Actualitzat 31/03/2017 00:40

Junqueras preveu que els Pressupostos impulsin l'economia i afrontin "bosses de pobresa"

El risc de pobresa a la feina a Catalunya és de l'11,2%, 1,6 punts més que a la UE

BARCELONA, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha assegurat aquest dijous que els Pressupostos 2017 han de mantenir "l'impuls del desenvolupament econòmic català i afrontar les bosses de pobresa", i s'intentarà fer els millors comptes possibles tot i que no puguin ser els que els catalans necessiten i mereixen.

A la presentació de la Nota d'Economia 'Anàlisi i eines per fer davant de la pobresa i les desigualtats', ha lamentat que Catalunya sempre té menys recursos que els que corresponen segons el seu esforç fiscal i necessitats socials: "Continuarem destinant el percentatge més alt possible en els àmbits de necessitat".

Ha criticat que la desigualtat social acaba tenint un "preu econòmic" que es reflecteix en la capacitat de recaptació futura, i ha insistit que els avenços tecnològics per si mateixos mai han estat capaços de reduir la pobresa.

NOTA D'ECONOMIA

La directora de l'Anàlisi Econòmica de la Generalitat, Natàlia Mas, ha alertat que la taxa de risc de pobresa que afronten els treballadors catalans és de l'11,2% (1,6 punts més que la mitjana de la UE) i que això demostra la persistència de problemes estructurals relacionats amb l'elevada taxa d'atur i l'atur de llarga durada.

El document destaca que el risc de pobresa a Catalunya el 2015 afectava al 19% de la població --1,9 punts menys que el 2014--, menys que la mitja espanyola (22,1%) però més que la de la UE (17,2%); i Catalunya és l'onzè territori més desigual de la UE segons l'índex de Gini --el conjunt d'Espanya és el setè--.

L'anàlisi revela que el risc de pobresa i exclusió social afecta al 19,1% dels catalans --s'eleva al 51,8% en el cas dels ciutadans estrangers-- i la renda mitjana de la població catalana el 2015 ha estat un 76,8% superior a la de la població estrangera, distància que s'ha reduït des del 2013 --quan va arribar al 103,7%-- però que continua com a molt significativa.

La redactora del capítol de l'informe sobre habitatge, Carme Trilla, ha destacat la correlació entre el comportament dels preus dels habitatges i els índexs de pobresa i desigualtat social, ja que del 1997 al 2017 el preu de l'habitatge creixerà un 287%, mentre que els salaris hauran augmentat un 51%, pel que ha demanat el control de preus del mercat lliure i convertir habitatges ja construïdes en parc de lloguer social estable, entre d'altres mesures.

EDUCACIÓ I POBRESA FEMENINA

Els indicadors sobre educació indiquen l'augment dels preus públics de les guarderies i la reducció de la demanda, i que la cobertura del sistema de beques menjador ha passat del 34,7% al 24,2% del 2008 al 2013.

L'informe també assenyala que les dones cobren de mitjana un 19% menys que els homes; que la taxa de risc de pobresa ha passat del 10,7% el 2004 al 13,1% el 2014, i supera en 2,6 punts a la dels homes.

També destaca l'impacte de les crisis en els ancians: el 16% d'ells no pot mantenir casa seva a una temperatura adequada i el 23,8% dels més grans de 65 anys ajuden econòmicament els seus familiars.

PROPOSTES

El document proposa actuacions públiques contra les desigualtats: apujar el salari mínim; millorar l'heterogeneïtat social en centres educatius; ampliar els permisos de paternitat i fer-los intransferibles; implantar una renda bàsica "incondicional"; replantejar el disseny impositiu actual per augmentar el seu caràcter redistributiu; i un sistema de prestacions públiques més senzill i flexible, entre d'altres.

A la presentació de la Nota d'Economia --amb 19 articles de 30 acadèmics, tècnics i experts-- han assistit el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès; el secretari de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta; el líder de SíQueEsPot al Parlament, Lluís Rabell; la diputada de la CUP al Parlament Gabriela Serra i l'exdiputat de la CUP David Fernàndez, entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés