Publicat 06/10/2016 13:42

El Govern elabora un decàleg sobre l'ús de les TIC entre joves

BARCELONA, 6 oct. (EUROPA PRESS) -

La Direcció General de Joventut ha elaborat un decàleg sobre l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) entre joves, ha informat aquest dijous la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies en un comunicat.

El decàleg s'inclou a l'estudi 'TIC i joves. Reflexions i reptes per al treball educatiu', que analitza l'ús que fan els joves de les TIC i ha estat presentat per la directora general de Joventut, Marta Vilalta.

Proposa conèixer les eines que utilitzen els joves; potenciar el coneixement crític de la identitat digital pròpia; fomentar un contracte social entre joves, pares i educadors, i facilitar eines de detecció de possibles problemes, entre d'altres.

L'objectiu de la publicació, editada per l'Observatori Català de la Joventut i elaborada per tres professores universitàries, és "orientar als professionals de joventut, els educadors i a la resta de persones que realitzen actuacions en joventut".

L'estudi mostra que la presència constant de les TIC en gairebé tots els àmbits de la vida social i personal dels joves es tradueix en "una hiperconnexió constant, que afecta el caràcter social i col·laboratiu dels consums comunicatius".

També remarca que cal oblidar "el mite de la desconnexió i l'aïllament dels joves" a causa de les TIC, ja que si bé la joventut va cap a consums culturals cada vegada més individuals i personalitzats, els nous mitjans són utilitzats per comunicar-se i establir relacions.

"ESPERIT CRÍTIC"

Vilalta ha posat en valor que les TIC permeten a la joventut "adquirir un esperit crític", a través de l'accés a la informació, la potenciació del debat i la creació de continguts.

Tot i això, també existeixen aspectes negatius: l'aïllament físic, l'addicció a les TIC o la ludopatia i altres malalties; la necessitat compulsiva d'exposar la vida personal a les xarxes; el ciberassetjament; el 'sexting'; la potenciació de la violència de gènere, la sobredosi d'informació i els trastorns psicològics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés