Publicat 06/06/2016 12:29

El Govern britànic adverteix que el Brexit provocaria el control de fronteres amb Irlanda

George Osborne
GOBIERNO DE REINO UNIDO

BELFAST, 6 juny (Reuters/EP) -

El ministre de Finances britànic, George Osborne, ha advertit als votants aquest dilluns que si el Regne Unit opta per la seva sortida de la Unió Europea, l'escenari conegut com a 'Brexit', es faran inevitables els controls de frontera entre Irlanda del Nord i Irlanda.

Irlanda i el Regne Unit han permès la llibertat de circulació de les persones entre les seves fronteres des del segle passat, però Osborne ha advertit que els controls de persones i béns seran inevitables si les fronteres es converteixen en fronteres externes de la Unió Europea després del referèndum del 23 de juny.

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea suposaria un cop per al comerç de béns i serveis que van a Irlanda, que anualment suma uns 3.600 milions de lliures esterlines (uns 4.575 milions d'euros) i del qual un 37% procedeixen d'Irlanda del Nord.

"Podrien produir-se canvis en els acords fronterers... És inevitable. Permetre als que fan campanya suggerir que aquest no és el cas és no ser clar amb la gent", ha assenyalat Osborne en un comunicat difós abans de fer campanya a Irlanda del Nord.

El desmantellament dels llocs de control militar fronterers va ser un aspecte clau per aconseguir els acords signats el 1998, que van posar fi a tres dècades de violència entre els nacionalistes catòlics, que buscaven una Irlanda independent, i els protestants unionistes, que advocaven per la permanència com a part del Regne Unit. Més de 3.600 persones van morir en el conflicte.

Grups d'irlandesos nacionalistes han advertit que un retorn als llocs fronterers podria desestabilitzar el procés de pau. En aquest sentit, el partit nacionalista Sinn Féin ha demanat que es porti a terme un referèndum sobre la unitat d'Irlanda en el cas que es produeixi el Brexit.

Per la seva banda, la secretària d'Estat d'Irlanda del Nord, Theresa Villiers, un dels membres del gabinet britànic que fa campanya a favor del Brexit, ha assenyalat repetidament que no caldria de tornar a establir els controls fronterers.

Tot i això, Osborne ha desestimat aquestes declaracions. "No es pot dir 'volem controls a les nostres fronteres', com han estat demanant, i després dir que això (el Brexit) no tindrà cap efecte a les fronteres", ha assenyalat el ministre britànic en una entrevista amb la BBC.

DANYS EN L'ECONOMIA

A més de les fronteres, Irlanda del Nord depèn de les ajudes de la Unió Europea per a l'agricultura i dels seus fons, ja que després del procés de pau es va tornar particularment vulnerable i el Brexit podria "ofegar" la seva economia i augmentar la desocupació, ha advertit Osborne. "Si el Regne Unit vota a favor d'anar-se'n, qualsevol veu a favor de la independència estarà d'acord que es produirà un profund impacte econòmic", ha reiterat.

Tot i això, la ministra principal d'Irlanda del Nord, Arlene Foster, membre de l'euroescèptic Partit Democràtic Unionista, ha descrit com a "alarmistes" les advertències sobre les conseqüències negatives en l'economia d'una possible sortida del Regne Unit del bloc comunitari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés