Publicat 29/03/2016 13:44

La inversió xinesa a Espanya va superar els 535 milions el 2015

Puerto de Barcelona
OSCAR FERRER/PUERTO DE BARCELONA

Els xinesos valoren especialment els recursos humans i les infraestructures espanyoles

BARCELONA, 29 març (EUROPA PRESS) -

La inversió xinesa a Espanya el 2015 va ser lleugerament superior als 600 milions de dòlars (535,47 milions d'euros), i es va situar a prop del rècord de 620 milions de dòlars (553,33 milions d'euros) del 2014, i es va col·locar en el sisè lloc de països europeus, segons l'informe 'Inversió xinesa a Europa i Espanya 2015-16' d'Esade.

La directora de l'estudi, Ivana Casaburi, ha explicat aquest dimarts en la conferència que la inversió xinesa a Espanya s'ha consolidat després d'una fase inicial, però li falta registrar una gran inversió --que ha xifrat en uns 1.000 milions d'euros-- perquè "s'enlairi", com ha ocorregut a Portugal i Itàlia.

Casaburi ha destacat que els inversors xinesos valoren molt positivament la qualitat i l'actitud cap a la Xina dels recursos humans espanyols i les infraestructures, però tenen reticències amb la regulació, tot i que valoren que s'ha millorat el grau d'obertura per rebre inversions estrangeres.

També ha constatat que els xinesos veuen Espanya com una "porta d'entrada a Europa" per instal·lar-hi les seves empreses i com una oportunitat pels llaços econòmicoculturals amb l'Amèrica Llatina.

Ha assegurat que la inversió xinesa a Europa està augmentant de manera "exponencial", ja que el 2013 representava el 8% del total i el 2015 es va situar prop del 16%.

A més, destaca el pes creixent de la inversió d'empreses privades xineses, que ja representa el 40% del total, i que el país asiàtic està canviant la seva tradicional inversió en països emergents per una presència més gran en mercats madurs.

El sud d'Europa ja concentra la inversió de la Xina al continent, tot i que la segueixen liderant el Regne Unit, Alemanya i França.

EL 40% A CATALUNYA

La directora de l'informe ha explicat que la inversió xinesa a Espanya es concentra en un 80% a parts "iguals depenent de l'any" entre Catalunya i la Comunitat de Madrid.

Ha posat com a exemple la venda del grup agroalimentari Miquel Alimentació a l'empresa xinesa Bright Food, que va influir en el repartiment de la inversió del 2015.

EL PORT I EL POTENCIAL DEL MEDITERRANI

En la taula rodona posterior a la presentació de l'estudi, el sotsdirector general d'Estratègia Comercial del Port de Barcelona, Santiago Garcia-Milà, ha destacat el gran potencial del mar Mediterrani com a "zona central del comerç mundial" i el creixement del comerç entre Àsia i Europa.

Garcia-Milà ha explicat que el Port de Barcelona --que té la Xina com a principal soci comercial-- ofereix un sector logístic integrat i una gran especialització com a plataforma de distribució de mercaderies.

També han participat en la taula rodona la cònsol general adjunta del Consolat General de la Xina a Barcelona, Tang Lingyum; el soci de l'àrea mercantil de Cuatrecases a Barcelona, Albert Garrofé; el soci d'Estratègia Energètica i Internacional de KPMG --que ha participat en l'elaboració de l'estudi-- a Espanya, Antonio Hernández; i ha estat moderada pel secretari d'Empresa i Coneixement, Joan Aregio.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés