Publicat 27/05/2017 12:20

Jorge Castañeda demana prendre de debò un 'impeachment' de Trump: "Pot succeir"

James Bell, Josep Piqué i Jorge Castañeda
EUROPA PRESS

   L'ex-secretari d'Exteriors mexicà creu que pot donar-se "una situació semblant a la de Nixon"

   SITGES (BARCELONA), 27 maig (EUROPA PRESS) -

   L'ex-secretari de Relacions Exteriors de Mèxic Jorge Castañeda ha considerat molt possible que el president dels Estats Units, Donald Trump, hagi d'enfrontar-se en els propers mesos a un procés de destitució com és un 'impeachment': "Cal prendre-ho molt de debò i pot succeir".

   En una de les sessions de la XXXIII Reunió del Cercle d'Economia a Sitges d'aquest dissabte, ha recordat que en 2018 se celebren eleccions per renovar els 435 escons de la Càmera de Representants i 34 dels 100 llocs del Senat, quelcom que podria provocar una reacció del Partit Republicà --pel qual es va presentar Trump-- si veuen perillar la majoria que ostenten.

   Així, podria passar que s'iniciés un procés de destitució que comptés amb el suport de part de la bancada republicana al Congrés nord-americà, la qual cosa facilitaria la seva tramitació.

   No obstant això, Castañeda ha apuntat al fet que hi ha un tercer camí a part de l''impeachment' i de la inhabilitació per incapacitació --que recull l'esmena 25 de la Constitució dels Estats Units--, la renúncia, per la qual cosa "pot donar-se una situació semblant a Nixon".

LA RELACIÓ DE MÈXIC AMB EUA

   Castañeda, que ha participat en una taula de debat al costat de l'exministre d'Afers exteriors d'Espanya Josep Piqué i al vicepresident d'estratègia global del Pew Research Center, James Bell, ha tractat també la política econòmica del nou Executiu nord-americà i ha alertat que "és molt possible" que la renegociació del Tractat de Lliure Comerç d'Amèrica del Nord (Nafta, per les seves sigles en anglès) pugui obrir la porta al fet que Estats Units es plantegi reformar altres acords comercials.

   "Mèxic no és l'únic país que té un acord de lliure comerç amb els Estats Units", ha recordat en la reunió anual del Cercle, que patrocinen Indra, CaixaBank i KPMG, i ha enumerat els existents amb països del Carib i de Llatinoamèrica.

   Malgrat la determinació de Trump per reformular el Nafta, Castañeda ha manifestat que l'entorn de la Casa Blanca "ha anat canviant de postura al llarg dels últims cinc mesos", la qual cosa fa difícil esbrinar quins canvis volen concretament.

   Així, ha citat la filtració d'un esborrany de peticions que el govern dels Estats Units pretenia fer a través d'"una carteja d'unes deu pàgines molt detallades" que va acabar, finalment, amb una missiva de dues pàgines i molt ambigua, a la seva manera de veure.

   L'excanciller, que va ocupar la Secretaria de Relacions Exteriors entre 2000 i 2003, també ha advertit que el canvi d'actitud del Govern nord-americà cap a Mèxic pot avivar el nacionalisme mexicà en sentir-se "rebutjats".

   "És un 'Brexit' a l'inrevés", ha comparat, com si fos la Unió Europea qui hagués demanat al Regne Unit que deixés Brussel·les però, en aquest cas, amb els Estats Units demanant a Mèxic que abandoni el seu procés d'acostament al seu veí del nord, i ha afegit que la iniciativa d'aixecar un mur entre tots dos països no és una actitud precisament amistosa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés