Actualitzat 12/09/2016 18:16

De Guindos diu que la Generalitat es va plantejar el 2012 provocar un 'default' per afavorir l'independentisme

Santamaría y Guindos tras el Consejo de Ministros del 29 de julio
EUROPA PRESS

Diu que haver donat l'esquena a Catalunya hauria estat un error i que per sobre dels polítics estan els ciutadans

MADRID, 12 set. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, revela en el seu llibre 'Espanya amenazada' que a l'estiu del 2012, en "plena tempesta financera" a Espanya, el Govern de la Generalitat, en aquell moment presidit per CiU, li va arribar a plantejar que deixar de fer front al pagament dels venciments de deute o deixar de finançar el dèficit (un 'default') era "abonar el terreny per a l'independentisme", ja que com més descontentament social hi hagués, millor per als separatistes.

En un capítol que titula 'El rescat de les comunitats' i explica el procés de creació del Fons de Pagament a Proveïdors i del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), afirma que Catalunya va ser la Comunitat que va protagonitzar un "dels moments més delicats en la implantació del FLA".

Així, relata que l'estiu del 2012, Catalunya havia de fer front a un venciment al mercat de capitals i per a això va demanar un avançament al Tresor, que aquest li va facilitar.

Per a "la nostra sorpresa", prossegueix el ministre, un dia abans d'efectuar el pagament, els responsables de la Generalitat van traslladar al Govern espanyol que era possible que hi hagués un impagament dels venciments perquè tenien altres prioritats, com pagar les farmàcies o entitats de serveis socials. Segons De Guindos, la decisió era fer un 'default' per raons polítiques.

"Ens van arribar a dir que deixar de fer front a aquests pagaments era abonar el terreny per a l'independentisme", subratlla el ministre, qui recorda que l'assumpte es va resoldre "gràcies al sentit comú que, amb bastant dificultat a vegades, sol gairebé sempre obrir-se pas".

De fet, afirma que a pesar del "soroll polític", la col·laboració que va mantenir sempre amb l'exconseller d'Economia català Andreu Mas-Colell va ser contínua i mai es van trencar els ponts de diàleg. "És una persona dialogant i amb profunds coneixements, el que facilita molt les coses", assegura.

CATALUNYA ABSORBEIX EL 33% DELS FONS

Dit això i tot i haver de superar algunes dificultats, De Guindos afirma que Catalunya ha absorbit el 33% dels fons de finançament de les comunitats en els quatre anys de legislatura, fins a un total de 46.400 milions d'euros, el més gran "rescat per mida i per risc".

A més, estima que la Comunitat s'ha estalviat en interessos uns 13.500 milions d'euros, gràcies a les facilitats del Tresor.

Finalment, assegura que amb totes les comunitats el Govern espanyol va optar per treballar de manera conjunta i ser solidari, i afegeix que podrien haver fet una excepció amb Catalunya.

"Li podríem haver tornat l'esquena per la deriva independentista, com alguns encara exigeixen. Crec que hauria estat un desastre en termes financers, se'ns hauria tornat com un bumerang", assegura.

Per aquesta raó, afirma que el més important és que per sobre dels polítics estan els ciutadans, i a ells el Govern d'Espanya "no els pot fallar".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés