Publicat 10/03/2016 11:10

Guardiola (Banc Sabadell) preveu dos anys de tipus d'interès negatius

El consejero delegado de Banco Sabadell, Jaume Guardiola
EUROPA PRESS

Veu de "sentit comú" no pagar per un dipòsit ni cobrar per un crèdit

BARCELONA, 10 març (EUROPA PRESS) -

El conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha augurat un escenari de tipus zero o negatius per al 2016 i el 2017 a Europa, i ha situat al 2018 "el camí de la normalització" amb la tornada a tipus d'interès positius, tot i que amb un llarg període posterior de tipus baixos.

En una conferència a Desayunos PwC sobre 'Banc Sabadell i la transformació del sistema financer', ha indicat que "no és la primera vegada" que hi ha tipus negatius a Europa, on es donen a Suïssa --on els grans inversors internacionals paguen pels seus dipòsits en francs--, Suècia i Dinamarca, països en els quals el sistema financer ha preservat la rendibilitat i ha ampliat els diferencials, ha explicat.

Ha afegit que al Regne Unit, "on els tipus no són negatius ni ho seran", també s'han ampliat els diferencials, i s'ha mostrat en espera de veure què passa a Espanya, on ha ironitzat que hi ha una tradició de lluita fratricida en la competència entre les entitats, però que prendran mesures quan es presentin tensions en els comptes de resultats.

En tot cas, per afrontar aquest escenari de tipus d'interès, ha apuntat que la banca haurà de ser més eficient, ampliar diferencials, diversificar-se cap a mercats amb tipus d'interès més atractius i potenciar els segments de negoci que ofereixen més rendibilitat.

Preguntat per si cal incloure una clàusula zero en els contractes financers, ha opinat que s'està maximitzant aquest debat, i que "és de sentit comú" que un client no pagui per tenir els estalvis al banc ni cobri per tenir un préstec.

REPTES

Guardiola ha indicat com a reptes de present i futur l'"escenari econòmic complex" internacional, amb un creixement més baix i més inestabilitat pel despalanquejament dels països emergents, el tensionament de les condicions financeres globals i tensions geopolítiques com el risc de Brexit --ha indicat que les enquestes assenyalen que guanya el 'sí' a continuar a la UE i que un 'no' suposaria una llarga negociació, no una sortida immediata-- o la gestió de la crisi dels refugiats sirians.

En l'apartat positiu ha situat l'"evolució relativament favorable de l'economia domèstica", i també ha opinat que les exigències reguladores per a la banca han tocat sostre.

Ha afirmat que la guerra actual en el negoci bancari és la vinculació del client, i ha indicat que Banc Sabadell se centra ara en el creixement orgànic: "Tenim una posició conservadora, no esperem noves operacions corporatives".

Banc Sabadell preveu seguir creixent a Espanya a través de les noves tecnologies; completar la migració de la plataforma tecnològica de TSB al Regne Unit per després ampliar el negoci al segment d'empreses (ara se centra en particulars), i anar creixent lentament amb el seu nou banc a Mèxic, que ha començat a funcionar aquest any amb empreses i preveu entrar el 2017 en el negoci de particulars.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés