Actualitzat 08/03/2016 13:29

Foment del Treball veu en la inestabilitat política d'Espanya un risc per a l'economia

Salvador Guillermo y Valentí Pich (Fomento del Trabajo)
EUROPA PRESS

BARCELONA, 8 març (EUROPA PRESS) -

Foment del Treball ha alertat aquest dimarts que la inestabilitat política a Espanya pot afectar la bona marxa de l'economia, i ha insistit que cal portar a terme reformes estructurals, fet que, segons la seva opinió, requereix "governs forts i amb lideratge polític".

"És difícil que governs febles puguin impulsar reformes estructurals", ha sostingut el director d'Economia de la patronal catalana, Salvador Guilllermo, en la roda de premsa de presentació de l'Informe de Conjuntura de l'últim trimestre del 2015.

Guillermo ha subratllat que l'economia espanyola és forta i els indicadors econòmics són positius, però ha alertat que els indicadors de percepció i expectatives alerten que hi ha una preocupació sobre l'evolució de l'economia entre les empreses i les famílies, i que no passa de la mateixa manera en tots els països europeus, sinó que és molt més significatiu a Espanya i Catalunya.

"Això dóna un senyal que, tot i que l'economia va bé, si aquesta situació política no es reverteix de manera adequada, amb reformes estructurals i solidesa política forta, podria començar a tenir efectes", ha argumentat.

Guillermo ha instat tots els partits polítics que "exerceixin la responsabilitat de buscar les solucions que considerin més adequades" i ha insistit que cal ser prudents i sensats i que cal fer polítiques que ajudin a aprofitar les inèrcies positives perquè l'economia segueixi millorant.

En aquest sentit, ha alertat que en els últims dos mesos hi ha hagut una certa sortida de capitals d'Espanya, que podria estar associada a la inestabilitat política i, malgrat que ha assegurat que "no és preocupant", sí que ha indicat que caldrà seguir l'evolució.

DÈFICIT PÚBLIC

Ha afirmat que Espanya ha fet una bona política de reducció del dèficit públic des del 2009, tot i que ha retret que ha estat a costa d'una reducció de la inversió pública massa intensa, ja que ha caigut un 45%, el país de la UE on més s'ha reduït, mentre que, segons la seva opinió, s'hauria d'haver reduït més la despesa corrent.

Ha llançat un missatge a Brussel·les en què ha reclamat que no obligui Espanya a fer "una dieta d'aprimament excessiva que danyi la salut del pacient", ja que ha considerat que no es pot dedicar tot el creixement econòmic a reduir el dèficit.

CONSTRUCCIÓ

La patronal ha reclamat accions i mesures per fomentar el creixement del sector de la construcció, sobretot en els àmbits de la rehabilitació i les infraestructures, ja que ha assegurat que aquestes han estat les principals perjudicades per les polítiques de reducció del dèficit.

Guillermo ha argumentat que en termes d'ocupació, la crisi ha estat excessivament intensa en la construcció, que explica més del 50% de la destrucció dels llocs de treball des del 2007, tant a Catalunya com a Espanya.

També ha destacat la destrucció de l'ocupació en les indústries manufactureres, que ha assolit el 25% a Catalunya, mentre que ha indicat que el sector públic ha generat ocupació, que ha augmentat un 7,8% des del 2008 a Catalunya i un 5,3% a Espanya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés