Publicat 30/06/2015 15:57

El Govern presenta un informe sobre una "ofensiva premeditada" de l'Estat contra Catalunya

La vicepresidenta de la Generalitat y portavoz, Neus Munté
EUROPA PRESS

Recull el que considera greuges contra els catalans i el difondrà internacionalment

BARCELONA, 30 juny (EUROPA PRESS) -

El Govern ha presentat aquest dimarts un informe que critica una "ofensiva premeditada" del Govern espanyol contra Catalunya en els últims deu anys amb la voluntat d'ofegar el seu autogovern, segons el parer de l'Executiu català.

L'ha presentat en roda de premsa després del Consell Executiu la vicepresidenta, Neus Munté, que ha explicat que es recullen, entre d'altres qüestions, els tres principals conflictes entre la Generalitat i l'Estat dels últims anys: la reforma de l'Estatut, la proposta de pacte fiscal i la consulta del 9N.

Amb més de 100 pàgines i el títol 'Crònica d'una ofensiva premeditada. Les conseqüències sobre les persones a Catalunya', el document recull el que el Govern considera greuges en àmbits que van des de les infraestructures a la llei de dependència i les xifres del dèficit fiscal català.

Segons Munté, l'informe evidencia "la falta de voluntat de diàleg de l'Estat" en qüestions clau per als catalans, i també critica que la comissió bilateral Generalitat-Estat no es reuneix des de fa quatre anys per decisió del Govern espanyol.

La també portaveu del Govern sosté que els incompliments de l'Estat han perjudicat l'economia i el benestar de les persones, i ha avançat que la Generalitat divulgarà l'informe entre el món local, a l'àmbit internacional i entre les entitats socials, econòmiques i professionals de Catalunya.

Així, l'informe "formarà part del material" que difondran els òrgans de representació de la Generalitat a l'exterior --com les delegacions-- i ha previst que el president Artur Mas abordi el seu contingut en el viatge que farà a Brussel·les aquest dimecres.

DRET A DECIDIR

L'informe es va començar a elaborar el 3 de març, l'ha coordinat la Conselleria de Presidència que lidera Francesc Homs, ha tingut aportacions de tots els departaments, i conclou que una de les conseqüències dels greuges és que els catalans volen "decidir el seu futur polític".

Malgrat que en el sumari del document s'acusa l'Estat amb termes com 'ofec', 'atac', 'menyspreu' i 'laminació', Munté ha assegurat que per part de l'Executiu català la voluntat de diàleg amb el Govern espanyol "hi serà sempre".

Munté ha posat alguns exemples dels greuges que en el document se citen: els 240 milions d'euros que el Govern espanyol deu a la Generalitat en concepte de dependència i els 4.000 milions d'euros en aplicació de la disposició addicional tercera de l'Estatut.

"Els 240 milions haurien permès crear 13.000 places residencials per a gent gran. Amb els 3.967 milions de la disposició addicional tercera s'haguessin pogut fer 20 llançadores ferroviàries entre Barcelona i El Prat", ha sentenciat.

19 RECURSOS AL TC

El document també cita que en aquests 10 anys el Govern espanyol ha presentat 19 recursos al Tribunal Constitucional (TC) sobre lleis o decrets del Parlament, com el decret de pobresa energètica, el model català de comerç o l'impost autonòmic sobre dipòsits bancaris.

Munté també ha dit que es detalla "l'atac contra el model d'escola catalana", a més de carregar contra la voluntat recentralitzadora de l'Estat, que ha buscat suprimir organismes propis dels catalans com el Síndic de Greuges i la Sindicatura de Comptes, cita l'informe.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés