Actualitzat 21/12/2016 13:18

Gairebé un 70% de les pimes industrials catalanes augura una millora de l'activitat al 2017

Modest Guinjoan, Antoni Cañete y Josep González (Pimec)
EUROPA PRESS

Un 63% preveu mantenir plantilles i un 31,5%, augmentar-les

BARCELONA, 21 des. (EUROPA PRESS) -

Un 68,6% de les petites i mitjanes empreses catalanes del sector industrial augura una millora de l'activitat econòmica al 2017, mentre que només un 7,5% preveu una disminució --la resta espera un manteniment--, segons un informe de la patronal Pimec, que conclou que les previsions per al proper any són clarament positives, tot i que denoten "una certa contenció de l'optimisme".

L'estudi, presentat aquest dimecres en roda de premsa pel president de Pimec, Josep González, i el director de l'Observatori Pimec, Modest Guinjoan, constata que les millors perspectives s'observen en les indústries del metall, seguides de la indústria alimentària i tèxtil, mentre que energia i indústries extractives són les que preveuen menys canvis.

Dues terceres parts de les pimes (un 63,1%) no preveuen canvis en el nombre de treballadors i, entre les quals sí preveuen modificacions a la plantilla, un 31,5% preveu augmentar-la i només el 5,4% disminuir-la, per la qual cosa Guinjoan ha conclòs que s'observa una "moderació en l'expansió de la contractació de personal respecte al darrer any, però la tònica segueix sent positiva.

Al 2016, l'ocupació en les pimes industrials ha augmentat en un 40,6%, mentre que ha disminuït en un 12,3%, fet que suposa un saldo positiu del 28,3%, lleugerament per sobre del que es va observar un any endarrere.

Pel que fa a les exportacions, el 44,8% preveu un increment durant el proper any, un 49,8% preveu mantenir el mateix nivell que al 2016 i un 5,4%, disminuir-les; aquest any, un 56,4% les ha augmentat, un 29,8% les ha mantingut i un 13,8% les ha disminuït.

Finalment, respecte a les inversions, un 43,5% de les empreses enquestades espera incrementar-les al 2017, un 40,9% mantenir-les i un 15,6% reduir-les.

RECLAMACIONS A LES ADMINISTRACIONS

González ha aprofitat la tradicional trobada de Nadal amb els mitjans per enumerar les reclamacions de la patronal a les diferents administracions, entre les quals ha destacat la necessitat d'impulsar una nova reforma laboral que agiliti i faci menys costosa la contractació fixa, ja que ha considerat que és l'única manera de reduir l'excessiva contractació temporal, però ha advertit que cal fer-ho amb diàleg amb els agents socials i "no a cop de decret".

Al Govern espanyol també li ha demanat reduir el dèficit públic, un pla de formació estable i consensuat, una fiscalitat adaptada a les pimes i l'aprovació dels pressupostos, cosa que també ha considerat essencial a Catalunya.

"Estem preocupats perquè l'aprovació dels pressupostos a Catalunya va massa lenta i massa condicionada", ha afirmat, i ha retret els augments en la fiscalitat.

González s'ha referit també a la reforma horària que s'està treballant al Parlament, i ha considerat que no hi ha cap solució i no es pot generalitzar, i ha criticat, per exemple, la jornada intensiva dels funcionaris, ja que impedeix a la resta de treballadors fer tràmits a la tarda.

XIFRES DE PIMEC

González ha explicat que Pimec té 114.000 socis i una plantilla de 149 persones i que tancarà aquest any amb uns ingressos d'11,4 milions, dels quals un 57% correspon a quotes i acords; un 18% a formació, i un 25% a projectes cofinançats.

Amb vista al 2017, preveu augmentar els ingressos en un 29%, fins a arribar als 14,7 milions d'euros, un augment que respon sobretot a les activitats de formació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés