Actualitzat 31/03/2017 06:27

La Generalitat obre expedient sancionador a Gas Natural pel tall de Reus

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 23 nov. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha obert un expedient sancionador contra Gas Natural per no avisar els serveis socials de l'Ajuntament de Reus que tallaria el subministrament de llum a la dona de 81 anys que va morir la setmana passada a causa d'un incendi per una espelma a casa seva.

El secretari d'Empresa de la Generalitat, Joan Aregio, ha anunciat l'obertura d'aquest expedient durant la roda de premsa posterior a la reunió de la Taula d'Emergència a l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica que ha tingut lloc aquest dimecres a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona).

Després d'analitzar la informació presentada per Gas Natural, la Generalitat ha considerat que l'empresa no justifica per què no va traslladar als serveis socials municipals que es produiria el tall a la dona, per la qual cosa ha decidit obrir un expedient per un "tall indegut".

"El que va passar és molt greu, és gravíssim, però això no és una qualificació jurídica, s'ha d'incoar l'expedient i tan aviat com surti es posarà la sanció que correspongui", ha manifestat Aregio.

El secretari d'Empresa ha informat que, fins ara, la Generalitat ha incoat 115 expedients a companyies per talls indeguts de subministrament i que ha imposat 25 sancions administratives, la majoria a Endesa, ja que és la companyia amb més abonats, i cap d'elles sobre Gas Natural.

Aregio ha explicat que "s'han evitat 39.000 talls ja que hi ha moltes companyies que compleixen, i una cosa queda clara: abans de tallar el subministrament se n'ha d'informar els serveis socials municipals".

PROTOCOLS

El secretari d'Empresa ha defensat que la llei és "molt clara" i que hi ha uns protocols de la Generalitat que tenen força legal i que, fins i tot, han estat recorreguts davant dels tribunals per Unesa, l'Associació Espanyola de la Indústria Elèctrica.

"El 22 de desembre del 2015, Gas Natural va fer una consulta per escrit a l'Agència Catalana de Consum sobre coses concretes d'aquests protocols, és a dir, que els primers a donar-los validesa van ser ells", ha afirmat Aregio.

Tot i això, Gas Natural va defensar després de l'incendi de Reus que el protocol d'informar els serveis socials abans d'un tall al qual fa referència la Generalitat és una guia informativa de novembre del 2015 disponible a internet que no té validesa legal perquè no té rang normatiu.

A més, aquest dimecres ha transcendit que, a la reunió d'aquest juny de la Taula d'Emergència a l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, la directora de l'ACC, Montserrat Ribera, va explicar que s'estava treballant en els protocols que permetin desenvolupar l'article 6 de la llei contra la pobresa energètica per evitar dubtes d'aplicació a les empreses i als serveis socials, segons consta a l'acta.

Pel que fa als convenis a signar entre la Generalitat i les companyies subministradores per lluitar contra la pobresa energètica, Aregio ha anunciat que el Govern català enviarà un escrit final a les grans subministradores elèctriques i que, si passat un temps "prudencial i lògic" no s'arriba a cap acord, estudiaran altres mesures perquè la llei es compleixi.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés