Actualitzat 29/03/2017 17:05

El Govern retreu a SíQueEsPot que la nova llei d'habitatge s'endarrerirà fins al març

BARCELONA, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha acusat SíQueEsPot de trencar la unitat que hi havia a la Mesa del Parlament pel tràmit de màxima urgència --anomenat de lectura única-- de la nova llei de dret a l'habitatge que havia de substituir la suspesa pel Tribunal Constitucional.

En declaracions a la premsa aquest dimarts, ha lamentat que es podria haver aprovat la setmana que ve pel tràmit de lectura única, mentre que pel d'urgència no podrà fer-se fins al març.

Ha argumentat que el text s'ha treballat des de maig amb municipis, entitats socials i grups polítics amb l'objectiu des del principi d'aprovar-lo per la via de lectura única, i que renunciar a aquesta via suposa "una fase desconeguda perquè deixa desprotegits de manera indefinida de moment els ciutadans més vulnerables, sense eines als ajuntaments per donar resposta als casos de desnonaments i sense capacitat al Govern d'ampliar parc públic".

RESPOSTA "DE PAÍS"

"Era una resposta de país --davant de la suspensió del TC--, es podia aprovar per lectura única per majoria absoluta, però no volíem imposar majories sobre minories. O hi estem tots o no es fa", ha anunciat.

Borràs ha traslladat a SíQueEsPot que amb la seva actitud s'allarga l'aprovació d'una llei que ha qualificat de molt necessària i molt reclamada pels ajuntaments per no deixar les persones vulnerables sense una xarxa de protecció.

Precisament ha fet referència a unes declaracions de setembre de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per un desnonament, sobre el fet que feia falta una aprovació ràpida de la nova llei catalana que "omplís el buit" que ha deixat la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència habitacional i la pobresa energètica.

LLOGUERS ABUSIUS

En resposta a les al·legacions de l'Ajuntament de Barcelona sobre la voluntat de tractar el tema dels lloguers abusius, ha recordat que la Generalitat va posar en marxa a principis de setembre un grup de treball sobre aquesta qüestió en particular, sobre el qual s'han d'"estudiar en profunditat quines mesures es poden prendre".

Ha considerat que cal fer un debat tècnic i econòmic, però tenint present "de manera molt clara que ni la Generalitat ni els ajuntaments tenen competència per legislar lloguers perquè és un tema estatal".

"El que cal resoldre ara és el tema dels desnonaments, és la nostra prioritat, i no entenem l'oposició a tramitar la llei com s'havia acordat, i que els grups polítics crèiem que era important. No volem donar batalla política, sinó donar resposta als ciutadans", ha asseverat.

Ha exemplificat que, amb dades del Consell General del Poder Judicial, cada dia sense la nova llei hi ha nou desnonaments a Barcelona i 40 a Catalunya: "És a això al que la llei vol donar resposta".

També ha recordat que la nova llei ampliava de 72 a 234 els municipis en els quals el Govern té acreditada una elevada demanda d'habitatge, fet que es té en compte per a l'impost als pisos buits de la banca i empreses i per al dret de tempteig i retracte de la Generalitat per adquirir pisos per a ús social, entre d'altres aspectes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés