Actualitzat 26/03/2015 16:01

Jordi Pujol Jr.: la fortuna familiar es va multiplicar amb productes de "titularitat opaca"

Jordi Pujol Ferrusola
Foto: EUROPA PRESS

Assegura que va repartir els diners a parts iguals entre els germans i la mare

   BARCELONA, 26 Mar. (EUROPA PRESS) -

El fill gran de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Ferrusola, ha justificat la multiplicació de la fortuna familiar per tenir els diners invertits en "làmines financeres de titularitat opaca", de manera que van aconseguir que els fons passessin de 140 milions de pessetes el 1980 a vuit milions d'euros el 2000, han explicat fonts judicials.

   En la seva declaració com a imputat davant de la titular del Jutjat d'Instrucció 31 de Barcelona, Beatriz Balfagón, el primogènit ha assegurat que, al venciment d'aquests productes financers, va repartir els diners a parts iguals entre els set germans i la seva mare, Marta Ferrusola.

   Eren làmines --bons al portador sense necessitat d'acreditar el titular-- d'Àustria, Alemanya, Finlàndia, els Estats Units i Espanya.

   No ha explicat per què aquests fons es van multiplicar exponencialment fins al 2000 --el fiscal ha considerat "escandalós" el rendiment durant les seves preguntes--, i després, tot i això, van deixar de donar aquesta rendibilitat.

   Sí ha assegurat que el pare, l'expresident Jordi Pujol, es va mantenir sempre al marge de la gestió d'aquests fons i desconeixia com es va fer.

   Durant l'interrogatori, ni la jutge ni el fiscal li han preguntat directament si la fortuna s'havia fet gràcies al cobrament de comissions il·legals pels anys de Govern del seu pare.

   El fill gran s'ha desvinculat de l'origen dels fons i del disseny financer per aconseguir rendibilitat, i ha donat per fet que se'n va fer càrrec algun dels gestors anteriors: Delfí Mateu i Joaquim Pujol --d'aquest, cosí del seu pare, ha assegurat que només el va veure en un parell de festes--

   Ha dit també que no van ser aquests gestors els qui el van informar de l'existència d'aquestes làmines, sinó que únicament va rebre una trucada del banc avisant-lo --els bancs en els quals estaven aquests fons eren Banca Reig i Banc Agrícol, que després es van fusionar i es van convertir en AndBank--.

   Ha detallat que ell va gestionar els comptes des del 1990 fins al 1992, moment en què la fortuna havia assolit ja els 3 milions d'euros.

   Aquests diners els va repartir a partir de llavors entre els comptes de cada germà i la mare, en els quals ell es va limitar a ingressar els fons una vegada vencien aquests productes financers, els últims al 2000.

   També ha negat saber quantes làmines hi havia i quins fons tenia cada una, i no es considera gestor d'aquest patrimoni sinó el repartidor.

   Després de preguntar-li si té documentació que acrediti aquests pagaments, ha dit que no pot proporcionar-la i que només els apuntava en un paper que guardava en un armari del mateix banc.

   Durant l'interrogatori s'ha negat a parlar dels seus comptes, saldos i qüestions tributàries i fiscals relacionades amb la seva activitat econòmica, han explicat fonts judicials.

PETICIÓ D'IMPUTACIÓ

   Pel que fa a la versió familiar que l'origen d'aquesta fortuna és un llegat del pare de l'expresident, Florenci Pujol, i que hi ha un manuscrit a poder de la seva mare que així ho reflecteix, ha dit que mai ha vist aquest paper.

   Durant el seu interrogatori d'unes dues hores, ha contestat les preguntes de la jutge i del fiscal, però s'ha negat a fer-ho a l'acusació popular, exercida per Manos Limpias.

   Aquesta associació ha demanat aquest dijous en un escrit la imputació del Banc de Madrid i els seus representants legals per suposats "col·laboradors", ha explicat l'advocada del sindicat Virgínia López Negrete.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés