestant ha impedit que estiguin a disposició de les administracions públiques", ha opinat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés