Actualitzat 02/09/2015 19:22

Guerra diu que Artur Mas lidera "una mena de cop d'Estat"

Defensa la via "sensata" de l'article 155 de la Constitució, sabent que ni suspèn l'autonomia ni dissol el Parlament

   MADRID, 2 (EUROPA PRESS)

Alfonso Guerra, l'exvicepresident del Govern espanyol i número dos del PSOE amb Felipe González, considera que el president de la Generalitat, Artur Mas, està portant a terme "una mena de cop d'Estat a càmera lenta" i critica la falta de reacció del Govern del PP i dels "pusil·lànimes" que reneguen de l'article 155 de la Constitució, així com la responsabilitat de l'esquerra catalana i la "complicitat" dels sindicats amb el sobiranisme.

   En un article publicat a la revista 'Tiempo' i recollit per Europa Press, Guerra escriu que les autoritats catalanes "han anat practicant una mena de cop d'Estat a càmera lenta, amb la complaença dels partits polítics, els mitjans de comunicació, els sindicats i la patronal i fins d'alguna entitat esportiva", en al·lusió al Barcelona F.C.

   Es tracta, segons la seva opinió, d'"un verdader monument a la covardia", del qual fa protagonista Artur Mas, que té "embargades totes les seus del seu partit per la corrupció" i que "evita rendir comptes de la seva pèssima gestió com a governant" fent "un salt al buit amb l'imperdonable conseqüència de llançar al precipici a tot el poble català". "Fugir cap endavant és la més execrable forma de covardia", proclama.

SINDICATS QUE ADULEN EL PRESIDENT

   Però tot i que la responsabilitat del procés correspon als nacionalistes "i els seus adlàters", Guerra assenyala que "l'esquerra té també la seva responsabilitat, ja que no s'ha atrevit a parar un programa que representa el vell projecte de la burgesia catalana". "Esglaia observar com els sindicats adulen Artur Mas i les seves monges coadjuvants", comenta.

   A més, mostra la seva "inquietud per la falta de resposta" del Govern del PP i del conjunt de la societat. "Podem imaginar que el president d'un 'land' alemany o el president d'una regió francesa anunciés la independència? --es pregunta--. Aquest president no podria mantenir-se en el lloc més enllà de 24 o 48 hores".

   En aquest sentit, l'històric exdirigent socialista censura que es cridi a la prudència al Govern de la Nació i que es parli d'evitar un "frontisme indesitjat". "És a dir, que estem davant de l'anunci d'un verdader cop d'Estat que esqueixaria una part de la nació, i els nostres polítics i intel·lectuals estan preocupats perquè el Govern central pugui reaccionar a un acte de secessió", se sorprèn.

"PUSIL·LÀNIMES" QUE TEMEN UN SUPOSAT "FRONTISME"

   Guerra, que va presidir la Comissió Constitucional del Congrés quan es va debatre la reforma de l'Estatut, es lamenta que "la desraó dels espantats per la reacció, no per la violació constitucional, supera límits de tal despropòsit com el d'arribar a negar, com un acte impropi, que es puguin aplicar els preceptes de la Constitució a qui pretén trencar-la".

   En canvi, l'exvicepresident defensa l'article 155 de la Constitució, que permet obligar una comunitat a complir les seves obligacions legals, com una via "sensata" que s'ha de tenir en compte. Això sí, Guerra, que va participar activament en la redacció de la Carta Magna, deixa clar que aquest article no habilita el Govern espanyol per suspendre l'autonomia ni per dissoldre el parlament autonòmic.

   "Els pusil·lànimes adverteixen que no s'apliqui l'article 155 de la Constitució, ja que això els sembla poc democràtic. Espantats perquè es pugui aplicar un article de la Constitució que ha estat aprovat per unanimitat quan es va debatre a la Comissió Constitucional --afegeix--. Doncs ara per a alguns sembla una norma repressiva d'un règim no democràtic".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés