Actualitzat 16/04/2017 11:02

La Generalitat llançarà una campanya per impulsar la inspecció de 64.000 edificis

Edifici de l'Eixample de Barcelona
EUROPA PRESS

   Informarà per carta a ajuntaments i comunitats de propietaris

   BARCELONA, 16 abr. (EUROPA PRESS) -

   La Generalitat llançarà a final de mes una campanya per impulsar la inspecció de més de 64.000 edificis de més de 45 anys que l'haurien d'haver realitzat segons la llei però no ho han fet, ha explicat a Europa Press el secretari d'Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala.

   Es tracta d'immobles que haurien d'haver estat revisats abans del 31 de desembre de 2015, segons el decret 67/2015 de foment de la conservació, manteniment i rehabilitació d'habitatges, que va substituir al de 2010 que creava la figura obligatòria de la inspecció tècnica d'edificis (ITE) per a immobles de més de 45 anys.

   Des de 2011, primer any de presentació, fins el 2016, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha rebut les ITE de 21.264 edificis, però haurien d'haver estat 85.593 fins a finals de 2015, i 50.000 més si se sumen els que van complir 45 anys en 2016.

   La consellera de Governació, Meritxell Borràs, enviarà una carta a tots els ajuntaments recordant els edificis de la seva localitat que haurien d'haver passat la ITE obligatòria, així com que poden concertar amb la Generalitat incloure zones degradades més recents.

   El Govern també ha engegat un apartat web perquè els consistoris puguin consultar quan han de passar la revisió els edificis de la seva localitat, i també podran saber què immobles han realitzat la ITE i si han estat qualificats d'aptes o no aptes.

   A més, des de finals d'abril, el Govern enviarà entre 5.000 i 8.000 cartes cada mes a les comunitats de propietaris dels més de 64.000 edificis que haurien d'haver passat la ITE el 31 de desembre de 2015 però no l'han presentat davant l'administració: "Hem donat un marge d'un any", ha indicat Sala.

SANCIONS DES DE 9.000 EUROS

   La missiva recorda l'obligació de passar la ITE i la possibilitat de sancions a partir de 9.000 euros si no es fa i es produeix algun dany en béns o persones per falta de manteniment.

   "Si es produeix algun tipus d'incident amb danys a béns o persones que creiem que s'hagués pogut evitar si s'hagués passat la ITE, tenim la clara voluntat i gairebé obligació d'obrir expedient informatiu per veure si deriva en una possible sanció", ha exposat Sala.

   Les ITE presentades amb la reglamentació del decret de 2010 van concloure que el 67% dels edificis no eren aptes per comptar amb certificat d'aptitud perquè presentaven deficiències greus, mentre que amb el reglament de 2015 els certificats denegats són el 19,5%, encara que un altre 37,2% reben un apte provisional o cautelar a l'espera de resoldre deficiències.

   Un edifici sense deficiències rep un certificat d'aptitud vàlid durant 10 anys, mentre que els que presenten deficiències lleus, importants, greus o molt greus han d'elaborar un pla de rehabilitació validat per un tècnic per solucionar els problemes.

HABITATGES UNIFAMILIARS

   La ITE ha de presentar-se en els quatre mesos següents a l'any en el qual l'immoble compleix 45 anys, i en 2016 es van incloure els habitatges unifamiliars --fins ara només estaven obligats els edificis plurifamiliars-- que no disposin de cèdula d'habitabilitat vigent o no estiguin separats 1,5 metres o més de zones d'ús públic o finques adjacents --per excloure segones residències--.

   Sala ha atribuït aquesta incorporació al fet que "molts cascos antics de pobles són habitatges unifamiliars" i els que queden abandonats es van deteriorant i fins i tot arriben a esfondrar-se, amb el consegüent risc per a béns i persones en el seu entorn.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés