Publicat 02/08/2015 11:08

De Gispert afirma que el rei està "molt lligat de peus i mans" pel Govern

Contraposa el caràcter negociador català amb un Govern que "viu per decret i imposició"

BARCELONA, 2 ago. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, ha afirmat que el rei Felip VI està "molt lligat de peus i mans" pel Govern a l'hora de tractar l'encaix català dins Espanya i el 27S, motiu pel qual no anticipa un canvi.

En una entrevista d'Europa Press, ha considerat que el gest seriós del rei abans de la trobada amb Artur Mas a la Zarzuela pot suposar que el monarca s'hagi adonat que el procés és seriós i que la situació és "gravíssima".

"Espero que entengui que el president del Govern espanyol i la resta de diputats de partits del Congrés no són capaços de dir que aquest assumpte és gravíssim i que l'hem d'afrontar", ha subratllat.

De Gispert ha reconegut que respecte de la qüestió catalana la monarquia té un paper institucional i només podria actuar d'àrbitre si ho demana el Govern espanyol, però no ha estat el cas.

A més, ha recordat que la monarquia és una institució que ha estat vivint "sobretot dels aires de Madrid, del Congrés i dels diferents presidents de Govern".

Segons la seva opinió, l'executiu espanyol no entén el que es proposa des de Catalunya perquè l'Estat ha viscut sempre "per reial decret, per imposició, no ha viscut negociant ni pactant", una actitud i caràcter que sí que ha atribuït als catalans.

Ha posat èmfasi que el problema mai han estat els espanyols i ho ha atribuït a l'Estat: "El problema és l'Estat espanyol, del color que sigui; quan es tracta de Catalunya sempre és no", ha lamentat.

"FINS AQUÍ HEM ARRIBAT!"

Per a De Gispert, la prova que dota de raó les reivindicacions sobiranistes del Govern és que l'independentisme fa deu anys suposava un 15% de la població i avui supera el 47%.

"Si el Govern ens hagués tractat bé, com correspon a una comunitat històrica com Catalunya, estic convençuda que en aquest moment no estaríem parlant del que parlem", ha tancat la també membre de Demòcrates de Catalunya, partit escindit d'UDC.

Ha recordat com l'expresident Pasqual Maragall ho va intentar amb l'Estatut, que va tombar un TC --que en aquell moment estava deslegitimat, segons ella--; després Mas amb el pacte fiscal; va continuar la defensa del dret a decidir; la llei de consultes i el 9N.

Mentrestant, ha assegurat, des del Govern s'han fet intents per demanar la competència i poder convocar un referèndum: "Res", ha conclòs.

"Quan a l'altra banda només tens una paret de formigó, a la força un poble com Catalunya que és lluitador, que ha perdut moltes guerres però que s'ha aixecat, arriba un punt que diu: "Fins aquí hem arribat!".

LA IGUALTAT A ESPANYA

"Veus que la igualtat a Espanya és mentida perquè hi ha àmbits que són més costosos a Catalunya que a Galícia o Extremadura, i no passa res", ha exemplificat.

De Gispert ha considerat que tampoc es compleix amb la igualtat a l'hora de construir infraestructures, i ha esgrimit la construcció de l'AVE, que va arribar a Catalunya 20 anys més tard que a Sevilla, i el corredor del mediterrani: "No ho fan perquè passa per Catalunya i desconeixen o no volen reconèixer que seria bo per a tot Espanya".

"On és la igualtat dels espanyols? Reclamem el que té el País Basc o Navarra, però essent solidaris, no com al País Basc; i malgrat que mai han votat contra la seva llei, et diuen que no", ha criticat, i ha argumentat que la resposta s'explica pel fet que Catalunya suposa el 20% del PIB.

Per això ha tancat: "Han passat 35 anys. Ara ho sabem tot d'ells i ells no saben res perquè els és impossible entendre com pensem".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés