Actualitzat 31/03/2017 11:46

Junqueras defensa els Pressupostos 2017 tot i que trobin traves: "Sortirem endavant"

El projecte de comptes de 2017 destina a despesa social 1.320 milions menys que el 2010

BARCELONA, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Economia de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha defensat aquest dimecres el projecte de Pressupostos 2017 com el millor possible i ha considerat que Catalunya tirarà endavant tot i que segueixi trobant traves per part del PP.

En la conferència en el col·legi D'Economistes de Catalunya 'Preparant la Catalunya del futur: projecte de pressupostos 2017 ', després de preguntar-li per un assistent per si de cas alguna partida dels Pressupostos pot ser qüestionada, referint-se al finançament d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, Junqueras ha considerat que hi ha moltes coses que la Generalitat veu qüestionades pel govern Espanyol del PP.

"Ells faran tot allò que creen oportú i nosaltres farem tot el que creiem necessari. Igual que ells no demanen permís per iniciar processos d'inhabilitació contra càrrecs electes, nosaltres no demanarem permís per decidir el que considerem que va a millorar les condicions de vida dels catalans", ha argumentat.

"Farem tot el necessari per complir el mandat dels ciutadans catalans. Esperem que l'economia i la tresoreria avalin el que volem fer. És segur que, de traves i dificultats han posat i posaran moltes, però amb tot sortim endavant i hi ha coses que les fem bé. Malgrat tots els pesars, sortirem endavant", ha asseverat.

El conseller ha exposat que els pressupostos de 2017 són expansius sobretot en àmbits de polítiques socials perquè han quedat greument perjudicades per la crisi, però també pretenen impulsar el creixement econòmic perquè tenen un doble compromís: "Respondre a les urgències del present i assegurar el creixement futur" per afrontar els reptes venidors

El degà del col·legi D'Economistes de Catalunya, Joan B.Casas, ha introduït la conferència defensant que, "si Catalunya vol tenir futur, ha de tenir projecte i recursos", davant d'un auditori ple i amb la presència de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa; el secretari d'Economia, Pere Aragonès; el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó; la portaveu de JxSí al Parlament Marta Rovira, i el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, entre d'altres.

DESPESA SOCIAL

El projecte de Pressupostos 2017 de la Generalitat destina a despesa social no financer i no finalista 1.320 milions d'euros menys que el 2010, l'any que el pressupost català va tocar sostre, passant de 19.151,2 milions d'euros a 17.831,8, segons dades homogeneïtzats del Govern recollits per Europa Press.

Així, els àmbits de la salut i l'educació se situen en el projecte de Pressupostos 2017 lleugerament per sota dels nivells del 2008, afers socials a nivells del 2010, i habitatge/barris més prop de les dades del 2007 que del 2008, mentre que el transport públic està molt per sobre del 2010 perquè la Generalitat ha hagut d'augmentar les seves aportacions per l'increment de costos del servei i per la reducció de pagaments que ha fet el Govern espanyol els últims anys.

Fonts de la Conselleria d'Economia han indicat que els comptes catalans van tocar fons en 2014, amb una reducció de la despesa social entre 2010 i 2014 de 3.239 milions, dels quals "s'han revertit 1.919"; en termes de despesa corrent, les retallades socials 2010-2014 han estat de 2.483 milions, dels quals s'han revertit 1.672.

[CPFF] I PETICIÓ D'AJUDA ALS ECONOMISTES

El conseller ha explicat que aquest dijous en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) reivindicarà un límit de dèficit per a les autonomies de l'1,18% en 2017, en lloc del 0,5% fixat pel govern Espanyol a l'últim CPFF i que ha comunicat a la UE en el pla d'estabilitat fiscal.

Ha lamentat que el CPFF no pren decisions, sinó que el Ministeri "transmet la decisió que ha pres", tot i que hi hagi més vots en contra que a favor, perquè té més vots que la resta d'administracions juntes.

Ha insistit que tot el dèficit no finançat suposa un augment del deute amb els proveïdors, pel que ha demanat ajuda als economistes per fer-ho saber: "Ens heu d'ajudar a explicar-ho perquè a vegades hi ha gent que sembla que no vol entendre'l".

També els ha comanda la seva col·laboració per explicar que els recursos del model de finançament autonòmic arriben "amb dos anys i set mesos de retard", que és quan es fa la liquidació, el que limita el creixement de les autonomies ja que els avanços són inferiors a la recaptació real definitiva.

NOU SISTEMA DE FINANÇAMENT

Preguntat per la posició de la Generalitat davant de l'elaboració del nou sistema de finançament autonòmic, ha argumentat que el Govern ha après amb els fets que "demanar no serveix de res perquè responen que no o incompleixen".

Ha afirmat que es veu en el model actual: "Els incompliments per totes les vies fan que el model no tingui sentit", i ha exemplificat que quan Catalunya ha demanat una ampolla d'aigua el Govern espanyol li ha dit que no, mentre que a altres els han donat una garrafa.

Per aquesta raó, ha defensat la posició discreta del Govern, que sí està disposat a col·laborar amb altres administracions autonòmiques: "Per Què hem de dificultar la capacitat de negociació de la resta, si qualsevol cosa que diguem serà el límit per a tots? La resta estaran encantats que no diguem res".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés