Actualitzat 30/03/2017 17:09

La Gestora del PSOE prepara el nou full de ruta amb el grup socialista, les federacions i l'equip d'assessor

La sostenibilitat de les pensions, la modificació de la reforma laboral i la derogació de la Lomce, entre les prioritats

MADRID, 9 nov. (EUROPA PRESS) -

La Gestora del PSOE porta setmanes preparant el full de ruta que seguirà el partit en l'oposició, com a mínim fins que es produeixi un Congrés i hi hagi una nova direcció.

Aquest 'rumb' s'està dissenyant juntament amb el Grup Parlamentari, les federacions del PSOE i l'equip d'assessors del partit i es preveu tenir-la llista en les pròximes setmanes, segons han informat a Europa Press fonts socialistes.

Tot i això, ja s'han anat fixant algunes prioritats, amb participació molt directa del president de la Gestora, Javier Fernández, que el grup socialista traduirà en iniciatives parlamentàries i també seran la base per a les converses futures amb altres forces polítiques.

En l'elaboració d'aquest full de ruta també estan participant molt activament els membres de l'equip econòmic que està liderant el responsable d'Economia i Ocupació de la Comissió Gestora, l'advocat i economies valencià José Muñoz.

A ell s'han incorporat, entre d'altres, l'exministre de Treball amb José Luis Rodríguez Zapatero, Valeriano Gómez; l'eurodiputat Jonás Fernández, que va treballar en el despatx de Solchaga, Recio y Asociados, i el murcià Pedro Saura, que va ser portaveu altres legislatures a la Comissió de Pressupostos.

Segons les fonts consultades, l'objectiu del PSOE és liderar una oposició ferma i constructiva que sigui capaç de recuperar la confiança dels ciutadans i per a això treballaran a revisar les polítiques que consideren "antisocials" o negatives per als ciutadans que va posar en marxa el Govern del PP en la passada legislatura.

Per a això estan fixant el que constituiran les prioritats que marcaran la direcció de l'oposició i que tenen com a base la resolució del Comitè Federal del passat 23 d'octubre, en què el PSOE va acordar abstenir-se a segona votació de la investidura de Mariano Rajoy.

Entre elles hi ha el sosteniment del sistema de pensions, la modificació de parts substancials de la reforma laboral, la derogació de la Lomce o la manera com cal abordar la situació de Catalunya.

A això s'afegeixen, entre d'altres propostes, un replantejament de la reforma que va portar a terme el Govern de Mariano Rajoy sobre el sistema impositiu que ha suposat, recorden fonts socialistes, que es deixessin d'ingressar entre 8.000 i 9.000 milions d'euros.

Per al PSOE, és de vital importància tancar la bretxa que s'ha obert en el sistema de pensions, el dèficit del qual pot arribar als dos punts de PIB al tancament del 2016. Al voltant de 18.000 milions d'euros. I seguirà creixent cada any a causa que els ingressos creixen a poc més de l'1% mentre que les despeses ho fan a més del 3%.

Les fonts consultades expliquen que en principi, les iniciatives del grup socialista en aquest sentit aniran en la línia d'instar el Govern central que obri la negociació amb els agents socials perquè puguin portar al Pacte de Toledo iniciatives consensuades.

Tot i això, i tot i que considerin que la iniciativa l'ha de tenir l'executiu, el PSOE segueix mantenint com a base de la seva posició el document que van realitzar el 2013 titulat 'Sostenir les pensions públiques'.

En el citat text deixen clar que el que no es pot plantejar és abaixar la quantia de la pensió i que la solució ha d'anar més per la via dels ingressos. Els socialistes no descarten un impost finalista o una cistella d'impostos. De fet, ho porten en el programa electoral. O fins i tot una combinació de factors.

Però també creuen que no s'ha esgotat el marge de possibilitats a l'àmbit de les cotitzacions socials, no descartant l'elevació dels tipus de cotització, que en el passat han estat més alts que actualment.

En el citat document s'admet que aquesta és una arma que cal usar amb prudència pels seus efectes sobre l'ocupació, però precisen que en les circumstàncies actuals no ha de ser rebutjada perquè un punt en la cotització per contingències comunes és dues vegades més gran que el cost de la revaloració anual de les pensions.

I també s'inclou la possibilitat que s'incrementi l'aportació de l'Estat a la Seguretat Social en un context de mitjà i llarg termini o elevar els límits de cotització per acostar-los als salaris realment percebuts.

Aquest assumpte enllaça amb una modificació substancial de la reforma laboral que ha fet el PP, a la qual els socialistes culpen en bona mesura que les cotitzacions no creixin tant com la feina a causa dels deu punts de devaluació salarial que s'ha produït els últims anys.

Per a això consideren prioritari que el Govern obri el diàleg amb els agents socials amb la finalitat de regular la negociació col·lectiva de tal forma que es restableixi l'equilibri entre les parts; apujar el Salari Mínim Interprofessional (SMI); mantenir una creació sostinguda de feina o escurçar la bretxa salarial perquè sostenen que la política monetària no pot per si sola estabilitzar l'economia de manera continuada.

Entre aquestes prioritats també s'ha situat la derogació de la Lomce i de fet aquesta iniciativa es farà d'acord amb les diferents federacions del PSOE després de la reunió que van mantenir dilluns els portaveus parlamentaris socialistes en matèria d'Educació i els Consellers de les autonomies governades pel PSOE.

Com a resultat d'aquesta trobada, el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, anunciava dimarts que presentaran una proposició de llei en el pròxim ple per a la derogació de la Lomce.

Hernando anunciava també que al llarg de les pròximes setmanes el Grup Socialista registrarà com a iniciatives parlamentàries tots els compromisos adquirits pel seu Grup en el debat d'investidura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés