Actualitzat 22/09/2016 13:49

El Govern cedirà els pisos d'herències intestades per destinar-los a persones vulnerables

Consellera Meritxell Borràs, vicepte.Oriol Junqueras, Oriol Illa (Tercer Sector)
EUROPA PRESS

Lliura 32 immobles a la Taula del Tercer Sector

BARCELONA, 22 set. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat cedirà a entitats socials els pisos d'herències intestades --sense testament-- per destinar-los a persones "en situació d'emergència social" o risc residencial, en comptes de vendre'ls com es feia fins ara, i ho farà amb un protocol posat en marxa aquest dijous amb la lliura de 32 immobles a la Taula del Tercer Sector Social.

Ho han explicat el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras; la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i el president de la Taula, Oriol Illa, que a la firma del conveni han coincidit en qualificar-lo com "un pas més" contra l'exclusió residencial.

Des d'ara se cedirà indefinidament tot pis susceptible de ser habitat i que provingui d'una persona que hagi mort sense fer herència ni testament, en comptes d'optar-se per subhastar l'immoble i destinar els diners a fins socials i culturals com es feia fins ara --les dues opcions es recullen en el Codi Civil català--

S'optarà per mantenir l'habitatge en propietat pública davant dels grans problemes actuals d'accés a l'habitatge, i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya gestionarà aquestes primeres 32 finques, distribuïdes en 15 municipis, que s'assignaran a les entitats de la Xarxa d'habitatge d'inserció que formin part de la Taula.

BRETXA ENTRE PREUS I INGRESSOS

Oriol Junqueras ha dit que la Generalitat pagarà les obres de rehabilitació que calguin, i ha lamentat que el dret a l'habitatge no s'assumeix "amb plenitud" perquè hi ha una gran diferència entre els preus i la capacitat salarial o d'ingressos de molts ciutadans.

Sis de les finques cedides aquest dijous estan a la ciutat de Barcelona, cinc a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), tres a Balaguer (Lleida) i dos a Tortosa (Tarragona), i un a Canovelles, Ripollet, Sallent, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans (Barcelona), Breda, Palamós (Girona), Lleida, Àger, Artesa de Segre, Tremp (Lleida), El Vendrell, l'Arboç, Cambrils, Salou i Vila-rodona (Tarragona).

Aquests habitatges se sumaran a les 250 que ha cedit la Generalitat a les entitats des del març, quan es va comprometre a cedir 500 pisos en aquesta legislatura per contribuir a cobrir les necessitats d'habitatge social, que la Taula del Tercer Sector estima en 770 pisos, i Oriol Illa ha destacat que les entitats tenen fins a 1.800 habitatges de diferents procedències.

Illa ha celebrat la firma del protocol i ha subratllat que l'habitatge és per a les entitats "una de les principals polítiques socials", ja que, sense aquesta, difícilment es pot construir l'autonomia de les persones.

Ha lamentat que Espanya és un dels països europeus amb més dificultats per tenir un parc d'habitatge públic, la qual cosa "no és sol culpa de les administracions", sinó que també veu poca disposició de les grans forquilles, com entitats financeres i immobiliàries.

MERITXELL BORRÀS

Meritxell Borràs ha valorat la col·laboració amb les entitats, i ha qualificat de "màxima" la responsabilitat de l'administració davant del problema de l'habitatge, i la solució requereix combinar voluntat política, recursos, informació per a la ciutadania i eines legals, ha dit.

També ha constatat que s'han suspès lleis que eren útils --com una part de la Llei 24/2015 de l'emergència habitacional--, però estan impulsant "de manera molt ràpida" una llei alternativa que esperen que vegi aviat la llum al Parlament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés