Actualitzat 21/01/2016 16:37

Gabriel defensa el seu viatge a Veneçuela

Anna Gabriel (CUP)
EUROPA PRESS

Afirma que hi ha fitxers de fotos irregulars que fan servir les "clavegueres de l'Estat"

   BARCELONA, 21 Gen. (EUROPA PRESS) -

   La diputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel ha defensat el seu viatge a Veneçuela el 2014 per assistir a un fòrum i ha plantejat la hipòtesi que les imatges fetes públiques dimecres en què se la veia pujant a Madrid a un avió noliejat pel Govern veneçolà les poguessin fer cossos de seguretat espanyols.

   En declaracions a Europa Press aquest dijous, ha dit veure amb "inquietud" que pugui haver-hi fitxers il·legals, persecució i seguiment a activistes polítics, i ha recordat que és una cosa que ja diu fa anys.

   També ha explicat que el viatge es va fer el desembre del 2014 organitzat per la Xarxa d'Intel·lectuals, Artistes i Moviments en defensa de la Humanitat.

   Ella va pronunciar una conferència sobre crisis migratòries, i ha destacat que hi va haver unes conclusions: "Entre d'altres coses, es defensava el dret a l'autodeterminació dels pobles --al qual nosaltres som favorables perquè som independentistes-- i es manifestava a favor del procés de pau al País Basc".

   Gabriel ha recordat que la CUP mai no ha amagat el seu internacionalisme --per la qual cosa han fet molts viatges-- ni la seva "aposta per determinades relacions internacionals i la seva mirada al sud, als països bolivarians i amb tradició revolucionària i d'esquerres".

   A més, ha destacat que un dels objectius del fòrum del 2014 era que es difongués, per la qual cosa va redactar un article i va publicar diversos missatges a Twitter, com altres participants.

"CLAVEGUERES DE L'ESTAT"

   Gabriel apunta que van poder ser membres de cossos policials els qui van gravar les imatges perquè, en viatjar a l'avió presidencial, van anar a una zona de l'Aeroport de Barajas on només hi havia els 30 o 35 passatgers, la tripulació i "els cossos policials que tenen atribuïda la vigilància i les funcions de seguretat de l'aeroport".

   "No era una persona que passava per allà. Si considerem com a hipòtesi que les podria haver gravat la Policia, per què filma persones que viatgen a Veneçuela prenent gairebé primers plans? Amb quin objectiu polític, judicial o policial? Per què aquesta filmació ha estat guardada? En quin tipus d'arxiu i amb quin tipus d'autorització opera la base de dades? Per què surten ara?", ha preguntat i ha posat en dubte si la filmació és regular.

   Recorda a més que, quan es van prendre les imatges, ella no era diputada, sinó només militant de la seva organització, per la qual cosa sospita que hi ha d'haver altres gravacions d'activistes que aniran sortint a conveniència.

   Insisteix que sempre ha criticat que els fitxers policials existeixen i que és una pràctica antidemocràtica, i ara sospesa si pensa aprofitar les imatges fetes públiques per exigir explicacions, convençuda que no tindrà resposta de cap responsable polític.

   Per això, suggereix calibrar bé com s'utilitzen, perquè creu que en ocasions generen l'efecte contrari al que es busca i mostren la "ridiculesa i el patetisme al qual s'ha arribat; gairebé a l'insult".

   "Sempre hem denunciat que els fitxers existeixen i aquestes pràctiques profundament antidemocràtiques de les clavegueres de l'Estat. És aquesta falsa democràcia que empara i dota d'impunitat pràctiques que no s'haurien de produir", ha afegit.

CRITICA VINCULAR "CUP, PODEM, ETA"

   Gabriel critica falta de rigor en la informació i que s'hagi volgut vincular persones concretes per construir "un relat", i explica que hi havia una persona de Podem i el pare d'una presa d'ETA.

   Però creu que vincular-ho a una persona de Podem és una opció, com es podria haver vinculat gent de l'àmbit editorial, advocats de l'àmbit laboralista, escriptors i militants gallecs que també hi viatjaven.

   "Pot ser que optin per una figura de Podem perquè s'està configurant el poder a l'Estat i per intentar desprestigiar una formació" després de les eleccions generals, i ha constatat una llarga tradició de vincular determinats moviments amb Veneçuela perquè es considera que deslegitima.

   També ha explicat que al vol hi viatjava el pare d'una presa d'ETA, Iñaki Gil de San Vicente, i ha lamentat que això generi "un titular 'CUP, Podem, ETA'. Perquè hi hagi un familiar d'una presa d'ETA no s'articula cap tipus de relació que vagi més enllà".

AVIÓ PRESIDENCIAL

   La diputada ha explicat que el motiu pel qual viatjaven al fòrum en defensa de la Humanitat i ho feien a l'avió presidencial també es va fer públic al seu moment.

   "El motiu manifestat per la mateixa Ambaixada i el Consolat és que era més sostenible econòmicament noliejar un avió per portar totes les persones que anàvem que comprar bitllets", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés