Publicat 23/03/2016 12:44

El Govern comença els tràmits del PDU per regular l'activitat minera al Bages

Mina De Iberpotash En Súria
IBERPOTASH

Presenta un document d'objectius i criteris amb propostes per debatre al territori

BARCELONA, 23 març (EUROPA PRESS) -

El Govern ha iniciat el tràmit del document d'avanç del Pla Director Urbanístic (PDU) de l'activitat minera a la comarca del Bages, que afecta els municipis de Sallent, Súria, Balsareny i Callús, que podran fer aportacions, així com també els agents socioeconòmics del territori.

El director d'Urbanisme de la Generalitat, Agustí Serra, ha afirmat aquest dimecres en una trobada amb premsa que aquest document pretén "posar ordre de manera definitiva" a aquesta activitat, que fa gairebé cent anys que es manté en aquesta comarca, partint de la base de la sostenibilitat tant en l'aspecte mediambiental com social i econòmic.

Ha explicat que la Generalitat té previstes dues sessions informatives aquest dimecres, amb els ajuntaments afectats i el Consell Comarcal del Bages i amb agents socials com a representants empresarials, sindicats i plataformes ecologistes; la intenció és que l'aprovació inicial es faci al juny, quan se sotmetrà a informació pública, amb la previsió d'aprovar el document definitivament a finals d'any.

DETALLS

El document pretén garantir un encaix urbanístic, ambiental i d'infraestructures adequat per a la segona fase del Pla Phoenix d'ICL --matriu d'Iberpotash-- a Súria, que preveu traslladar tota la producció de sal a aquest municipi i deixar sense activitat la mina de Sallent.

S'han d'establir les mesures per a una retirada ordenada de l'activitat a Sallent i Balsareny i crear noves oportunitats econòmiques en aquests municipis, i també s'han de fixar els mitjans per a la progressiva eliminació dels dipòsits salins, com el del Cogulló de Sallent, que deixarà de funcionar el juny del 2017, per tal de complir una sentència judicial que obliga a l'empresa a deixar d'utilitzar aquest dipòsit.

El document de la Generalitat enumera onze possibles mesures per al període transitori entre el tancament del dipòsit del Cogulló el pròxim any i l'entrada en funcionament de les noves instal·lacions a Súria el 2020, amb la intenció de definir una o la combinació de diverses a partir del debat amb els agents del territori.

RESIDU ZERO

Alhora, el PDU estableix les reserves de terra necessàries per garantir la continuïtat futura de la mineria, per la qual cosa reserva terra per a fins a tres noves plantes de valorització de sal --ICL en té previstes de moment dos--, amb l'objectiu final d'aconseguir tenir una indústria amb "residu zero", és a dir, que s'aconsegueixi reutilitzar tota la sal per part de la mateixa empresa, ha explicat Serra.

L'obtenció de potassa --recurs molt utilitzat com a fertilitzant, suplements alimentaris per a bestiar i en processos industrials-- requereix separar la sal i altres minerals; en aquest procés de separació, per cada tona de potassa obtinguda es generen tres tones de sal que es poden valoritzar i comercialitzar --convertides en sal vacuum-- o abocar-les en un dipòsit, com s'ha fet fins ara.

La segona fase del Pla Phoenix d'ICL preveu la construcció d'una segona planta de sal vacuum a Súria, que s'afegirà a la primera factoria, que entrarà en funcionament en les pròximes setmanes.

Amb aquestes dues plantes en funcionament es valoritzaran 1,5 milions de tones anuals de la sal que ara va a parar al dipòsit del Cogulló, de manera que només es generarà un terç del contingut que ara mateix va a parar als dipòsits.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés