Actualitzat 29/03/2017 14:43

Gairebé el 20% dels ciutadans canviaria el seu vot per facilitar la formació d'un Govern

El 70,9% dels votants desaprova la posició que van tenir PSOE i Units Podem amb vista a la formació d'un Govern central

MADRID, 9 oct. (EUROPA PRESS) -

Una enquesta de Simple Lógica reflecteix que el 18% dels ciutadans canviaria el seu vot amb l'objectiu de facilitar la formació d'un Govern central. L'estudi, recollit per Europa Press, també inclou una desaprovació majoritària dels ciutadans sobre el comportament dels partits en la negociació que s'ha produït per a la investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern espanyol, que ha resultat fallida.

El sondeig s'ha fet amb un mostra de 1.046 persones mitjançant entrevistes telefòniques assistides per ordinador i amb una mostra aleatòria de la llar sobre llistat telefònic. El treball de camp s'ha produït entre l'1 i el 14 de setembre i el marge d'error és del 3%.

Segons Simple Lógica, en l'enquesta es va tractar de conèixer fins a quin punt els ciutadans podien estar disposats a modificar el seu comportament electoral respecte a les últimes eleccions, per superar la situació de paràlisi política per la impossibilitat que hi ha hagut fins avui d'investir un president.

Per a això s'ha plantejat als entrevistats la "hipòtesi impossible" de quin seria el seu comportament en el cas que poguessin modificar el que havien fet en les últimes eleccions. El resultat ha estat que al voltant de dos de cada deu votants, és a dir, gairebé el 20% dels votants del passat 26 de juny van manifestar que estaven disposats a canviar el seu vot, si fos possible, per facilitar la formació d'un Govern central.

D'entre aquests, el major percentatge dels quals canviarien el seu vot es dóna entre els votants de Ciutadans, el 28,9%; seguits dels votants del PSOE, el 19,8%; dels d'Units Podem, el 13,8%, i del PP, el 12,2%.

Tot i això, l'opció que elegiria aquest gairebé 20% dels ciutadans disposats a canviar el vot seria a Ciutadans en un 25,7% i al PP, en un 22,3%. Pel PSOE optarien el 16,4%, mentre que per Units Podem, només ho faria el 8,9%.

PROP DEL 50% DELS QUE ES VAN ABSTENIR, VOTARIEN

Davant d'aquesta situació de bloqueig polític, Simple Lógica també va preguntar als ciutadans que es van abstenir en l'última cita electoral i prop de la meitat d'ells ha assegurat que a la vista de la situació actual sí haurien votat en aquella ocasió. Es tracta del 47,4% dels que no van acudir a les urnes el 26J.

En aquest col·lectiu representen una mica més d'un de cada cinc (22,2%) els que haurien votat pel PSOE i una proporció molt semblant els que s'haurien inclinat pel PP (21,3%). Són apreciablement inferiors els percentatges dels qui declaren que haurien optat per Units Podem (16,5%) o Ciutadans (15,0%).

ELS CIUTADANS DESAPROVEN LA POSICIÓ DELS PARTITS

El resultat d'aquest sondeig també llança una desaprovació majoritària per part dels ciutadans a la posició dels partits polítics en el procés de negociació per a la investidura del president del Govern central.

El major nivell de desaprovació ho registren el PSOE i Units Podem, ja que més de set de cada deu (el 70,9%) no estan d'acord amb la posició que van mantenir els dos partits i menys de quatre de cada deu (el 24,9%), els que van estar d'acord amb ella.

La valoració és alguna cosa menys desfavorable a propòsit de les postures del PP i Ciutadans. Així, el 62,7% desaprova la posició del partit de Mariano Rajoy i el 53,6% no està d'acord amb la del partit d'Albert Rivera.

Aquest últim partit és el que acull un nivell més d'aprovació entre els entrevistats, el 42,1% i el PP, estaria en segon lloc, amb un 33,4%.

Les variacions més rellevants que s'observen a propòsit de l'aprovació o desaprovació de la posició dels diferents partits apareixen associades al comportament electoral declarat pels entrevistats.

Així, la posició del PP és aprovada per la gran majoria dels seus votants (el 84,0%) i desaprovada només pel 15,1% d'ells. Tot i això, aquest partit rep una rotunda desaprovació per part dels votants del PSOE (81,3%) i d'Units Podem (89,7%), mentre que entre els votants de Ciutadans s'observa una major divisió d'opinions, tot i que segueix estant majoritària la de desaprovació (56,0%) respecte a la d'aprovació (42,5%).

NOMÉS EL 59,5% DELS VOTANTS DEL PSOE HA DONAT SUPORT A LA SEVA POSICIÓ

En el cas del Partit Socialista el nivell d'aprovació entre els seus propis votants és menys rotund, representant un 59,5% els que es pronuncien en aquest sentit, respecte del 38,3% que representen els qui manifesten una opinió de desaprovació.

La posició d'aquest partit és també fortament desaprovada pels votants de Ciutadans (88,2%) i del PP (94,9%) i ho és en una mesura inferior pels d'Units Podem (64,1%). És rellevant el percentatge dels qui van votar a aquesta candidatura que aproven la posició socialista, només el 31,5%.

Pel que fa a la posició d'Units Podem, s'observa que entre els votants d'aquesta candidatura és també menys unànime l'aprovació que la que es registra en el cas de PP i Ciutadans entre els seus respectius votants. En aquest sentit, aproven la posició d'aquesta formació en el procés de negociació un 64,5% dels seus votants, davant un 33,5% que la desaproven.

Tot i que l'esmentada posició és clarament desaprovada pels votants del PP (un 94,1%) i Ciutadans (89,0%) i en menys grau pels del PSOE (67,6%), situant-se el percentatge d'aprovació entre els votants d'aquest últim partit al 29,1%.

En el cas de Ciutadans, el 74,9% dels seus votants aprova la seva posició respecte a la negociació per a la investidura de Mariano Rajoy, davant un 23,3% que la desaproven, i han estat aquests percentatges molt similars als quals es registren entre els votants del PP (71,9% i 26,8% respectivament).

Per a aquest partit el percentatge de desaprovació més alt es registra entre els votants d'Units Podem (76,3%), mentre que és més moderat entre els del PSOE (59,2%), entre els quals arriben a suposar un 37,0% els que es pronuncien en termes d'aprovació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés