Publicat 16/10/2016 10:48

El Govern espanyol promet a Brussel·les prorrogar l'Impost de Patrimoni i pujar l'IBI

La Seguretat Social registrarà aquest any el major dèficit de la seva història, però caurà en 3.000 milions en 2017, quan les cotitzacions pujaran un 2,5% i els subsidis d'atur cauran un 7%

MADRID, 16 oct. (EUROPA PRESS) -

El Govern central en funcions s'ha compromès amb Brussel·les a prorrogar l'Impost de Patrimoni, mesura amb un impacte de 1.300 milions d'euros a partir de 2017, i a la possibilitat d'aplicar coeficients incrementats de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) per contribuir al compliment de l'objectiu de dèficit del 3,1% compromès per a 2017.

Així figura en el pla pressupostari per a 2017 que l'Executiu en funcions ha enviat aquest dissabte a la tarda a Brussel·les, que suposa una pròrroga dels Pressupostos de 2016 i inclouen les previsions d'ingressos i despeses, i el conegut com a informe d'acció efectiva, que recull les mesures adoptades per assegurar el compliment de l'objectiu de dèficit d'aquest any (4,6%) i registrar un dèficit del 3,6% en 2017, cinc dècimes per sobre d'allò compromès amb la Comissió Europea.

En concret, el Govern central en funcions proposa per complir l'objectiu de dèficit la no-bonificació automàtica de l'impost sobre el patrimoni, amb impacte a partir de 2017 en termes de comptabilitat nacional per un import de 1.300 milions d'euros. Aquesta mesura es deu al fet que la recaptació per aquesta figura s'habilita any a any a la Llei de pressupostos generals de l'Estat, que cancel·la la bonificació del 100% introduïda el 2011, al no haver pressupostos aquesta cancel·lació desapareixeria, si bé s'han posat els mecanismes legals perquè no sigui així.

També planteja la possibilitat d'aplicar coeficients incrementats de l'impost sobre béns immobles, es regulen al seu torn any a any i per períodes d'un any a la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat.

Les variacions a l'IBI són competència de l'ajuntament, si bé l'executiu esbossa aquesta mesura per recaptar més. Al no existir pressupost aquests deixarien d'aplicar-se, si bé els mecanismes instrumentats permeten la seva aplicació i un increment de la recaptació en 24 milions d'euros.

Al costat d'aquestes dues mesures, el Govern espanyol informa a la Comissió de l'avançament del pagament fraccionat de l'Impost de Societats aprovat el passat 30 de setembre per recaptar 8.300 milions d'euros, amb el qual s'estableix un pagament fraccionat mínim del 23% per a les empreses de més de 10 milions d'euros de xifra de negoci, percentatge que s'eleva al 25% per a les entitats de crèdit.

L'Executiu envia també l'informe d'acció efectiva que resumeix les mesures adoptades per aconseguir el compliment del dèficit del 4,6% aquest any, com l'acord de no disponibilitat de despesa de 2.000 milions d'euros, l'avançament a juliol del tancament pressupostari de 2016 i l'avançament del pagament fraccionat de l'Impost de Societats.

Tot i això, com a resultat de les projeccions d'ingressos i despeses realitzades en un escenari "sense canvi de polítiques públiques" per la situació d'interinitat de l'Executiu, el dèficit estimat per a 2017 pel Govern espanyol és del 3,6% del PIB, cinc dècimes per sobre de l'objectiu del 3,1% fixat en el marc del procediment per dèficit excessiu. Així, el pròxim Govern central haurà d'aprovar mesures d'ajust per import de 5.000 milions per quadrar les xifres de dèficit de l'any que ve.

DÈFICIT RÈCORD EN LA SEGURETAT SOCIAL AQUEST ANY

En detall, l'escenari que estima el Govern espanyol és d'un dèficit del 4,6% per a aquest any, distribuït entre l'Estat (2,6%), les administracions territorials (0,3%) i la Seguretat Social, amb un desajust entre ingressos i despeses que arribaria a l'1,7%, fet que suposa sis dècimes del que es preveia anteriorment i un dèficit rècord d'entorn a 18.000 milions d'euros.

Per a l'any que ve, tot i això, la previsió és que el dèficit de la Seguretat Social disminueixi en una mica més de 3.000 milions, fins a l'1,4%, el que al costat de la baixada del dèficit a l'Estat (2,1%) i les administracions territorials (0,1%) situaria el dèficit d'Espanya al 3,6%, a falta de l'ajust de 5.000 milions a fer pel pròxim Govern central per arribar al llindar del 3,1% compromès.

LES COTITZACIONS CREIXERAN UN 2,9% EN 2017

Les previsions són d'un creixement interanual de les cotitzacions socials del 2,9% i del 2,5% en 2016 i 2017, respectivament. A més, d'acord amb la recuperació del mercat laboral prevista per al pròxim any i l'evolució dels beneficiaris, s'estima que la despesa en subsidis d'atur es reduirà entorn d'un 7% en 2017.

En 2016 i 2017 s'estima una creació neta acumulada de 900.000 llocs de treball i una reducció de l'atur d'un milió de persones, situant-se el nombre d'ocupats en 19 milions i la taxa d'atur per sota del 17% de la població activa, a final de 2017.

En aquest sentit, les cotitzacions seguiran una tendència creixent, amb un creixement pròxim al 3% en 2016 i del 2,5% en 2017, impulsades per la recuperació del mercat de treball i l'estabilització de la remuneració d'assalariats.

Amb totes aquestes variables, el Govern espanyol calcula que la ràtio d'ingressos arribaria al 37,8% del PIB en 2016, projectant-se per a 2017 un import equivalent al 37,7%, mentre que pel costat de la despesa, la ràtio es redueix fins al 42,4% del PIB en 2016 i fins al 41,3% en 2017.

Així, l'economia espanyola creixerà un 2,9% aquest any i un 2,3% l'any que ve, tal com es recollia ja en la previsió de l'equip macroeconòmic feta pel Govern espanyol el juliol passat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés