Actualitzat 18/12/2016 11:45

El Govern projecta un òrgan anticorrupció que implica a set institucions de seguretat

Raül Romeva, en el Parlament
EUROPA PRESS

Preveu emetre "directrius d'aplicació directa" a Mossos i Fiscalia i Agència Tributària

BARCELONA, 18 des. (EUROPA PRESS) -

El Govern prepara un òrgan parlamentari de "prevenció i lluita contra la corrupció i del frau" que implica a set institucions de seguretat i control públiques: la Fiscalia Anticorrupció catalana, els Mossos d'Esquadra, l'Oficina Antifrau, la Sindicatura de Comptes, el Síndic de Greuges, la Intervenció General de la Generalitat i la Agència Tributària de Catalunya.

La Conselleria d'Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència ha fet arribar a la comissió de mesures de lluita contra la corrupció per a la regeneració democràtica del Parlament una proposta, a la qual ha tingut accés Europa Press, que recull el nou mecanisme que la CUP va reclamar en un ple a través de la moció 'Sobre una república amb corrupció zero'.

La moció de la CUP, aprovada per l'hemicicle, instava al Govern a personar-se com a acusació particular en els procediments judicials vinculats a delictes de corrupció i frau fiscal que afectin a patrimoni públic i a la creació d'aquest òrgan que pretén assumir la funció de "coordinació i interoperabilitat" entre els set cossos.

L'esborrany presentat pel Govern preveu que el mecanisme estigui format per un representant de cadascun dels set òrgans i li atorga la funció de "ser un instrument de coordinació i transmissió mútua d'informació", amb autonomia de funcionament dels seus membres.

Hauria d'analitzar els informes i estudis de l'Oficina Antifrau que aborden "aspectes generals sobre la transparència i el sistema integrat" a Catalunya; els de la Sindicatura de Comptes que analitzen la gestió econòmica i financera en organismes i programes concrets, i els que pugui haver fet en aquesta matèria el Síndic de Greuges.

A més, demana incorporar les recomanacions del dictamen de la comissió d'Investigació sobre el frau i l'evasió fiscals i les pràctiques de corrupció política de 2015 --més coneguda com a 'la comissió Pujol'-- i les 51 mesures de transparència impulsades per l'executiu català en 2013.

"DIRECTRIUS"

Fet l'anàlisi, el Govern preveu que el mecanisme de prevenció elabori les seves prioritats i les seves línies d'actuació per "emetre directrius d'aplicació directa en els mecanisme que la conformen".

Proposa la creació d'una comissió tècnica de seguiment amb professionals de les esmentades institucions que caldria reunir "en funció dels casos que vagin sorgint per assegurar la fluïdesa en la coordinació" dels set cossos.

El text proposa que el mecanisme compti amb un secretari i demana valorar si es considera necessari "atorgar un pressupost específic" per al seu funcionament i per a la dependència dels recursos que necessiti.

La Conselleria emplaça a la comissió parlamentària que acabi de determinar el contingut, la funció jurídica i el desenvolupament de la seva proposta "en col·laboració, si és procedent, amb el Govern".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés