Actualitzat 14/04/2016 12:19

El gendre de Mario Conde queda en llibertat amb la prohibició d'abandonar Espanya i amb compareixences setmanals

Registran la casa de Mario Conde, detenido por blanqueo
EUROPA PRESS

Fernando Guasch va ser administrador de Black Royal, sospitosa de repatriar diners il·lícits amb serveis de consultoria "ficticis"

   MADRID, 14 Abr. (EUROPA PRESS) -  

   El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha deixat aquest dijous en llibertat el gendre de l'exbanquer Mario Conde, Fernando Guasch, investigat per participar en l'entramat que la seva dona, Alejandra Conde, codirigia al costat del seu pare per blanquejar 13 milions d'euros i ocultar la fortuna que aquest seguia conservant després del cas Banesto, segons han informat fonts jurídiques. El magistrat ha ordenat la retirada del seu passaport i li ha prohibit abandonar Espanya, i alhora ha fixat que comparegui setmanalment als jutjats més pròxims al seu domicili.

   Guasch, que no ha volgut respondre les preguntes del jutge, va ser detingut juntament a la seva dona i el seu sogre i cinc investigats més en l'anomenada operació Fènix i va ser posat en llibertat dilluns passat per la Guàrdia Civil. El jutge Pedraz va interrogar aquest dimecres la seva dona, Alejandra Conde, a qui va imposar l'arrest domiciliari a causa de "la seva situació familiar amb un fill", amb l'obligació de no abandonar casa seva sense autorització judicial.

   El magistrat, que aquest dimecres va enviar a la presó incondicional l'expresident de Banesto i el seu advocat Francisco Javier de la Vega mentre que va deixar en llibertat amb mesures cautelars cinc acusats més, prendrà declaració en els pròxims dies als sis investigats que queden pendents d'aclarir els llaços familiars i personals que mantenien amb l'entramat empresarial de Conde.

ADMINISTRADOR ÚNIC DE BLACK ROYAL OAK

   Pedraz creu que la trama, que va arribar a tenir ramificacions a Curaçao i les illes Verges, va comptar amb Fernando Guash Vega Penichet, a qui va nomenar administrador únic de l'empresa Black Royal Oak des del 15 d'abril del 2003 fins al 7 de novembre del 2014.

   Aquesta societat, participada en la seva totalitat pels fills de Conde, va rebre transferències amb presumpte origen il·lícit de Higher Productions LTD, Matoral BV, Rupani Jelly Fish i Mayfield Business.

   Una vegada rebuts els diners de Higher Productions LTD, el gendre de l'exbanquer signava les ordres de transferències a comptes titulats per Alejandra Conde Arroyo i el seu germà Mario. Els traspassos s'emetien des del despatx jurídic De la Vega y Asociados, del qual era titular Francisco Javier de la Vega, a diferents sucursals bancàries.

   El magistrat sospita també que l'empresa Black Royal OAK, adquirida el 2003, estaria controlada pels plançons de Mario Conde i Guasch, "i que existeixen indicis que a través de ficticis serveis de consultoria s'està produint el retorn a Espanya de grans quantitats d'origen il·lícit que podrien estar relacionades amb les apropiacions indegudes comeses en el seu moment" per l'exbanquer.

   La gestió d'aquesta societat va quedar sota el "control directe i indirecte" d'Alejandra i Mario Conde, que van ser des del 2014 administradors solidaris en substitució de l'administrador únic Guasch. Des del 2004, aquesta companyia ha rebut una "important" quantitat de fons des de l'estranger, que han estat la seva principal font d'ingressos i l'origen de la qual no se sap.

TRANSFERÈNCIA AMB "INDICIS DE BLANQUEIG"

   El gendre de Mario Conde va obrir el 3 de juliol del 2013 a nom de Black Royal un compte en el Banco Espiritu Santo, avui Novo Banco, en què va intentar per segona vegada rebre una transferència des de Dubai per valor de 385.486 euros. Tot i això, el banc la va rebutjar perquè considerava que existien "indicis de blanqueig de capitals", tot i que ell va tractar de justificar-la en un contracte d'opció de compra d'unes finques a Alcúdia (Balears) amb un ciutadà hindú amb domicili en aquest Emirat Àrab.

   El jutge va deixar aquest dimecres en llibertat amb compareixences setmanals, retirada del passaport i prohibició d'abandonar el territori nacional María Cristina Fernández Álvarez, persona utilitzada per figurar com a administradora de Barnacla y Oleificio Español; el professor d'esquí i empleat en la trama Roland Stanek; i Francisco de Asís Cuesta Moreno, testaferro també a Barnacla i administrador únic de les mercantils Los Carrizos de Castilblanco y Lasalcedas, amb un ampli patrimoni immobiliari i amb els germans Alejandra i Mario Conde com a accionistes.

   Pedraz imputa a tots ells delictes de blanqueig de capitals, organització criminal, frustració de l'execució --de sentències dictades contra Conde, com la del cas Banesto i d'altres-- i vuit delictes contra la Hisenda Pública.

   Segons explica el magistrat, la trama la constituïen vuit societats radicades al Regne Unit, els Països Baixos, Luxemburg, Itàlia i els Emirats Àrabs, que emetien els fons. En concret, es tracta de Galloix Holding (Suïssa), Higher Productions LTD (Regne Unit); Dryset LYD (Regne Unit); Matoral BV(Països Baixos); GI Beteiligund SA (Luxemburg), Mayfield Bisiness LTD (Regne Unit) , Rupani Jelly Fish (Emirats Àrabs) i GMM Italia. L'entramat comptava també amb ramificacions a les illes Verges i Curaçao.

   Els diners es rebien en tres empreses nacionals darrere de les quals es trobava el mateix Conde: Barnacla SL, Black Royal Oak i Oleificio Español que, al seu torn, estaven participades per altres companyies de rams tan dispars com la cosmètica o l'agricultura.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés