Publicat 05/04/2016 14:13

El Govern es dóna un any per adaptar les normatives sectorials a l'economia col·laborativa

Neus Munté y Meritxell Borràs
EUROPA PRESS

Crea una comissió interdepartamental per analitzar la llei sector per sector i habilitar un marc jurídic

BARCELONA, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat revisarà tota la normativa sectorial per incorporar l'economia col·laborativa i regular-la sector per sector segons la seva activitat econòmica, i s'ha fixat un termini d'un any amb l'objectiu d'establir els criteris i requisits per als agents que ofereixin serveis i tipificar les seves obligacions i, per tant, incompliments.

El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts la creació d'una comissió interdepartamental que haurà d'impulsar aquest procés de revisió i que en un any presentarà les seves propostes al Govern i al Parlament, i alhora elaborarà un informe sobre el que s'hagi aplicat durant aquest període.

Segons fonts del Govern, hi ha sectors, com el turístic, que regularan l'economia col·laborativa abans d'un any, ja que es preveu aprovar el decret d'allotjaments turístics en els pròxims mesos, i ja incorporarà les recomanacions que faci aquest grup de treball en relació, per exemple, al lloguer d'habitacions.

Aquesta revisió de la normativa es basarà que, en aquest tipus de plataformes d'economia col·laborativa, el ciutadà es converteix en agent productor, posant a disposició d'altres ciutadans serveis, temps o recursos ociosos o infrautilitzats a canvi d'altres serveis o d'una contraprestació econòmica.

L'octubre del 2014, el Govern va encarregar el començament dels treballs per elaborar un marc regulador de l'economia col·laborativa, que va recomanar no fer una regulació específica per a l'economia col·laborativa, sinó tractar-la com una nova forma de prestació de serveis ja existents, per la qual cosa la Generalitat advoca per incloure i regular aquesta modalitat en les normatives sectorials ja vigents.

Així, la comissió interdepartamental --inclourà les Conselleries de Vicepresidència i Economia, Empresa i Coneixement, Treball, Territori i Sostenibilitat, Governació, i Presidència-- ajudarà a fixar els criteris que defineixen les activitats d'economia col·laborativa de cada sector, i actuarà també d'interlocutora amb tots els agents implicats.

Es convocaran taules sectorials que comptaran amb la participació tant de representants de l'oferta tradicional i de les noves modalitats d'activitat com plataformes d'internet, usuaris i administracions.

ACORDS DE COL·LABORACIÓ

El Govern promourà l'establiment d'acords de col·laboració amb les plataformes per aprofitar la traçabilitat que ofereix la tecnologia per potenciar la informació i la transparència de les activitats que es realitzen a través de les plataformes i clarificar les seves obligacions com intermediàries.

Així, la Generalitat obligarà a les plataformes a fer d'agent col·laborador perquè aportin la informació que se'ls requereixi sobre els seus agents productors.

Fonts del Govern han explicat que estan pendents de la revisió que la Comissió Europea està fent de la directiva de comerç electrònic i, en funció del seu contingut, decidirà si elabora una legislació específica sobre les plataformes d'internet.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés