Actualitzat 16/12/2016 11:32

Forcadell defensa davant el TSJC que va actuar en cada moment "conforme a la llei"

Carme Forcadell sale de declarar ante el TSJC
EUROPA PRESS

"Si la gent pot parlar d'independència com no els parlamentaris?"

BARCELONA, 16 des. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha defensat aquest divendres, en la seva declaració com a investigada davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va actuar en cada moment "conforme a la llei" en permetre debatre i votar les conclusions de la comissió constituent el 27 de juliol del 2016 a la cambra.

Segons han informat fonts judicials, s'ha negat en la seva declaració a contestar les preguntes de la magistrada Maria Eugènia Alegret i dels fiscals, i ha accedit únicament a respondre les 25 qüestions del seu advocat.

Forcadell ha defensat que el mandat del TC es limitava a prohibir que es reproduís la resolució parlamentària del 9 de novembre del 2015 a favor de la independència --que havia estat impugnada--, de manera que ha sostingut que d'això no es podia deduir que no es poguessin votar les conclusions del procés constituent.

A més, ha recordat que la comissió d'estudi va durar sis mesos sense que s'impugnés en cap moment, que el seu contingut era públic, que hi van participar tots els grups parlamentaris inclòs el PP, i que les seves conclusions no tenien cap efecte jurídic.

En aquesta línia, Forcadell ha argumentat que es va limitar a permetre un debat, i ha dit: "Si la gent al carrer pot parlar de la independència, com no podran fer-ho els parlamentaris?".

RESPONSABILITAT DE JXSI I CUP

"El Poder Executiu no pot utilitzar el Judicial per resoldre un problema del Legislatiu. S'ha de resoldre políticament", ha defensat davant el TSJC a preguntes del seu lletrat, Andreu van de Eynde.

Sobre el seu paper el 27 de juliol, ha explicat que JxSí i la CUP havien demanat ampliar l'ordre del dia per incloure aquest debat en la sessió --després de tancar-se la comissió-- i ha puntualitzat que això no estava "premeditat" per esquivar el TC, sinó que va ser una decisió política dels grups.

Per això, Forcadell ha defensat que la responsabilitat última d'incloure'l en l'ordre del dia i de fer la votació no recau en la presidència del Parlament, sinó en el ple, que és "sobirà" per decidir-ho.

L'AVAL DE DOS INFORMES

Sobre la nota que els serveis jurídics del Parlament que li van fer arribar abans de la votació i que es va llegir en el ple, ha considerat que no era una advertència dirigida directament a ella, sinó un recordatori de la sentència del TC als diputats.

A més, Forcadell ha explicat que existeixen dos informes dels serveis jurídics en el tràmit d'al·legacions --un previ a la votació, de febrer, i un altre posterior, de setembre-- que concloïen, segons ella, que el procés va ser perfectament legal a cada moment.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés