Publicat 28/04/2016 12:33

Guindos preveu la creació de 470.000 llocs de treball anuals en quatre anys

El ministro Luis de Guindos en el Desayuno Informativo de Europa Press
EUROPA PRESS

Confia a superar el creixement del 2,7% previst per aquest any, malgrat la incertesa política i la desacceleració mundial

MADRID, 28 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos, ha indicat que el Govern espanyol inclourà al programa d'estabilitat que aprovarà aquest divendres la creació de 470.000 llocs de treball anuals en els propers quatre anys en termes de l'Enquesta de Població Activa (EPA) i un creixement mitjà del Producte Interior Brut (PIB) del 2,5% el 2018 i el 2019.

Guindos, que ha participat en els Esmorzars Informatius d'Europa Press, ha assenyalat també que en l'escenari previst per l'Executiu central, el dèficit públic pot acabar en l'1,5% a finals del 2019, mentre que aquest any tancarà en el 3,6% i el que ve en el 2,9%, si bé ha matisat que l'objectiu del proper any es podrà millorar quan el nou Govern espanyol adopti mesures addicionals que haurà de pactar amb Brussel·les.

Concretament, el quadre macroeconòmic que enviarà el Govern espanyol a Brussel·les estima un creixement del PIB del 2,7% per aquest any, del 2,4% el 2017 i del 2,5% el 2018 i el 2019, amb una creació d'ocupació de 470.000 llocs de treball cada any en aquests quatre exercicis, una contínua caiguda del deute públic, equilibri en els comptes externs i sense tensions inflacionistes.

El ministre ha indicat que es tracta d'hipòtesis "prudents" i fins i tot ha confiat que la previsió del 2,7% de creixement per aquest any es pugui superar. En la seva opinió, l'economia espanyola es troba ara en una posició "molt diferent" a la dels últims anys, atès que el 2015, amb un fort creixement, Espanya no només ha començat a sortir de la recessió, sinó també de la crisi econòmica.

LLEUGERA DESACCELERACIÓ

Quant al creixement amb el qual ha iniciat l'any i que aquest divendres anunciarà l'Institut Nacional d'Estadística (INE), De Guindos diu que es produirà una lleugera desacceleració respecte al creixement de l'últim trimestre del 2015, si bé va assegurar que les últimes dades conegudes, com l'EPA del primer trimestre o les vendes minoristes, han estat millors del que s'esperava.

"Hi haurà una desacceleració moderada, però l'economia espanyola segueix creixent amb molt pols, segueix tenint molta inèrcia, en un entorn de desacceleració internacional i d'incertesa política a Espanya", ha subratllat el titular d'Economia.

Entre les principals vulnerabilitats que preveu el ministre, ha destacat l'elevat deute públic de l'economia espanyola i ha recordat que només aquest any Espanya haurà de renovar 400.000 milions. En aquest sentit, ha advertit que qualsevol situació de "pèrdua de confiança" en l'economia espanyola es trasllada ràpidament a l'activitat real, per la qual cosa ha apostat per aplicar una política econòmica que generi confiança. "Si això falla, crec que no som conscients del rapidíssim que això es trasllada a l'economia real", ha insistit.

SENSE PROMESES D'AUGMENT DE LA DESPESA

En aquest sentit, ha confiat en què la campanya electoral no se centri en polítiques per augmentar la despesa pública perquè a més de ser "indesitjable" per a Espanya, no respectaria les regles de la zona euro. Així, va dir que el 2015 el país no ha complert amb l'objectiu de dèficit i això pot suposar per a Espanya una multa, si bé ha afirmat que "ningú pot posar en dubte l'esforç que s'ha fet per corregir el dèficit públic".

El ministre també ha aprofitat per demanar als partits polítics que concorren a les eleccions que no parlin de revertir les reformes econòmiques del Govern del PP, com per exemple la reforma laboral, ja que, segons ha dit, "el simple anunci o la mera possibilitat" de fer-ho, tindria una repercussió immediata en l'economia espanyola.

Precisament, De Guindos ha destacat que Espanya és l'economia de les grans de l'euro que més creix i ho va atribuir a l'agenda reformista del Govern espanyol, "que no té parangó amb l'aprovat per cap govern anterior des de l'any 1959". "Espanya el que ha fet és dur a terme una agenda reformista molt ambiciosa, aplicar les normes pressupostàries amb sentit comú, però sempre ha reduït el dèficit, ha millorat la competitivitat i ha facilitat la concessió de crèdit", ha reiterat.

Malgrat l'alt nivell de deute públic, el ministre ha indicat que Espanya mai abans havia tingut un cost del deute tan baix com l'actual, i ha afirmat que entre el 2012 i el 2015 el país s'ha estalviat en el pagament d'interessos del deute 21.000 milions d'euros.

Preguntat pel fet que Espanya és el tercer país de la UE amb el preu de la gasolina més alt, el ministre ha dit que la tasca del Govern espanyol, encara que estigui en funcions, és vigilar que l'evolució del preu del cru, sobretot si baixa, es traslladi "immediatament" al preu del combustible, i així ho fa també la Comissió Nacional de Mercats i de la Competència (CNMC).

'BREXIT' I GRÈCIA

Finalment, quant al context internacional, De Guindos ha apuntat que el creixement a Europa serà "mediocre" aquest any, amb una

alça del PIB d'entre el 1% i l'1,5% malgrat els vents de cua, com la caiguda del petroli o la política expansiva del Banc Central Europeu (BCE), i entre les principals incerteses va esmentar la situació de Grècia i el 'Brexit'.

Sobre la possible sortida del Regne Unit de la UE ha confiat que la "racionalitat i maduresa" dels britànics els faci veure que no seria bo per al país, i respecte a Grècia, va recordar que ha de tenir un superàvit primari del 3,5% el 2018 i que per assegurar-ho ha de comprometre's a prendre noves mesures per al futur, una qüestió sobre la qual encara no hi ha acord amb el Govern grec, la qual cosa llança un nou factor d'incertesa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés