Publicat 05/02/2016 19:00

La Infanta reforça la defensa per al judici amb quatre advocats més

La infanta Cristina durante el juicio del caso Nóos
POOL

PALMA DE MALLORCA, 5 febr. (EUROPA PRESS) -

La infanta Cristina ha designat formalment quatre advocats més per reforçar la defensa en el judici del cas Nóos, que es reprendrà dimarts que ve i en el qual la germana del rei Felip VI seurà al banc dels acusats com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals pels quals el sindicat Manos Limpias, que exerceix en solitari accions penals contra ella, reclama vuit anys de presó.

Mitjançant un escrit a què ha tingut accés Europa Press, la representació processal de Cristina de Borbó posa en coneixement del tribunal encarregat de jutjar el cas Nóos que, al costat de Miquel Roca i Jesús-María Silva (que ja van estar presents en la primera sessió de la vista oral), exerciran la seva defensa els lletrats de Barcelona Pablo Molins, Jorge Navarro i Juan Segarra --tots del bufet Molins & Silva--.

També ho farà Jaume Riutord, que pertany al despatx mallorquí Riutord Contestí, amb el qual el bufet que s'encarrega de la defensa de la Infanta, Roca Junyent, va formalitzar un acord de col·laboració el 2011 amb l'objectiu de reforçar els serveis a Balears.

Tal com assenyala l'escrit, tots ells s'aniran substituint entre ells "en funció de les seves agendes professionals, en el ben entès que a Sala únicament podrà actuar només un lletrat dels presents". La defensa de la Infanta ofereix la possibilitat d'avançar amb antelació quin advocat assistirà a cadascuna de les sessions.

En concret, Manos Limpias atribueix a la Infanta un paper imprescindible perquè el seu marit defraudés 337.138 euros en l'IRPF del 2007 i 2008 a través de l'empresa de la qual els dos són propietaris, Aizoon, una de les mercantils 'pantalla' del conglomerat suposadament ordit per Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres per defraudar fins a 6,2 milions d'euros públics.

El tribunal va rebutjar fa una setmana aplicar la doctrina Botín sobre la dona d'Iñaki Urdangarin i va acordar que continuï sent jutjada. En una sentència de 85 pàgines, la Sala qüestiona de manera contundent la tesi mantinguda pel Tribunal Suprem sobre l'anterior doctrina i subratlla que "no troba aliment en la norma processal penal vigent ni pot emparar-se en la voluntat del legislador" dirigida a garantir que tota persona pugui ser part en un procés judicial.

Les magistrades que componen el tribunal rebutgen així l'"esperit" de la doctrina Botín, que impedeix jutjar algú si únicament l'acusa l'acció popular --en aquest cas Manos Limpias--, i no la Fiscalia ni el perjudicat pel delicte --l'Agència Tributària--. Tant la Infanta com la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat van reclamar que li fos aplicada.

ESCRIT DE PROTESTA DE LA INFANTA

En no ser així, l'acusada va formular aquesta setmana un escrit de protesta en el qual denunciava la vulneració de l'article 24 de la Constitució, que estableix que totes les persones tenen dret a obtenir tutela judicial efectiva i a un procés amb totes les garanties sense que, en cap cas, pugui produir-se indefensió.

En concret, la doctrina Botín té el seu origen en una resolució del TS del 2007 que va avalar la decisió de l'Audiència Nacional de limitar l'acció de les acusacions popular a l'hora d'instar l'obertura d'un judici oral contra Emilio Botín i altres directius del Banco Santander (en el conegut cas 'cessions de crèdit') quan la Fiscalia i els perjudicats havien sol·licitat el sobreseïment de la causa.

Segons el parer de la Sala, la doctrina xoca amb la jurisprudència del Tribunal Constitucional, en defensar aquest que l'existència de l'acusació popular en el procés penal permet garantir el dret a la tutela judicial efectiva.

Alhora, el tribunal sustenta la decisió en el fet que lesionar l'erari públic d'Hisenda "provoca un detriment en el pressupost necessari per procurar l'assignació equitativa dels recursos públics", per la qual cosa desmunta l'argument esgrimit per l'Agència Tributària que el perjudicat per aquests fets "no és la societat en general" sinó el mateix fisc com a organisme.

A la seva resolució, les magistrades recalquen que si hi hagués un perjudicat concret i específic pels presumptes delictes fiscals comesos "no seria amb caràcter exclusiu un determinat organisme públic que monopolitzi" el crebant. I això perquè aquest tipus d'actuacions delictives "comprometen la consecució de les finalitats de la política econòmica i social que han de ser garantides en un Estat Social i Democràtic de Dret".

Roca ha lamentat divendres passat la "pena de banc" imposada a la seva patrocinada, en recriminar que l'Audiència s'aparta de la literalitat de la llei i de la doctrina consolidada del Tribunal Suprem --en al·lusió a la doctrina Botín-- per recollir les tesis de l'acusació de Manos Limpias.

Els advocats de la Infanta han reivindicat la seva innocència en diversos escrits remesos al jutjat la seva innocència justificant que ella es limitava a signar "sense demanar explicacions aquells escrits que, molt ocasionalment" li va demanar rubricar el seu marit, i insistien que ella estava completament al marge de la direcció i gestió quotidiana d'Aizoon, de la qual s'encarregava el seu marit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés