Publicat 16/06/2016 11:59

Iglesias diu que el comunisme serveix per a un doctorat i la socialdemocràcia per a la UE

Pablo Iglesias en la Cadena COPE
COPE

MADRID, 16 juny (EUROPA PRESS) -

El candidat d'Units Podem a la Presidència del Govern espanyol, Pablo Iglesias, considera que ideologies com el comunisme "estan molt bé per a debats de doctorat", però que per governar un Estat membre de la UE el màxim per la qual cosa es pot optar és la socialdemocràcia.

"En aquest moment al sud d'Europa és així", ha dit en una entrevista en la Cope, recollida per Europa Press. "Quan un va a governar un Estat de la UE pot elegir, a tot estirar, fer una política socialdemòcrata, o una política molt conservadora en el sentit neoliberal, però no hi ha un elenc de 25 opcions que un pugui elegir en funció de les seves idees, aquests són els espais que ens queden", ha argumentat.

En la mateixa línia ha afirmat --en aquest cas en la Ser-- que aquestes opcions són "estretes" i estan "en el marc de l'economia de mercat de polítiques públiques concretes". I ha assegurat que en això no té diferències amb el líder d'IU, Alberto Garzón, independentment que puguin fer debats ideològics i els "encantin coses que deien Marx i Engels al 'Manifest comunista'.

En un altre moment de l'entrevista, Iglesias ha reconegut que una sortida de la UE és una cosa que a Espanya "està fora de discussió" perquè la immensa majoria dels espanyols està d'acord amb la pertinença. Això sí, ha assegurat que si el debat arribés a plantejar-se ell no veuria malament que es fes un referèndum, especialment tenint en compte que afectaria la Constitució.

I ha aprofitat per destacar que el seu partit ha estat l'únic que ha anat al Regne Unit a fer campanya contra el Brexit al costat dels laboristes britànics.

MAI HA ESTAT PARTIDARI DE SORTIR DE L'EURO

En tot cas, ha assegurat que ell mai ha estat partidari de sortir de l'euro, tot i que sempre li ha "molestat" que la moneda única i l'òrgan que la governa, el Banc Central Europeu (BCE), no respongui a cap control democràtic.

Interpel·lat per la intervenció en vídeo que va gravar el 2013, apostant per una sortida de l'euro i nacionalitzacions de sectors estratègics, ha recordat que en aquesta mateixa intervenció admetia que una sortida de l'euro no podria fer-ho un país sol, sinó que haurien de fer-ho molts alhora.

En aquest capítol, ha afirmat que ell és partidari de convertir en banca pública els bancs nacionalitzats i no ho és de nacionalitzar el sector públic, tot i que la Constitució ho prevegi. Segons la seva opinió, n'hi hauria prou amb imposar mesures que assegurin que "s'acaba l'oligopoli" i que no pugui haver corts per "pobresa sobrevinguda". I ha afegit que sobre aquest assumpte ell sempre ha dit el mateix i no ha canviat d'opinió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés