Publicat 29/03/2016 15:34

El Govern presenta un requeriment d'incompetència a un decret estatal d'energia

Neus Munté, Dolors Bassa, conselleras de las Generalitat
EUROPA PRESS

BARCELONA, 29 març (EUROPA PRESS) -

El Govern ha acordat presentar un requeriment d'incompetència davant del Govern espanyol contra el Reial decret que trasllada la directiva europea relativa a l'eficiència energètica, auditories energètiques, acreditació de proveïdors de serveis i promoció de l'eficiència perquè considera que envaeix competències de la Generalitat.

En roda de premsa després del Consell Executiu, la consellera de Presidència, Neus Munté, ha remarcat que aquest és el "pas previ" abans de demanar el conflicte d'incompetència davant del Tribunal Constitucional (TC).

El Govern considera que l'article 13 i les disposicions finals primera i quarta d'aquesta normativa estatal vulneren la competència de l'Executiu català en matèria de desenvolupament de les bases estatals de l'energia i de protecció del medi ambient, àmbits reconeguts a l'Estatut.

Els articles 13.1 i 13.3 del Reial decret reserven a l'Estat, a través del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, l'exercici de funcions executives que corresponen a la Generalitat, com ara l'anàlisi de costos i beneficis dels projectes d'instal·lacions de cogeneració d'alta eficiència i dels sistemes urbans de calefacció, i la realització d'una avaluació completa del potencial d'ús de la cogeneració a Catalunya.

Per la seva banda, les disposicions finals primera i quarta introdueixen novetats en la regulació de les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions d'energia elèctrica, i reserva determinats rols a la Direcció General de Política Energètica i Mines que l'Estatut guarda per a la Generalitat.

Segons la Generalitat, el Reial decret estableix que l'anàlisi de costos i beneficis hagi d'anar acompanyada d'una sol·licitud administrativa a l'Estat quan la instal·lació d'electricitat projectada ofereixi una potència tèrmica superior als 20 MW, i la potestat a la Direcció General estatal de denegar l'autorització d'una instal·lació o renovació d'instal·lació tèrmica si no preveu la cogeneració d'alta eficiència, quan de l'anàlisi de costos i beneficis en sigui favorable la incorporació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés