Actualitzat 29/03/2017 23:00

Iglesias avisa Errejón que els "elogis" dels adversaris el col·loquen "en una posició de gran debilitat"

MADRID, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha avisat aquest dimecres el seu secretari Polític, Íñigo Errejón, que no el beneficia gens que els "adversaris" de la formació morada diguin que el prefereixen a ell o l'elogiïn, perquè això "el col·loca en una posició de gran debilitat" a l'hora de defensar davant els militants i votants del partit que el "camí" que proposa seguir és el correcte.

"Crec que a Íñigo el perjudica molt aquest marc, que tots els mitjans enemics que són adversaris de Podem diguin que prefereixen Errejón", ha assegurat en una entrevista a Antena 3, recollida per Europa Press, respecte al debat intern obert a Podem sobre el nou full de ruta que han de marcar-se després de tancar-se el cicle electoral, i en què Iglesias i el portaveu parlamentari defensen estratègies diferents.

"Quan l'adversari t'elogia potser t'estàs equivocant", ha postil·lat més tard, després de ser preguntat sobre aquest debat i sobre la crítica que se li fa a Iglesias i els seus d'estar intentant virar cap a plantejaments radicals de l'esquerra tradicional. "El problema no és situar-se més a l'esquerra sinó saber quins són els problemes del teu país i de la teva gent i mirar de donar-hi solucions", ha defensat.

De fet, ha assegurat que un senyal que estan seguint el camí correcte és precisament que els seus "adversaris" els acusin de ser "radicals" o "antisistema", en comptes de rebre "elogis". "Sempre que assenyales aquests elements que realment posen en dificultats el poder, sempre t'anomenaran radical i antisistema. Quan t'ho diuen, és senyal que potser ho estàs fent bé", ha afegit, en un clara defensa de les seves tesis davant les d'Errejón.

ELS COPS D'ERREJÓN FAN "MÉS MAL"

Alhora, el líder del partit morat ha avisat també que el fet que el secretari Polític tingui un to "més temperat" que el seu, que és "més vehement", no vol dir que sigui "menys agressiu" ni que tingui "més raó". "De vegades els temperats són més eficaços donant cops que els vehements", ha assegurat.

Iglesias ha anat més enllà i, després de ser preguntat sobre si els "cops" d'Errejón, més subtils, fan més mal que els seus, que són més directes, ha respost contundent: "Efectivament, i això forma part de l'estil de discutir", ha afirmat.

El líder de Podem ha reconegut a més que, tot i que des que va conèixer Errejón fa molts anys sempre han discutit "amb molta intensitat", ara que mantenen una relació professional i estan en posicions de "responsabilitat", aquests debats "tenen conseqüències més profundes".

"Una relació amb un company de feina no és igual que la discussió amb un amic. La de l'amic és més fàcil que acabi amb una cervesa, però la de treball de vegades no tant perquè la discussió té a veure amb l'organització de la feina que afecta molta gent", ha argumentat.

"Però crec que això és una cosa positiva. És veritat que això et sotmet a què et diguin que t'estàs barallant, però aquí pots triar dues coses. O la dels partits tradicionals, que és la dels 'off the records', o fer el que fem nosaltres que és discutir obertament i de vegades doncs ens enganxem al Twitter", ha reconegut, després d'assenyalar que, així i tot, se segueixen "vacil·lant" i "intercanviant llibres". "És veritat que els mitjans se'ns llencen a sobre però crec que aquest país ha d'acostumar-se a discutir de política", ha postil·lat.

Iglesias també s'ha reafirmat en defensa seva que el Congrés "té molts límits" i que, per aquesta raó, "és bàsic" treballar en l'àmbit institucional però també en el de la mobilització popular, des del carrer, sobretot tenint en compte que el PSOE probablement permetrà amb la seva abstenció que segueixi governant el PP.

"Hem de reconèixer que 67 diputats són molts i que podrem dur a terme iniciatives però que ens equivocaríem si entenguéssim que la nostra única tasca política és estar-nos aquí", ha avisat.

De fet, ha assegurat que tot i que dimarts van poder tirar endavant al Congrés una proposició no de llei per igualar els permisos de maternitat i paternitat, també van comprovar que en les "coses estratègiques, el PP i el PSOE es van posar d'acord".

"Van aconseguir treure els permisos de maternitat i paternitat però és només una PNL, una recomanació al Govern espanyol. Em crec que el Govern central respectarà la PNL? No", ha lamentat.

UNITS PODEM TINDRÀ UN PAPER SECUNDARI AL CONGRÉS

En aquest sentit, ha assegurat que el paper d'Units Podem al Congrés serà secundari perquè el "paper fonamental el tindran les tres forces que han arribat a un acord perquè governi el PP". "Un cop que el PP té el poder, té mecanismes per no escoltar permanentment el Parlament", ha avisat.

Així, ha assegurat que, per exemple, per defensar les pensions, és més eficaç "que els sindicats convoquin una vaga general" que fer-se "una foto al parlament". "Si la convoquen, hem d'estar preparats", ha defensat.

"Les institucions són importants però no són una cosa que representa tota la política. Hi ha política fora, és més, la política més important està fora perquè la que de veritat compta és la que pot servir per ajudar la gent que el seu dolor es pugui convertir en alternatives que puguin servir per solucionar els seus problemes", ha explicat.

D'aquesta manera, ha assegurat que és bo per a la "salut democràtica" d'un país que hi hagi mobilitzacions, perquè "una societat no pot fonamentar-se en la representació ni en un xec en blanc cada quatre anys". "Votar és important, però una societat es democratitza més quan aquesta societat es mobilitza", ha afirmat.

"Entenem que la democràcia no es redueix a la institució. La manifestació és l'últim estadi, però la politització de la gent en els seus barris porta a una societat millor", ha afegit, i alhora ha avisat que un dels "riscos" als quals s'enfronta Podem és precisament el d'"haver convertit desenes d'activistes polítics en diputats i regidors o en alliberats d'un partit que corren el risc de convertir-se" en allò que criticaven. "I això em passa a mi també", ha admès.

"Per això està bé construir una organització que controli els militants. Nosaltres necessitem estar molt més a prop de la societat i demostrar que en les institucions podem treballar bé, però no convertir-nos exclusivament en un instrument institucional", ha postil·lat.

Per tot això, ha assegurat que la seva formació "necessita" fer "un nou Vistalegre", és a dir, un nou congrés -o Assemblea Ciutadana, com s'anomena a Podem--, per "reorientar estratègies", ja que precisament ara es compleixen dos anys d'aquesta Assemblea fundacional de Vistalegre en què Podem es va estructurar com una "màquina de guerra electoral", un model que ara han assumit que han de superar.

"Cal perdre la por a debatre", ha defensat, després de reconèixer que, en aquesta nova etapa, "és normal que toqui discutir i que hi hagi desacords" al voltant de quina és la millor estratègia a seguir.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés