Publicat 10/03/2016 12:28

Junqueras critica els costos de finançament a empreses "prohibitius" malgrat les ajudes del BCE

El vicepte. Oriol Junqueras y el pte. De Cecot Antoni Abad
EUROPA PRESS

El Col·legi d'Enginyers de Barcelona es posa "a disposició" del Govern

BARCELONA, 10 març (EUROPA PRESS) -

En vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha retret aquest dijous que les entitats bancàries encara fixen en molts casos costos de finançament "prohibitius" a les empreses, tot i que els tipus d'interès del Banc Central Europeu (BCE) estan en mínims històrics.

Ho ha dit a la inauguració oficial de l'Any de la Indústria 4.0 organitzat pel Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona.

Junqueras s'ha referit així a les amenaces que existeixen en l'economia catalana a l'hora d'afrontar la quarta revolució industrial, anomenada Indústria 4.0, entre les quals ha explicat també els elevats costos de l'energia i del transport.

En aquest àmbit , ha apuntat també com un risc "no prendre o prendre tarda" algunes decisions imprescindibles, com el Corredor Mediterrani.

Tot i això, com a fortaleses, ha remarcat la llarga tradició industrial de Catalunya, que ha explicat que ha estat protagonista de totes les revolucions industrials sense disposar de molts dels elements que van fer necessària la revolució a la resta de països, com el cotó, el ferro i el carbó en la primera, i el petroli i l 'electricitat en la segona, davant del qual ha conclòs: "No és la primera vegada que ens enfrontem a grans reptes".

Ha afegit que, en molts casos, les revolucions es van fer en un context institucional feble i en molts casos contrari a aquelles revolucions industrials: "Catalunya no tenia un context institucional propi ni favorable ni en la primera ni en la segona revolució industrial, i ara és la primera vegada que tenim la possibilitat de trobar-nos en un context institucional propi i favorable a l'hora d'encarar aquesta nova revolució industrial".

Entre alguns dels elements favorables, ha assenyalat que Catalunya afronta aquesta revolució industrial amb una bona posició geogràfica --ja que la zona manufacturera més gran és l'Àsia oriental i el continent amb més consumidors segueix sent Europa--, així com la potència de la seva indústria, les universitats i la investigació.

SUPORT DELS ENGINYERS

El degà del Col·legi d'Enginyers de Barcelona, Miquel Darnés, ha subratllat que Catalunya necessita impulsar la seva indústria, per a la qual cosa ha considerat que fa falta seguretat fiscal i jurídica, més crèdit per a les pimes, simplificació administrativa, i abaratir l'educació superior, a més de l'energia, que ha retret que és de les més cares del món.

Alhora, Darnés ha posat el col·legi a disposició del Govern de Puigdemont: "Nosaltres, com a col·legis compromesos amb Catalunya, volem dir que estem a la disposició d'aquest nou Govern, aquest nou escenari polític. Compteu amb nosaltres per tot el que puguem ser útils", ha manifestat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés