Publicat 01/07/2015 14:39

Generalitat i Parlament obren els webs que fixa la Llei de Transparència

BARCELONA, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha presentat aquest dimecres el portal de Transparència de la Generalitat, per complir la llei homònima que fixava el 2 de juliol com a període màxim per posar en marxa el web, per la qual cosa el Parlament ja ha obert també un portal semblant.

En roda de premsa amb la comissionada de Transparència, Núria Bassols, la consellera ha agraït el treball de la seva predecessora, Joana Ortega, en el desenvolupament del web: "El treball estava molt avançat".

La pàgina www.trasparenciacatalunya.cat, els continguts de la qual no estan encara al 100%, tenen ja un "grau de satisfacció important", ha afegit.

Un dels capítols que encara no té la informació pública és el de 'lobbies': el pròxim Consell Executiu abordarà quina informació haurà d'incloure el web.

La llei que obliga aquest portal fixa un règim sancionador que, segons Borràs, imposarà la seva Conselleria "quan hi hagi voluntat d'obstruir l'accés a la informació".

La consellera ha recordat que el portal compleix la Llei de Transparència, "molt exigent" i que té el seu precedent en les 51 propostes que el president de la Generalitat va plantejar per iniciativa pròpia fa dos anys, segons Borràs.

El portal inclou un espai on el ciutadà pot interpel·lar l'administració per obtenir una informació, i en la secció de participació podrà demanar, per exemple, una consulta sobre un aspecte competencial de l'Administració.

Hi ha un mes per contestar la sol·licitud i totes s'han de contestar; si no, s'incorre en un silenci administratiu que implicaria complir el que demana el ciutadà.

"És un dels dispositius més innovadors i valents que a Espanya no tenen. La llei és molt valenta en comparació amb la llei de transparència espanyola", ha afegit.

COMISSIONAT DE TRANSPARÈNCIA

Segons la comissionada Núria Bassols, l'administració pública catalana rendeix comptes en aquesta web sobre el que té i el que gasta, i també ja hi ha ajuntaments que han col·locat les seves dades a l'abast dels usuaris, com el de Barcelona, malgrat que els governs locals no estan obligats a incorporar-s'hi fins a l'1 de gener del 2016.

Entre les dades que s'exposen hi ha "informació dels prestadors de serveis privats" --que fan tasques per a l'administració--, subvencions i informació sobre la trajectòria professional dels càrrecs públics.

"Qualsevol subvenció ha d'estar penjada al portal de transparència. Hi haurà una justificació de per què es concedeix, i es farà una fiscalització --el control posterior-- per comprovar que es compleix la funció per la qual ha estat atorgada", ha dit.

Aquesta última funció, juntament amb la d'anar actualitzant dades, serà el treball de l'equip de la comissionada, que ha recordat que "aquest canvi de cultura, de manera de fer, ha vingut per quedar-se".

PORTAL DEL PARLAMENT

En un comunicat, el Parlament ha informat que aquest dimecres ha posat en funcionament el seu propi portal de la transparència (www.parlament.cat/transparencia) complint així amb "els principis i les obligacions" regulades per la llei.

Entre la informació disponible, destaquen les rendes mensuals íntegres dels diputats que perceben del Parlament, la seva declaració de béns i activitats, les subvencions als grups parlamentaris, i les retribucions anuals dels càrrecs de confiança.

També apareixen les dades d'assistència dels diputats als plens i les comissions, un llistat dels obsequis rebuts per la Cambra, un inventari dels immobles i els vehicles, i una relació de tots els llocs de treball no polítics del Parlament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés