Publicat 04/01/2016 18:41

La gelosia no justifica aplicar l'atenuant d'"arravatament" en casos de violència de gènere segons el TS

Tribunal Supremo
EUROPA PRESS

El tribunal confirma la condemna a un xinès resident a Barcelona per intentar matar la seva dona

MADRID, 4 gen. (EUROPA PRESS) -

La gelosia no pot justificar l'aplicació de l'atenuant d'arravatament o obcecació sobretot en casos de divorci, segons estableix el Tribunal Suprem (TS) en una sentència donada a conèixer aquest dilluns que condemna un ciutadà xinès a 14 anys de presó per apunyalar la seva exdona i amenaçar-la a través de missatges de 'WeChat'.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Julián Sánchez Melgar, reitera doctrina per recordar que la gelosia, més enllà dels casos en els quals són el símptoma d'una malaltia, no justifica l'aplicació de l'esmentada atenuant sobretot en casos com són les separacions i divorcis "en els quals, per definició, reneix el dret dels dos cònjuges a refer un projecte propi de vida afectiva".

De considerar la gelosia com a atenuant dels delictes de violència de gènere, per actuar l'agressor mogut per un arravatament sobtat, estaríem segons el Suprem privilegiant "injustificades reaccions colèriques que, si bé es mira, són expressives d'un esperit de dominació que el nostre sistema jurídic no pot beneficiar amb un tractament atenuat de la responsabilitat criminal".

PLA DE LA PREPOTÈNCIA

La Sala Segona de l'alt tribunal rebutja el recurs de l'acusat, un ciutadà xinès resident a Barcelona, ja que "qui se situa en el pla injustificable de la prepotència i la superioritat no pot pretendre que la seva conducta es vegi beneficiada per un reconeixement de la disminució de la seva imputabilitat o culpabilitat". Per al Suprem no pot acceptar-se com a digna de protecció una conducta que no fa sinó perpetuar una desigualtat de gènere.

Segons els fets provats en el seu moment en la sentència de l'Audiència de Barcelona, ara confirmada, l'home va atacar dues vegades la seva exdona setmanes després que la relació que els unia finalitzés per decisió d'ella.

L'agressió més greu, per la qual és condemnat a 9 anys de presó per delicte d'homicidi en grau de temptativa, es va produir en un carrer de la Ciutat Comtal on el condemnat va apunyalar la seva exparella a la cara, el coll i el tronc causant-li un perjudici estètic important que l'afecta per desenvolupar la seva professió de cambrera.

A més, Pan B. és condemnat per amenaces greus mitjançant missatges que va enviar a l'exparella pel sistema 'WeChat' -una aplicació de missatgeria semblant a Whatsapp-. En aquest punt, el Suprem reitera també doctrina, ja que assenyala que les captures de pantalla dels missatges obtinguts del telèfon mòbil de la víctima requereixen per constatar la seva autenticitat la pràctica d'una prova pericial que identifiqui l'origen de la comunicació, la identitat dels interlocutors i la integritat del contingut.

El motiu és el risc de manipulació dels citats arxius digitals per l'anonimat que permeten els sistemes i la llibertat de creació de comptes amb identitats fingides, que fan possible aparentar una comunicació en la qual un únic usuari es relacioni amb ell mateix.

En aquest cas, sí s'accepten els missatges perquè la pròpia defensa del recurrent ha admès la seva remissió. Pel que fa a la gravetat, el Suprem indica que les amenaces també poden considerar-se greus i a vegades més que les explícites.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés