Publicat 04/04/2016 14:45

Un informe de SCC amb experts augura possibles apagades elèctriques si hi ha independència

Álex Ramos, Agustín Alonso, Joaquim Coll, Xavier Jardí y José María Martínez-Val
EUROPA PRESS

BARCELONA, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

El Grup de Treball sobre Energia de SCC ha presentat aquest dilluns l'informe 'La independència a les Fosques: La gestió de les centrals nuclears de Catalunya', en què experts adverteixen de possibles apagades elèctriques si una Catalunya independent no es manté en els tractats i organismes internacionals sobre energia atòmica i gestió de centrals nuclears.

L'informe, presentat en roda de premsa, veu imprescindible evitar l'exclusió d'aquests organismes i tractats per prevenir errors en el funcionament de les centrals catalanes, que podrien derivar en apagades.

L'expresident de la Societat Nuclear Espanyola i catedràtic de Termotècnia de la UPM, José María Martínez-Val, ha xifrat en el 42% la dependència energètica de Catalunya de les centrals nuclears i ha reiterat que "vindrien apagades" si no es pogués mantenir.

"Si no et serveixen el combustible perquè no estàs en tractats internacionals, tens apagades", ha assegurat juntament al catedràtic emèrit d'Energia Nuclear de la UPM i exmembre del Consell de Seguretat Nuclear, Agustín Alonso, i a l'enginyer industrial expert de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica de l'ONU (Oiea), Xavier Jardí.

També ha asseverat que la xarxa elèctrica espanyola està altament interconnectada, fet que dificulta distingir on comença la catalana i acaba la de la resta d'Espanya.

LEGISLACIÓ I UN REGULADOR CATALÀ

Els ponents han defensat, si hagués independència, crear un organisme regulador català que assegurés estar a l'Oiea, per accedir als combustibles i a les innovacions tecnològiques que permeten l'òptim funcionament de les centrals nuclears, tot i que el seu informe adverteix que "no és possible a curt termini o d'un dia per a un altre, i prèviament hauria de desenvolupar-se un marc legal".

"A llarg termini, en el món de l'electricitat tot es pot aconseguir si hi ha diners, però en el transitori, el panorama és terrible", ha valorat Martínez-Val, també acompanyat en la roda de premsa pel vicepresident de SCC, Joaquim Coll, i el vocal Álex Ramos.

L'expert Agustín Alonso ha defensat que "en el sistema mundial actual és totalment impossible que hi hagués un país amb centrals nuclears en funcionament que no tingués una llei nuclear i sense que hi hagués un organisme regulador independent".

"L'Oiea, a Viena, és un dels organismes en què cal estar", ha insistit, i ha demanat també subscriure els múltiples tractats internacionals sobre gestió nuclear, com el de no proliferació d'armes.

Per això, l'informe veu necessari un regulador català, tenir suport tecnològic adequat, una organització que gestioni el desmantellament de les instal·lacions nuclears, magatzems de deixalles --tant de centrals com de centres mèdics i indústries-- i una avaluació del cost de l'"aïllament internacional de Catalunya en matèria nuclear".

"BONISME" I TAIWAN

Jardí ha criticat el "bonisme" de la proposta del Consell Assessor per la Transició Nacional --després de preguntar-li per això-- de deixar la gestió energètica en mans de consorcis en vista de l'alt cost i complexitat que la Generalitat assumeixi íntegrament la gestió.

"Si no ets membre del club, les passaràs de tots colors fins que ho siguis", ha advertit, i ha recordat que fins i tot Corea del Nord va formar part de l'Oiea, tot i que en va sortir el 1994.

Tot i això, Jardí ha citat Taiwan com a exemple de país independent parcialment reconegut però amb centrals nuclears en funcionament, tot i que ha matisat que es li permeten per un acord entre els Estats Units i la Xina per "pel qual EUA es responsabilitza, i cada nova central que es crea és americana".

RESIDUS

Agustín Alonso ha recordat que un dels principals reptes de l'energia atòmica és la gestió dels residus que genera i que, actualment, només existeix un magatzem de deixalles radioactius de baixa i mitja intensitat a Espanya: El Cabril, a Hornachuelos (Còrdova).

També ha explicat que els residus de més complexitat s'envien a França, on s'emmagatzemen "a canvi de diverses desenes de milers d'euros".

ALTRES INFORMES

Aquest és el primer informe que SCC ha encarregat a un grup d'experts perquè analitzin aspectes que consideren en risc amb el procés independentista català, i al qual seguiran una anàlisi jurídica que presentaran el dijous 14 d'abril i un altre sobre relacions internacionals que es publicarà dimarts 19.

El vicepresident de SCC, Joaquim Coll, ha dit que aquests informes, elaborats sota l'epígraf 'La fallida del procés', pretenen donar veu a "experts que no facin propaganda sinó que puguin aportar alguna cosa útil".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés