El Govern assenta les bases per aixecar totes les barreres de peatge el 2019

Contador

El Govern assenta les bases per aixecar totes les barreres de peatge el 2019

Josep Rull i Ricard Font
EUROPA PRESS
Publicat 17/07/2017 13:52:34CET

La vinyeta permetria alliberar 300 milions anuals i invertir-los en transport públic

BARCELONA, 17 Jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Territori de la Generalitat, Josep Rull, s'ha reunit aquest dilluns amb el grup de peatges per assentar les bases d'un nou model de gestió de la xarxa viària catalana basat en la vinyeta, un sistema similar a l'austríac i al qual té previst implementar Alemanya i que permetrà aixecar totes les barreres de peatge a Catalunya a partir de gener del 2019.

Així ho ha explicat en roda de premsa Rull, que ha indicat que la reunió mantinguda és un "punt de partida" de cara a la configuració d'aquest nou model, en el qual porten treballant des de novembre del 2016 i pel qual es tornarà a convocar el grup de peatges durant la primera quinzena d'octubre amb l'objectiu d'anar avançant en la definició d'aquest nou sistema.

Durant la reunió, Rull ha lliurat al grup de peatges, integrat per tots els grups parlamentaris, sindicats, patronals, col·legis professionals, cambres de comerç i concessionàries, un document amb deu punts que confirmen els principals detalls d'aquest nou model de la vinyeta que s'havien avançat durant els últims mesos.

Així, la previsió és tramitar la llei durant 2018 perquè entri en vigor l'1 de gener del 2019 i la vinyeta es materialitzarà en una tarifa plana d'entre 40 i 110 euros --la quantitat final encara està per determinar-- per a vehicles matriculats a Catalunya i una vinyeta que es podrà adquirir per setmanes, mesos o també anual per als vehicles de pas.

A més, es preveuen bonificacions del 100% per a vehicles elèctrics i també per a aquells que realitzin molt pocs quilòmetres --la quantitat s'ha de fixar encara--, mentre que els vehicles pesats pagaran una vinyeta més elevada que la resta.

Amb aquest model, el Govern calcula que s'alliberarien més de 300 milions d'euros anuals de recursos pressupostaris, que actualment es destinen a pagar peatges a l'ombra (200 milions), manteniment de carreteres (70) i bonificacions de peatges (45) i que es podran invertir en millores del transport públic, de la xarxa viària i en la renovació del parc de vehicles.

Es dóna la circumstància que entre final del 2019 i intervinguts del 2021 finalitzen les concessions de les principals vies de peatge explícit a Catalunya: el 31 de desembre del 2019 finalitza el tram entre Vila-seca i Castelló de l'AP-7, i el 31 d'agost del 2021 vencen les concessions de l'AP-7 entre Vila-seca i la frontera francesa, de l'AP-2 entre el Vendrell i Saragossa, de la C-32 en el Maresme i la C-33 entre Barcelona i Montmeló amb peatge a la Llagosta.

Finalment, en el 2037 compleixen les del Túnel del Cadí i també les del Túnel de Vallvidrera i el 2039 les concessions de la C-32 Autopista Pau Casals i C-16, tram Sant Cugat-Terrassa-Manresa.

ACABAR AMB UN MODEL "INEFICIENT"

El conseller ha destacat que cerca acabar amb el model actual, "ineficient i desequilibrat", tant comparant Catalunya amb la resta d'Espanya --la comunitat catalana només té un 7% de les autovies estatals lliures de peatge-- com entre les diferents comarques catalanes.

Per exemple, quatre ciutats properes a Barcelona tenen tarifes molt diferents en les seves relacions amb la capital catalana, ja que Sitges presenta un preu elevat pels túnels de la C-32, Granollers té la possibilitat de via gratuïta en la C-17 o peatge tou en la C-33, Sabadell també compta amb connexió gratuïta a través de la C-58 i Mataró té un peatge tou en la C-32.

Aquest nou sistema es gestionaria a través d'una agència o d'un consorci públics, encara que les administracions podran mantenir la titularitat de les vies, i aquesta agència o consorci permetrà desconsolidar el dèficit públic i reduir l'endeutament de les administracions quant a peatges a l'ombra i els saldos diferits per compensacions a les concessionàries.

A més, la vinyeta canalitzarà el trànsit per les vies més eficients, més segures i amb millors prestacions, la qual cosa es tradueix en una reducció de la congestió, de temps de viatge, accidents i costos operatius i que comportarà un estalvi anual de 160 milions d'euros.

Actualment, la xarxa viària catalana està integrada per 1.719 quilòmetres, dels quals 676 corresponen a vies de peatge explícit (39%), 346 a vies amb peatges a l'ombra (20%) i 697 a vies no concesionadas (41%); el 46% és titularitat de la Generalitat i el 54% de l'Estat.

DISCREPÀNCIES AMB FOMENT

Preguntat per si el Ministeri de Foment ja coneix aquesta proposta, Rull ha afirmat: "L'Estat ens ha suggerit o plantejat o imposat que no tenim dret a definir el nostre model. Nosaltres diem que no només tenim el dret, sinó que tenim l'obligació".

Sobre si la convocatòria del referèndum pot afectar l'establiment de la vinyeta, ha dit que és un model molt fàcil d'executar en una Catalunya independent, mentre que si el poble decideix que Catalunya ha de continuar dins d'Espanya, la proposta seria igualment plantejable i escalable a tot l'Estat: "Si hi hagués voluntat política i esperit modernitzador a l'Estat espanyol, ho veurien --el nou model-- com una oportunitat".

titulars Aldia
Última Hora
Bad Gyal actuarà a la sala Razzmatazz 2 el 4 de novembre (BAD GYAL )
Bad Gyal actuarà a la sala Razzmatazz 2 el 4 de novembre
La cantant de Vilassar de Mar (Barcelona) Bad Gyal tindrà com a primera gran data a Barcelona el 4 de novembre, amb un concert a la sala Razzmatazz 2 dins el cicle Curtcircuit, ha informat en un comunicat.
Bad Gyal actuarà a la sala Razzmatazz 2 el 4 de novembre
La cantant de Vilassar de Mar (Barcelona) Bad Gyal tindrà com a primera gran data a Barcelona el 4 de novembre, amb un concert a la sala Razzmatazz 2 dins el cicle Curtcircuit, ha informat en un comunicat.
Acaba el procés participatiu per elaborar l'Estratègia de patrimoni natural (GOVERN)
Acaba el procés participatiu per elaborar l'Estratègia de patrimoni natural
La Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha enllestit el procés de participació ciutadana per elaborar l'Estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya, ha informat el departament en un comunicat.
La Mesa del Parlament podrà suspendre diputats quan se'ls obri judici per corrupció (EUROPA PRESS)
La Mesa del Parlament podrà suspendre diputats quan se'ls obri judici per corrupció
El Parlament ha aprovat aquest dimecres que la Taula, l'òrgan rector de la Cambra, pugui suspendre de "forma immediata" un diputat investigat per corrupció quan sigui ferma l'acte d'obertura de judici oral.
Alberto Fernández (PP) demana una reunió d'urgència respecte a la droga en el Raval (Europa Press)
Alberto Fernández (PP) demana una reunió d'urgència respecte a la droga en el Raval
El líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, ha demanat aquest dimecres una reunió d'urgència amb representants dels grups municipals i els responsables de seguretat ciutadana, neteja i salut pública per abordar la problemàtica vinculada a la droga al barri del Raval.
La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 arriba al seu ecuador amb 100.000 espectadors (REUS TURISME)
La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 arriba al seu ecuador amb 100.000 espectadors
La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 arriba al seu ecuador amb 80 projectes, 211 activitats i uns 100.000 espectadors entre gener i juliol, ha informat l'organització en un comunicat.
La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 arriba al seu ecuador amb 100.000 espectadors
La Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 arriba al seu ecuador amb 80 projectes, 211 activitats i uns 100.000 espectadors entre gener i juliol, ha informat l'organització en un comunicat.
El jutge del cas Vidal nega que investigui una
El jutge del cas Vidal nega que investigui una "causa general" contra el referèndum
El jutge de Barcelona que instrueix la causa contra l'ex-senador d'ERC i exjutge, Santiago Vidal, per les seves declaracions sobre possibles irregularitats del Govern en el procés sobiranista, ha assegurat que el cas que investiga no és "una causa general" contra el referèndum.
L'Audiència de Lleida reconeix servitud de pas a la Granja Pifarré després d'anys de reclamació (GRANJA PIFARRÉ)
L'Audiència de Lleida reconeix servitud de pas a la Granja Pifarré després d'anys de reclamació
L'Audiència de Lleida ha sentenciat que s'ha de reconèixer l'existència de servitud de pas forçós en el camí de la finca de l'empresa Plaza i Serveis Socials, a mans de la Granja Pifarré, explotació ramadera que porta més de tres anys reclamant l'accés i buscant suports entre els veïns de l'Horta de Lleida i de la ciutat.
Santander cobreix l'ampliació de capital de 7.072 milions amb una demanda vuit vegades superior (BANCO SANTANDER )
Santander cobreix l'ampliació de capital de 7.072 milions amb una demanda vuit vegades superior
Santander ha cobert l'ampliació de capital de 7.072 milions d'euros que va llançar amb l'objectiu de cobrir la compra de Popular, la part més gran durant el període de subscripció preferent, obert entre el 6 i el 20 de juliol.
Santander cobreix l'ampliació de capital de 7.072 milions amb una demanda vuit vegades superior
Santander ha cobert l'ampliació de capital de 7.072 milions d'euros que va llançar amb l'objectiu de cobrir la compra de Popular, la part més gran durant el període de subscripció preferent, obert entre el 6 i el 20 de juliol.
El Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme formalitza la seva afiliació a Foment del Treball
El Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, que disposa de més de 20 gremis directes amb representació de més de 10.000 pimes del sector, ha formalitzat la seva afiliació a Foment del Treball, ha informat la patronal catalana aquest dimecres en un comunicat.
El Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme formalitza la seva afiliació a Foment del Treball
El Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, que disposa de més de 20 gremis directes amb representació de més de 10.000 pimes del sector, ha formalitzat la seva afiliació a Foment del Treball, ha informat la patronal catalana aquest dimecres en un comunicat.
JxSí censura que la Guàrdia Civil investigui Joaquim Nin per "el delicte de posar urnes"
El portaveu adjunt de JxSí al Parlament, Roger Torrent, ha censurat aquest dimecres que la Guàrdia Civil hagi comunicat al secretari de Presidència de la Generalitat, Joaquim Nin, la seva condició d'investigat pels preparatius del referèndum de l'1 d'octubre.
L'Etsab de la UPC, primera escola d'arquitectura espanyola amb acreditació d'Unesco-UIA
L'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (Etsab) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) s'ha convertit en la primera escola espanyola i la segona d'Europa de rebre l'acreditació internacional d'Unesco i l'Unió Internacional d'Arquitectes (UIA).
Les cues desborden la zona de sortides de la T1 de l'Aeroport de Barcelona (EUROPA PRESS)
Les cues desborden la zona de sortides de la T1 de l'Aeroport de Barcelona
Les llargues cues per accedir als filtres de seguretat de la terminal T1 de l'Aeroport de Barcelona-El Prat s'han tornat a reproduir amb gran intensitat a primera hora de la tarda d'aquest dimecres.
Les cues desborden la zona de sortides de la T1 de l'Aeroport de Barcelona
Les llargues cues per accedir als filtres de seguretat de la terminal T1 de l'Aeroport de Barcelona-El Prat s'han tornat a reproduir amb gran intensitat a primera hora de la tarda d'aquest dimecres.
El Parlament aprova la reforma per tramitar per la via urgent les lleis de desconnexió (PARLAMENT)
El Parlament aprova la reforma per tramitar per la via urgent les lleis de desconnexió
El Parlament ha donat llum verda aquest dimecres amb els 72 vots de JxSí, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó i malgrat el rebuig de la resta de grups --63 vots-- la reforma del reglament de la Cambra que permetrà als dos partits independentistes aprovar pel mecanisme de lectura única --el procediment de màxima urgència-- la llei del referèndum de l'1 d'octubre i les conegudes com a lleis de desconnexió.
El Festival de Peralada acollirà la 'Madama Butterfly' més sincera, desoladora i col·lectiva (STELA SALINAS/FESTIVAL DE PERALADA)
El Festival de Peralada acollirà la 'Madama Butterfly' més sincera, desoladora i col·lectiva
L'òpera 'Madama Butterfly', de Giacomo Puccini, tindrà en el Festival de Peralada de Girona una versió més profunda, sincera, desoladora i col·lectiva amb direcció escènica de Joan Anton Rechi el 7 i 9 d'agost, amb un repartiment integrat per la soprano albanesa Ermonela Jaho, el baríton malagueny Carlos Álvarez, la mezzosoprano gironina Gemma Coma-Alabert i el tenor nord-americà Bryan Hymel.
El Festival de Peralada acollirà la 'Madama Butterfly' més sincera, desoladora i col·lectiva
L'òpera 'Madama Butterfly', de Giacomo Puccini, tindrà en el Festival de Peralada de Girona una versió més profunda, sincera, desoladora i col·lectiva amb direcció escènica de Joan Anton Rechi el 7 i 9 d'agost, amb un repartiment integrat per la soprano albanesa Ermonela Jaho, el baríton malagueny Carlos Álvarez, la mezzosoprano gironina Gemma Coma-Alabert i el tenor nord-americà Bryan Hymel.
Nolito:
Nolito: "No em penedeixo ni crec que m'hagi de penedir"
El nou jugador del Sevilla CF, Nolito, ha estat presentat aquest dimecres i ha destacat que el seu fitxatge l'omple d'il·lusió i que en cap moment s'ha "penedit" de deixar Anglaterra, ja que estava "desitjant tornar a casa".
Foment del Treball diu que els Jocs Olímpics són sinònim d'unitat i sintonia institucional
Foment del Treball ha destacat que els Jocs Olímpics del 1992, que es van celebrar a Barcelona, representen el principal èxit de Catalunya dels darrers 25 anys, ja que es va demostrar ser capaç de treball "des de la unitat, amb el compromís, la inversió econòmica i la plena sintonia de l'Administració de l'Estat, de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona".
Foment del Treball diu que els Jocs Olímpics són sinònim d'unitat i sintonia institucional
Foment del Treball ha destacat que els Jocs Olímpics del 1992, que es van celebrar a Barcelona, representen el principal èxit de Catalunya dels darrers 25 anys, ja que es va demostrar ser capaç de treball "des de la unitat, amb el compromís, la inversió econòmica i la plena sintonia de l'Administració de l'Estat, de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona".
La Justícia ucraïnesa demana obrir una investigació contra Poroixenko per alta traïció (PRESIDENCIA UCRANIA/EP)
La Justícia ucraïnesa demana obrir una investigació contra Poroixenko per alta traïció
La Justícia ucraïnesa ha ordenat obrir una investigació contra el president del país, Petró Poroixenko, acusat d'alta traïció per suposadament haver finançat les unitats de l'Exèrcit rus que estarien donant suport als separatistes prorussos en la seva lluita contra les forces ucraïneses a la regió de Donbass, a l'est d'Ucraïna.
El Govern accepta la proposta de cessió voluntària de cinc residències d'Ingesan-Asproseat (EUROPA PRESS)
El Govern accepta la proposta de cessió voluntària de cinc residències d'Ingesan-Asproseat
La Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat ha acceptat la proposta de cessió voluntària a diverses entitats dels contractes de les cinc residències de Barcelona que gestiona la UTE Ingesan-Asproseat, ha informat aquest dimecres en un comunicat.
ARTS
arts aldia

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2017 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar la seva navegació i oferir-li un servei més personalitzat i publicitat d’acord amb els seus interessos. Continuar navegant implica l’acceptació de la nostra política de cookies -
Uso de cookies