Publicat 15/04/2016 17:32

La joventut de Pineda: condemnat per assaltar una marquesa i detingut per ordenar tirar còctels Molotov després del 23F

L'Audiència Nacional va condemnar el president d'Ausbanc quan tenia 17 anys per robar i lligar de mans la marquesa de San Eduardo

MADRID, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

El president d'Ausbanc, Luis Pineda, va ser conegut en la seva joventut tant per les Forces de Seguretat com per l'Audiència Nacional, que el va condemnar per assaltar la marquesa de San Eduardo, que va ser lligada de mans, obligada a signar uns talons bancaris i a la qual van esquinçar els abrics de visó abans de sortir amb els seus diners del seu domicili. Als 18 anys va ser detingut per ordenar llançar còctels Molotov per commemorar el primer aniversari del 23F.

Pineda ha estat detingut aquest divendres al costat de deu persones més, entre les quals hi ha el president de Manos Limpias, Miguel Bernard, en el marc de l'operació Nelson, en què ha estat desarticulat un presumpte grup organitzat dedicat a extorsionar entitats bancàries a canvi de no difondre informacions negatives o exercir accions legals als tribunals contra elles.

El nom de Pineda apareix als diaris del 1982, quan va ser detingut amb només 18 anys per convocar els membres del Frente de la Juventud, del qual era cap nacional, per efectuar un llançament de còctels Molotov al carrer Fuencarral de Madrid en el primer aniversari del fallit cop d'Estat del 23 de febrer.

Les aventures de Pineda Salido, conegut com a 'Luispi', van ser difoses pel diari 'ABC' i 'El País' el 27 de febrer del 1982 a notícies, que han estat recollides per Europa Press, i que es remeten a la informació de la Prefectura Superior de Policia de Madrid sobre l'actuació d'un grup de joves d'extrema dreta.

"ACCIONS VIOLENTES A CANVI DE DINERS"

Alhora, en una sentència, a la qual ha tingut accés Europa Press, l'Audiència Nacional va condemnar Luis Pineda Salido per un delicte de robatori amb intimidació, ús d'armes a casa habitada i utilització de violència per obligar a subscriure i lliurar un taló, amb una pena de tres mesos d'arrest més, ja que se li va aplicar l'atenuant de minoria d'edat; a més se'l va obligar a pagar solidàriament amb l'altra acusada un total de 513.000 euros a la marquesa i 2.900 a les seves dues empleades de la llar.

La resolució descriu Pineda com una persona "insolvent, sense antecedents penals, de mala conducta informada" que integrava un grup format per una trentena de persones, la majoria vinculades al "partit polític legalitzat" Frente de la Juventud, que tenia una "escassa operativa" i estava dedicat a cometre "accions violentes" per aconseguir recursos econòmics i dedicar-los a l'organització o al seu benefici "personal".

El 6 de març del 1980, cap a les 10.30 hores, Luis Pineda i Beatriz Klecker de Elizalde es van dirigir al domicili de la marquesa de San Eduardo, María Ignacia López de Soto, situat al districte madrileny del barri de Salamanca. Amb les "armes de foc", van comminar la serventa a obrir-los la porta per accedir a l'interior de l'immoble.

"Dirigint-se a la propietària de l'habitatge, la marquesa de San Eduardo, li van exigir que els lliurés diners i, com que aquesta es va abalançar contra un dels intrusos, va ser copejada a la cara amb una pistola, aconseguint que aquesta senyora els signés un xec per valor de 85.000 pessetes contra el seu compte corrent, que va ser cobrat per un d'ells", afegeix la sentència de la Secció Primera de la sala penal.

"VAN ESQUINÇAR ELS ABRICS DE VISÓ"

La sentència recull que un grup d'individus, entre els quals hi havia Pineda i Klecker, "van emmordassar" la marquesa de San Eduardo, la portera de la finca i les dues empleades de la llar i se'n van anar emportant-se 2.900 pessetes en metàl·lic de les assistentes i 25.000 pessetes de l'aristòcrata.

A més, "van esquinçar amb navalles l'abric d'astracan, un altre de visó xinès negre, un altre de guineu i una jaqueta de guineu" que eren propietat de la marquesa, i van ocasionar a les peces danys valorats en 400.000 pessetes.

La Sala va sol·licitar l'indult parcial per a diversos dels joves processats, entre els quals no hi havia Pineda, nascut a Màlaga el 25 d'agost del 1962, segons la sentència, de la qual va ser ponent el magistrat i l'expresident de la sala penal de l'Audiència Nacional, Gonzalo de la Concha Pellico.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés