Publicat 20/05/2016 12:49

La inversió estrangera directa a Catalunya ronda l'1,5% del PIB des de fa 20 anys

Lluís Franco (Ctesc), conseller Jordi Baiget, Salvador Guillermo (Fepime)
EUROPA PRESS

Ctesc ho atribueix a condicionants econòmics i demana evitar una "lectura política simple"

BARCELONA, 20 maig (EUROPA PRESS) -

La inversió estrangera directa a Catalunya s'ha mantingut estable en els últims 20 anys, rondant l'1,5% del PIB del 1995 al 2014, amb un 1% de les empreses instal·lades a Catalunya que procedeixen d'altres països, i que generen el 26% del valor afegit brut (VAB) i el 18% de la feina, segons l'informe que ha presentat aquest divendres el Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (Ctesc).

Com ponent del document i membre del Ctesc per part de Fepime, Salvador Guillermo ha destacat aquesta estabilitat malgrat l'augment del pes dels països emergents en captació d'inversió estrangera, i ho atribueix a condicionants eminentment econòmics, pel que ha lamentat en nom del Ctesc --que defensa evitar una lectura política simple de les dades-- que "a vegades la política no fa una lectura adequada", i ha demanat seny.

El conseller d'Empresa, Jordi Baiget, ha indicat que la captació d'inversions és una mesura de la competitivitat d'un territori, i que les dades constaten l'atractiu de Catalunya, malgrat les limitacions d'anàlisi estadístic perquè Catalunya no disposa d'un registre propi d'inversions estrangeres: "Ho estem construint i espero que aviat pugui ser una realitat".

MÉS SEUS INTERNACIONALS D'ACCIÓ

Baiget ha afegit que, per seguir amb la internacionalització de Catalunya, no noés són importants les inversions estrangeres, sinó les exportacions de Catalunya cap a la resta del món, per la qual cosa la Generalitat continuarà obrint oficines internacionals d'Acció per captar i ampliar mercats.

El conseller ha pres nota de les recomanacions del Ctesc sobre millores, entre les quals figuren reforçar les sinergies entre empreses locals i les multinacionals, incentivar que l'R+D de les empreses estrangeres es realitzi a Catalunya, afavorir les ampliacions de la capacitat productiva ja establerta, i seguir incrementant la diversificació de sectors i països d'origen de les inversions foranes.

Baiget ha recordat que Catalunya va registrar un fort increment de les inversions estrangeres directes el 2015 --del 58,8% segons dades estatals i del 179,5% segons el 'Financial Times'--, amb l'impuls de projectes de Seat i Amazon; i que Catalunya acull 6.400 empreses d'origen internacional, el 45% de tot Espanya, i és líder estatal en inversió productiva estrangera.

AGILITAR TRÀMITS

Altres recomanacions del Ctesc són incentivar la localització repartida pel territori, i "accelerar la paperassa administratiu, el que no vol dir rebaixar exigències", segons Guillermo, per als projectes de major envergadura, especialment als plans directors urbanístics, amb procediments concrets per a grans projectes, ja que, en un món globalitzat, si no s'és àgil els projectes se'n van a un altre lloc, ha advertit.

El Ctec insisteix en la necessitat de bones infraestructures per connectar amb altres mercats, en el que el Corredor Mediterrani és "exemple del que cal fer i fer-ho ràpid", perquè el que més valoren les multinacionals per implantar-se a Catalunya és la proximitat a diversos mercats, la mà d'obra qualificada i les infraestructures, més que els costos baixos.

El perfil de les filials estrangeres a Catalunya és el d'empreses més grans que les autòctones, amb una xifra mitjana de negoci de 26,1 milions d'euros, front a 0,6 milions en les locals, i una mitjana de 95 treballadors front a 4,9; també tenen mésproductivitat i millors salaris, i la inversió precedeix majoritàriament d'Europa, tot i que Amèrica té un pes creixent, sobretot Amèrica Llatina.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés