Actualitzat 29/03/2017 20:51

Iglesias critica que el PSOE miri "cap a una altra banda" en el judici Gürtel per "justificar una cosa injustificable"

MÈRIDA, 17 oct. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha lamentat que el PSOE miri "cap a una altra banda" en el judici que se celebra a l'Audiència Nacional pel cas Gürtel amb l'objectiu d'"intentar justificar una cosa" que segons la seva opinió "és injustificable, que és lliurar el Govern espanyol "al partit més corrupte d'Europa".

Pablo Iglesias s'ha mostrat "escandalitzat" precisament perquè no s'esdevé que aquest judici influeixi en la posició del PSOE davant la investidura de Rajoy, ja que "hi ha un silenci en les xarxes socials per part del PSOE i de Ciutadans". "Sembla que el PSOE ens ataca més a nosaltres que al PP", ha afirmat.

"Hem sentit una cosa aterridora del president de la gestora, dient que això de la Gürtel és una cosa del passat", ha assenyalat Iglesias en una entrevista en el programa 'Ahora Extremadura' del Canal Extremadura Televisión, recollida per Europa Press.

En la seva intervenció, Iglesias ha donat per "assegurada" la investidura de Rajoy amb una abstenció del PSOE, ja que en cas contrari "en el PSOE no haguessin acabat amb Pedro Sánchez". "Crec que el que està per veure és com es comporta el Grup Parlamentari del PSOE", ha assenyalat.

"Crec que el PSC hi votarà en contra, i crec que està per veure quins diputats del PSOE s'abstenen i quins intenten forçar de votar-hi en contra", ha assenyalat Iglesias, qui ha afegit que no "dubta" que la nova gestora "mirarà de forçar el Comitè Federal perquè hi facin alguna cosa" que segons la seva opinió "la militància socialista no vol, i que és lliurar el govern al PP".

HI HA UNA "MAJORIA CONTRÀRIA AL PP"

En aquest sentit, el secretari general de Podem ha afirmat que "cada cop que es vota al parlament es visualitza que hi ha una majoria contrària al PP i a la seva filial taronja, Ciutadans", per la qual cosa ha asseverat que amb "aquesta majoria parlamentària que s'està demostrant cada cop que es vota, hi podria haver hagut un govern".

Un govern que "sens dubte" podria haver-se format després de les eleccions del 20 de desembre, i "també" en les del 26 de juny, quan segons la seva opinió "hi va haver falta de voluntat política per part del PSOE",en què es va estar "dirimint dos sectors, els qui volien lliurar el Govern espanyol a Rajoy" i "els qui volien repetir eleccions, per veure si a força de repetir-les, Podem desapareixia".

Iglesias ha recordat que "des del principi", Podem va plantejar que volia "governar en condicions d'igualtat amb el PSOE", però "el PSOE mai no s'ha plantejat governar amb nosaltres, i crec que per això hem viscut la situació de bloqueig que ens ha portat fins a aquesta situació".

"Crec que hi havia dues alternatives per al PSOE després de les eleccions: o escollir el PP o escollir-nos a nosaltres", i després d'estar "molts mesos sense fer-ho, finalment va triar el PP"

Per a Iglesias, en aquest procés Podem va demostrar "una gran coherència, i crec que això la gent ho agraeix a la llarga", ja que ha plantejat una "fórmula que ja s'ha provat", a causa que la formació morada està "governant en les principals ciutats d'Espanya, en algunes d'elles gràcies al suport del PSOE", mentre que Podem "ha donat suport al PSOE en alguns governs autonòmics".

Per aquest motiu, ha considerat que "un govern del PSOE amb Units Podem crec que hagués estat, no només perfectament viable, sinó segurament un govern molt millor", ja que "aquest país va deixar de ser bipartidista per sempre", ha dit.

En aquest govern "els nacionalistes no hi havien d'entrar", sinó que podien amb una abstenció o un vot a favor, "permetre un govern que a ells els hagués interessat", però "el problema", ha insistit, és que "alguns prefereixen el PP o els agradaria viatjar al passat quan en aquest país hi havia dos partits", cosa que "s'ha acabat".

FINANÇAMENT AUTONÒMIC

Respecte al debat pendent sobre el finançament autonòmic, Pablo Iglesias ha advocat perquè "independentment d'on visqui algú, ha de pagar impostos en funció del que estigui guanyant, no d'on viu", i ha assenyalat que "el principi d'ordinalitat té sentit única i exclusivament si és compatible amb el principi de solidaritat".

"Si tots hem signat un contracte comú i formem part d'un espai comú, la solidaritat és una cosa que ha de funcionar", ha ressaltat el dirigent de Podem, qui ha asseverat que "això és una cosa no només que afavoreix els extremenys, sinó al conjunt dels ciutadans espanyols".

Per a Iglesias, "és sensat el principi d'ordinalitat, sempre que sigui compatible amb el de solidaritat", i ha considerat que "qualsevol ciutadà del país ha d'entendre que el desenvolupament social i humà d'Extremadura és no només bo per a Extremadura i per als extremenys, sinó per al conjunt dels ciutadans espanyols".

De la mateixa manera que ha passat amb Espanya, que "va estar rebent fons de cohesió de la Unió Europea durant molts anys, que no només han estat bons per a Espanya", sinó "per al conjunt d'Europa", i "se suposa que la solidaritat europea es fonamentava en això".

Per aquest motiu, Iglesias ha considerat que "la solidaritat és absolutament imprescindible", i ha defensat que "han d'existir fórmules de finançament adaptades a la realitat que primin l'eficàcia" i que facin "sistemes més redistributius".

SITUACIÓ A EXTREMADURA

D'altra banda, i respecte al fet que el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, hagi defensat l'abstenció del PSOE en una investidura de Rajoy, Pablo Iglesias ha considerat que aquesta situació "afectarà les relacions de Podem amb el PSOE a tot arreu".

Així, ha assenyalat que "si el PP és a la Moncloa, això afecta a tot, afecta la viabilitat de les polítiques socials a Extremadura i a qualsevol altre lloc

En el cas d'Extremadura, "és sabut que no tenim una bona relació" entre Podem i PSOE, ja que Podem va donar suport a Vara en la seva investidura "però després el senyor Vara es va estimar més donar suport al PP per als pressupostos", ha assenyalat Iglesias, qui ha assegurat que li "consta" que "gran part d'iniciatives" que ha presentat la formació morada "han estat rebutjades".

"Aquí el PSOE ha preferit donar suport al PP abans que en Podem, en altres llocs, hi ha una altra realitat", ha apuntat Pablo Iglesias, qui ha reiterat que un govern del PP a la Moncloa "afecta la viabilitat de qualsevol acord progressista a qualsevol lloc".

Respecte al procés de renovació obert per Podem a Extremadura, al qual s'han presentat diverses candidatures, Pablo Iglesias ha advocat per "mantenir una prudent distància", i per "mirar d'ajudar o afavorir que el debat es produeixi, i que hi hagi un nombre de propostes més gran".

En aquest sentit, Iglesias s'ha mostrat "convençut" que a Extremadura "hi haurà un debat ric que aconseguirà que la propera direcció de Podem" a la regió "surti més reforçada" i l'organització sigui "més forta aquí".

RELACIÓ AMB ERREJÓN

Finalment, i sobre les discrepàncies sorgides amb el secretari polític de Podem, Íñigo Errejón, Iglesias ha asseverat que "en cap cas hi ha risc de ruptura" de la formació, i ha defensat que és "normal que hi hagi diferències, que hi hagi discrepàncies i que hi hagi debat", una "característica que hi ha a l'ADN" de la formació morada.

Iglesias ha lamentat que "sempre s'ha magnificat" aquesta situació dient que cada vegada que discuteixen d'alguna cosa "hi ha risc de ruptura", davant del que ha assenyalat que tots dos han "demostrat una gran elegància" quan discuteixen de política i quan no estan d'acord. "Les coses fonamentals les compartim", ha afegit.

"Crec que reforça molt a Podem que siguem capaços de tenir debats, debats sense complexos, i estar d'acord en allò que és fonamental", ha asseverat el dirigent de la formació morada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés