Actualitzat 22/10/2014 12:48

Guindos diu que encara calen "més esforços" per recuperar el nivell de renda i ocupació

Luis de Guindos
Foto: EUROPA PRESS

Assegura que Espanya mantindrà en el futur el creixement diferencial amb la zona euro

MADRID, 22 Oct. (EUROPA PRESS)

El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha indicat aquest dimecres que, tot i que l'economia espanyola ha iniciat una fase de recuperació, encara es necessiten "més esforços" per recuperar els nivells de renda i ocupació previs a la crisi, i ha afegit que els principals "desafiaments" als quals s'enfronta l'economia espanyola provenen fonamentalment de l'exterior.

   Durant la seva participació en la VII Conferència Internacional de Banc Santander, el ministre ha assenyalat que aquesta millora de l'economia espanyola, que ha sortit de la recessió tècnica i ja "acumula cinc trimestres consecutius de creixement", es deu a les "decisives reformes" estructurals realitzades i a l'"important" procés de correcció dels "greus" desequilibris acumulats.

   Així, ha assegurat que la situació actual de l'economia espanyola "contrasta amb la debilitat de l'eurozona, mostrant un creixement consolidat i cada vegada més diferencial amb la resta de països de l'euro", i ha destacat la creació de llocs de treball, l'estabilitat de preus i el superàvit exterior.

   De Guindos ha atribuit aquesta millora de l'economia a la recuperació de la demanda interna per l'augment de la confiança, les millores de finançament, el desapalancament del sector privat i l'estabilitat del sector immobiliari, que "ja sembla haver tocat fons en determinats segments".

   El ministre també ha destacat la "favorable" evolució del mercat de treball, que està sent "millor del que s'esperava", amb 8 mesos d'increments consecutius d'afiliacions a la Seguretat Social i 12 mesos continuats de caiguda de l'atur, i ha afegit que la previsió és que "aquesta bona tendència continuï en el futur".

   Alhora, ha indicat que el sector exterior continuarà amb la seva aportació al creixement, malgrat el debilitament del comerç internacional i, especialment, dels principals socis europeus.

ES MANTINDRÀ EL CREIXEMENT DIFERENCIAL AMB LA UE.

   "Mentre fa tres anys el nostre futur econòmic venia marcat pels dubtes sobre l'euro i els desequilibris acumulats, avui ens trobem davant d'una situació molt diferent. Llavors, Espanya era un llast per al creixement de la zona euro; avui creixem per sobre de la mitjana", ha subratllat De Guindos, després d'assegurar que aquest creixement diferencial es preveu que es mantingui en el futur, tenint en compte que el 2015 Espanya tindrà la taxa de creixement més alta de la zona euro.

   De Guindos ha destacat, a més, que aquesta recuperació de l'economia espanyola té lloc, "i es consolida", en un entorn internacional "no exempt de riscos d'incerteses" i en què s'entreveuen "desafiaments importants". "Això no ha de ser motiu d'autocomplaença, ja que encara són molts els reptes per afrontar, si bé és cert que avui els principals desafiaments ja no són tant de naturalesa domèstica", ha reiterat.

   En aquest sentit, el titular d'Economia es va centrar en els problemes de l'economia mundial, que continua la seva recuperació però "de manera fràgil", i ha assegurat que el "focus de preocupació" es troba a la zona euro pel context de "creixement anèmic i baixa inflació", que va atribuir a la falta de demanda, al procés de desapalancament del sector privat i a problemes estructurals que encara persisteixen en els mercats.

   Per tot això, i tot i destacar els avenços que s'han aconseguit a Europa en matèria d'unitat econòmica i monetària, ha afirmat que la UE necessita una estratègia de política econòmica "clara i creïble", que es basi en tres pilars: política monetària, fiscal i una "ambiciosa" agenda de reformes estructurals.

POLÍTICA FISCAL CREÏBLE A LA UE.

   En relació amb la política fiscal, ha assegurat que perquè sigui efectiva, ha de ser creïble i ha de garantir la sostenibilitat de les finances públiques en el mitjà termini, i ha afegit que, malgrat els avenços en la reducció del dèficit, les ràtios de deute públic sobre el PIB han augmentat durant la crisi i se situen, en la majoria dels països, en nivells "elevats".

   Per aquesta raó, ha apel·lat la necessitat que el Pacte d'Estabilitat i Creixement s'apliqui de manera "intel·ligent", aprofitant "la flexibilitat" que permet. D'això, ha recordat, ja se n'han beneficiat alguns països, incloent-hi Espanya, a la qual s'ha estès el termini per a la correcció del dèficit excessiu, i ha apel·lat la necessitat d'evitar caure en els "errors comesos" en el passat, com l'any 2003 quan es van canviar les regles del Pacte per "acomodar-les a alguns països".

   Finalment, ha afirmat que Espanya ha de millorar els nivells de renda i ocupació que ha perdut durant la crisi i fer-ho de manera sostinguda i amb generació "intensa" d'ocupació, i s'ha mostrat confiat que d'aquí a un any serà encara més evident que la societat espanyola, gràcies als seus esforços i a la seva feina, està deixant definitivament "enrere la pitjor i més profunda crisi" de la història moderna d'Espanya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés